در چه افرادی ماستکتومی برای پیشگیری از سرطان سینه انجام می شود؟
دکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]آدرس وب سایت : www.drhakimian.comآدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23 تلفن مطب : 36294896 - 031
ماستکتومی پیشگیرانه ، یکی از انواع جراحی ماستکتومی برای پیشگیری از سرطان سینه است . طبق آمار این نوع از جراحی تا ۹۰ درصد ، خطر ابتلا به سرطان را کاهش داده به نحوی که به عنوان ماستکتومی «کاهش خطر» نیز شناخته شده است . ماستکتومی پیشگیرانه همچنین در زنانی که سابقه سرطان سینه را در گذشته داشته اند و احتمال عود مجدد بیماری در پستان زیاد است انجام می شود و خطر ابتلا به سرطان پستان را در آینده به طور چشمگیری کاهش می دهد. ماستکتومی پیشگیرانه تصمیمی است که بیمار می بایست پس از مشورت با جراح پستان خود و کسب اطلاعات کامل درمورد میزان خطر و تاثیر و عوارض و پیامد جراحی بگیرد . در این مطلب به بررسی دقیق تر جراحی ماستکتومی پیشگیرانه می پردازیم .
همانطور که می دانید ماستکتومی عمل جراحی است برای برداشتن یک یا هر دو سینه به طور کامل به منظور درمان سرطان سینه یا در موارد مشکوک به سرطان با هدف پیشگیری انجام می گیرد . میزان برداشت بافت سینه در این روش ، بستگی به گسترش تومور و درگیری بافت های اطراف سینه دارد . ممکن است علاوه بر برداشت توده سرطانی و بافت سینه ، لازم باشد گره های لنفاوی زیر بغل و عضلات سینه ای نیز برداشته شوند .
ماستکتومی در انواع ماستکتومی ساده ، ماستکتومی ناقص ، ماستکتومی حفظ پوست سینه ، ماستکتومی رادیکال ، ماستکتومی زیر جلدی ، ماستکتومی رادیکال اصلاح شده ، ماستکتومی پیشگیرانه برای حفظ سلامتی بیمار وجود دارد .
- انجام آزمایش ژنتیک و تشخیص وجود جهش در ژن های BRCA1 یا BRCA2 یا برخی ژن های دیگر که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان می شوند . سرطان پستان گاهی به صورت ژنی منتقل می شود ، در چنین حالتی افراد سالمی که ژن بیماری در آنها وجود دارد ، بیشتر در معرض ابتلا خواهند بود . در واقع این مورد اصلی ترین دلیل انجام ماستکتومی پیشگیرانه است . به عنوان مثال وقتی که چند عضو فامیل به این بیماری مبتلا باشند ، عامل ژنتیکی بیشتر مطرح خواهد شد . در چنین مواردی یعنی زمانی که فرد سالم دارای ژن ابتلا به سرطان پستان است ، پس از مشاوره کامل و در نظر گرفتن شرایط سنی و شرایط بارداری و شیردهی ممکن است به ایشان پیشنهاد گردد که قبل از بروز نشانه ای از این بیماری ، اقدام به برداشت هر دو پستان و بازسازی همزمان نماید .
- سابقه خانوادگی سرطان سینه ( مانند سرطان پستان در چندین نفر از بستگان نزدیک و یا بروز آن در سنین جوانی در حداقل یک نفر از بستگان نزدیک )
- سابقه کارسینوم لوبولار در محل (LCIS)
- سابقه پرتو درمانی قفسه سینه قبل از ۳۰ سالگی
- سابقه سرطان در یک پستان ( به ویژه اگر سابقه قوی خانوادگی در این بیماری داشته باشید )
- مانند هر نوع جراحی ، این عمل نیز دارای خطرات و عوارض جانبی بوده ، که بعضی از آنها می توانند کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهند . به همین علت جراحی پیشگیرانه برای زنان با ریسک معمولی یا ریسک افزایش یافته کم ، گزینه خوبی نیست .
خطرات پس از جراحی :
- خونریزی یا عفونت
- تجمع مایعات در زیر اسکار
- تاخیر در بهبود زخم
- تشکیل بافت اسکار
خطرات بلند مدت :
- این جراحی باعث از دست دادن قابل توجه حس در پستان می شود که می تواند بر روی مسائل جنسی تأثیر بگذارد .
- زنانی که تحت ماستکتومی پروفیلاکتیک قرار می گیرند ، دیگر توانایی شیردهی از سینه (های) آسیب دیده را نخواهند داشت .
- پس از ماستکتومی پیشگیرانه ، برخی از زنان در مورد تصویر بدن خود دچار اضطراب یا افسردگی می شوند .
- اگرچه ماستکتومی پروفیلاکتیک ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را تا حدود 90 درصد کاهش دهد ، اما این تضمین نمی کند که سرطان سینه هرگز رخ نخواهد داد . بافت پستان گاهی می تواند به استخوان ترقوه و زیر بغل کشیده شود و جراح نمی تواند تا آخرین ذره سلول را بردارد . سرطان سینه حتی در مقدار کمی از بافت باقی مانده نیز می تواند ایجاد شود .
زنانی که تصمیم به ماستکتومی پیشگیرانه دارند ، می توانند جراحی بازسازی سینه را همزمان با ماستکتومی پیشگیرانه یا در زمان بعدی انجام دهند .
نسخه اصلی مطلب
در چه افرادی ماستکتومی برای پیشگیری از سرطان سینه انجام می شود؟ را در سایت دکتر سید محمد رضا حکیمیان بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید