آیا ناتوانی جنسی و سنگ کلیه و مثانه با هم در ارتباط هستند؟
دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]آدرس وب سایت : www.drsalehi.irآدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم تلفن مطب : 35548081 - 031
بیماری کلیوی و نمونه های سنگ کلیه و مثانه، در بدن باعث ایجاد تغییرات شیمیایی شده که بر گردش خون، عملکرد اعصاب، هورمون ها و سطح انرژی تأثیر می گذارد. به همین دلیل بین میل جنسی و بیماری کلیه ارتباط وجود دارد.خستگی از شایع ترین علائم مردانی است که بیماری کلیوی دارند. در مراحل اولیه بیماری مزمن کلیه مقدار کمی مواد زائد و مایعات در بدن باقی می ماند که منجر به ایجاد احساس خستگی و لاغری می شود.
پزشک می تواند برای تعیین میزان عملکرد کلیه آزمایشاتی انجام دهد. اگر در مراحل بعدی و یا مرحله نهایی بیماری مزمن کلیه هستید پزشک احتمالاً شما را به یک متخصص تغذیه کلیه ارجاع خواهد داد.حدود ۵۰ درصد بیماران مبتلا به نارسائی مزمن کلیه (Chronic Renal Failure=CRF) دارای اختلال در عملکرد جنسی (Sexual Dysfunction) هستند که آن می تواند از یک کاهش خفیف در میل جنسی تا عدم رسیدن به ارضاء جنسی متفاوت باشد. بیماران مبتلا به نارسائی مزمن کلیه (CRF) از قبل دارای استرس بوده و روابط ما بین زوج ها تا حدودی مختل شده است.
این بیماران دارای مشکلات اجتماعی و اقتصادی نیز هستند و اضافه شدن اختلال در عملکرد جنسی به مشکلات آن ها می افزاید. علاوه از آن این بیماران اعتماد به نفس خود را از دست داده و یک نگرش منفی نسبت به بدن خود نیز پیدا می کنند. سی و سه درصد این بیماران رابطه جنسی ندارند و ۴۴ درصد فقط هفته ای یک بار رابطه زناشوئی دارند. حدود ۸۰-۴۰ درصد بیمارانی که دیالیز می شوند دارای ناتوانی جنسی (Impotence) هستند. مهم ترین عامل ناتوانی جنسی در مردان مبتلا به نارسائی مزمن کلیه، اختلال در عروق لگنی است. اصولا فرایند نعوظ یک فرایند عروقی است و اگر خون کافی به آلت تناسلی نرسد، نعوظ اتفاق نخواهد افتاد، علاوه از آن تنها ورود خون کافی به آلت تناسلی سبب نعوظ در مردان نمی شود، بلکه این خون باید در آلت تناسلی باقی بماند و از آن خارج نشود، اگر خونی که به آلت تناسلی وارد می شود از آن خارج گردد به آن نشت وریدی گفته شده و سبب یکی از بدترین انواع اختلال نعوظ (Erectile Dysfunction) خواهد شد. در نارسائی مزمن کلیه (CRF) هم میزان جریان خون ورودی به آلت تناسلی مختل می شود و هم بیمار مبتلا به نشت وریدی می گردد. حدود ۶۰ درصد علت ناتوانی جنسی در مردان با کلیه های طبیعی همین عوامل عروقی هستند.
دکتر پیمان صالحی، متخصص ناباروری مردان و اختلالات جنسی در اصفهان، آماده ارائه خدمات درمانی در این حوزه به مراجعین محترم می باشد. برای مشاوره رایگان و دریافت نوبت با شماره تلفن35548081 - 031 تماس حاصل فرمایید.
- هورمون ها مواد شیمیایی تولید شده توسط سیستم غدد درون ریز بدن هستند و نقش مهمی در ایجاد احساس تمایل جنسی دارند. کلیه ها بخشی از سیستم غدد درون ریز هستند.
- غدد فوق کلیوی که در بالای هر کلیه قرار دارند هورمون هایی خاص تولید می کنند. اگر سطح هورمون از تعادل خارج شود احتمالاً تمایل جنسی کاهش خواهد یافت.
- پزشک با انجام آزمایش خون می تواند عدم علاقه به رابطه جنسی به دلیل تغییر سطح هورمون را مشخص کند و احتمالاً برای رساندن این سطح به حد معمول دارو تجویز خواهد کرد.
- اختلال عملکرد نعوظ که معمولاً ناتوانی جنسی نامیده می شود بر بسیاری از مردان و حتی افراد بدون بیماری کلیوی نیز تأثیر می گذارد.
- تخمین زده می شود 20 تا 30 میلیون مرد در ایالات متحده آمریکا ناتوانی جنسی دارند. اختلال عملکرد نعوظ هنگامی که رگ های خونی و اعصاب آلت تناسلی آسیب ببینند رخ می دهد.
- آلت تناسلی بدون جریان خون مناسب نمی تواند نعوظ را حفظ کند.
- دیابت و فشار خون بالا بر جریان خون تأثیر گذاشته و رگ های خونی را ضعیف می کنند. در صورت داشتن هریک از این شرایط برای جلوگیری از آسیب بیشتر برنامه درمانی پزشک را دنبال کنید.
- گاهی اختلال نعوظ عارضه جانبی مصرف داروهاست، به خصوص داروهایی که برای کنترل فشار خون مصرف می شوند.
- در صورت ابتلا به ناتوانی جنسی با پزشک صحبت کنید. پزشک می تواند در داروهای شما تغییراتی ایجاد کرده و یا برای این مشکل یک درمان پیشنهاد کند.
دلایل عدیده برای ایجاد اختلال در عملکرد جنسی در این بیماران وجود دارند که مهم ترین آنها عبارتند از:
- خستگی: خستگی یک عامل مهم است. هر بیماری مزمنی همراه با خستگی است و چون بیماران مبتلا به نارسائی مزمن کلیه دارای کم خونی نیز هستند، میزان و شدت خستگی در آن ها بیشتر است.
- افسردگی: تقریباً تمام بیماران مبتلا به نارسائی مزمن کلیه (CRF) دوره ای از افسردگی را تجربه می کنند و بهترین علامت آن در این بیماران کاهش میل جنسی است.
- داروها: این بیماران داروهای بسیار زیادی مصرف می کنند که از عوارض تعداد قابل ملاحظه ای از آن ها ایجاد اختلالات جنسی است. باید خاطر نشان کرد که بیمار به هیچ وجه نباید تغییری در روش مصرف دارو و یا نوع آن انجام دهد، هرگونه تغییرات داروئی باید توسط پزشک معالج باشد.
- تصویر نامناسب از بدن: این بیماران اغلب دارای فیستول هستند که از طریق آن دیالیز می شوند و فکر می کنند که وجود فیستول در بدن آن ها سبب بد شکل شدنشان شده است و سعی می کنند که فیستول خود را کمتر در معرض دید دیگران قرار دهند.
- بیماری زمینه ای که منجر به نارسائی مزمن کلیه شده است: یکی از شایع ترین بیماری ها که سبب نارسائی مزمن کلیه می شود دیابت است. در دیابت عروق بدن مسدود می شود و با مسدود شدن عروق خونرسان آلت تناسلی، ناتوانی جنسی ایجاد می شود. بیماری مهم دیگر که می تواند سبب نارسائی مزمن کلیه شود، افزایش فشارخون است.
- تغییرات هورمونی: بیماران مبتلا به نارسائی مزمن کلیه دارای تغییرات هورمونی وسیع هستند که عملکرد طبیعی جنسی را به شدت تحت تأثیر قرار می دهند. برای عملکرد طبیعی بیضه ها باید یک محور که از بالا شروع شده و بطرف پائین می آید طبیعی عمل کند. این محور در مردان از بالا به پائین عبارت است از: هیپوتالاموس هیپوفیز و بیضه. غده هیپوتالاموس یک هورمون به اسم GnRH ترشح می کند که از طریق خون به غده هیپوفیز رفته و سبب می شود که غده هیپوفیز دو هورمون به اسامی LH و FSH ترشح نماید، این دو هورمون از طریق خون به بیضه ها می روند و هورمون LH سبب ترشح هورمون تستوسترون توسط بیضه ها و هورمون FSH سبب تولید اسپرم توسط بیضه ها می شود. در بیماران مبتلا به نارسائی مزمن کلیه ترشح هورمون GnRH توسط غده هیپوتالاموس مختل می شود، در نتیجه هم میزان ترشح هورمون مردانه یا هورمون تستوسترون توسط بیضه ها کاهش می یابد و هم تولید اسپرم توسط بیضه ها مختل می شود. بدین دلیل در بیماران مبتلا به نارسائی مزمن کلیه (CRF) میزان ناباروری بیشتر از جمعیت عادی است. یکی از علل اختلالات جنسی در این بیماران افزایش پرولاکتین خون است. در بیماران مبتلا به نارسائی مزمن کلیه میزان هورمون پرولاکتین خون زیاد می شود، افزایش هورمون پرولاکتین خون سبب مهار عملکرد غده هیپوتالاموس شده و بیمار مبتلا به اختلالات جنسی می شود. افزایش پرولاکتین خون می تواند سبب کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ و ناباروری گردد.
- اثرات روانی نارسائی مزمن کلیه که گاهاً شدید بوده و نیاز به مداخلاتی نظیر روان درمانی پیدا می کند.
- گاهی اوقات سنگ کلیه باعث انتشار درد به بیضه ی همان سمت می شود. یعنی گاهی می توان علت درد بیضه سمت چپ را وجود سنگ در کلیه سمت چپ دانست (تشخیص پزشک الزامی است).
- سنگ کلیه می تواند به ویژه اگر در حالب باشد ایجاد درد در پهلو به انتشار به بیضه همان طرف نماید و با دفع سنگ، بهبودی حاصل می شود
مبتلايان به نارسائي كليه و بيماراني كه با همودياليز تحت درمان هستند، اختلالات متعدد جنسي دارند كه بطور خلاصه در زير بيان مي گردد:
نسخه اصلی مطلب
آیا ناتوانی جنسی و سنگ کلیه و مثانه با هم در ارتباط هستند؟ را در سایت دکتر پیمان صالحی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید