کمردرد یکی از شایع ترین شکایات پزشکی است. به طور گسترده ای گزارش شده است که حدود 80 درصد بزرگسالان در دوره ای از زندگی خود دچار کمردرد می شوند. کمر دارای 26 استخوان است که روی هم قرار گرفته و توسط تعدادی دیسک از یکدیگر جدا شده اند. مهره های کمر به ما امکان می دهند که بایستیم، آنها همچنین از نخاع و اعصاب نخاعی محافظت می کنند. از عارضه های مربوط به ستون فقرات، آرتروز ودیسک کمر باشد. آرتروز زمانی رخ می دهد که نوارهای بافتی پشتیبان ستون فقرات ضخیم شده، استخوان ها و مفاصل تغییر شکل داده و سطح این استخوان ها دچار برآمدگی هایی مانند خارهای استخوانی شود. هر یک از این تغییرات می توانند باعث وارد آمدن فشار به سایر ساختارها و بروز درد شود. دیسک زمانی رخ می دهد که بخشی از هسته مرکزی آن از لبه خارجی دیسک خارج شود و درون کانال نخاعی قرار بگیرد که در این حالت فشار زیادی به اعصاب وارد می شود. اعصاب ستون فقرات حتی به فشار خفیف حساسیت بسیار زیادی دارند که این امر باعث بروز درد، بی حسی یا ضعف در یکی یا هر دو پا می شود. دیسک بین مهره ای زمانی شروع به بیرون زدگی می کند که ماده ژله مانند هسته آن به علت آسیب دیدگی ناگهانی از حلقه خارجی خود بیرون بیاید. در ادامه تفاوتهای دیسک و آرتروز مهره های ستون فقرات بیان میگردد.
ورزشکاران و افراد شاغل به علت انجام حرکات مکرر و سنگین بیش از دیگران در معرض ابتلا به آرتروز ستون فقرات قرار دارند. از دیگر علت های آرتروز ستون فقرات میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
از شایع ترین علائم آرتروز در ستون فقرات، کمردرد است. این بیماری پیشرونده بوده و با گذشت زمان بدتر خواهد شد، بنابراین علائم دیگری را نیز ممکن است تجربه کنید:
معمولاً در بزرگسالی، دیسک های بین مهره ای رو به زوال می رود و فضای بین مهره ها باریک تر می شود. در این شرایط، احتمال فتق دیسک بالا می رود. عوامل زیر می تواند تأثیر مستقیم روی فتق دیسک بگذارد:
در صورتی که فتق دیسک باعث وارد شدن فشار به یک عصب نشود، فرد ممکن است یک درد محدود در ناحیه پایین کمر داشته یا اصلاً عوارض دیسک کمر را در این رابطه احساس نکند. در حقیقت فقط افراد بسیار محدود مبتلا به فتق دیسک کمر با علائم شدید یا بسیار ناراحت کننده مواجه می شوند. هنگامی فتق دیسک کمر باعث وارد شدن فشار به یک عصب شود، علائم دیسک کمر می تواند شامل موارد زیر باشند:
برای مشاهده فیلم نحوه جراحی دیسک کمر با لیزر ، کلیک کنید.
سن بزرگترین فاکتور خطر در بروز دیسک کمر و آرتروز ستون فقرات محسوب می شود؛ اما عوامل دیگری نیز وجود دارد که باعث می شوند فرآیند دیسک کمر و آرتروز ستون فقرات شدید شود. این فاکتورها به شرح زیر می باشند:
تحلیل رفتگی دیسک و درد حاصل از آرتروز می تواند زمانی به وجود بیاید که یک آسیب دیدگی خفیف یا جدی باعث بروز درد ناگهانی و غیر قابل انتظار در ناحیه کمر شود که درد می تواند به صورت درد خفیفی که با گذر زمان بدتر می شود خودش را نشان دهد.
معاینه جسمانی به منظور بررسی اهداف زیر انجام خواهد شد:
ممکن است پزشک درخواست انجام تست های تشخیصی زیر را نیز بدهد:
درمان آرتروز کمر و دیسک کمر به فاکتورهای زیادی از جمله سن، سطح درد، نوع و شدت آسیب، سایر شرایط پزشکی و داروها و اهداف بهداشت شخصی بستگی دارد. از آنجا که آسیب مفصل غیرقابل برگشت است، درمان معمولاً بر کنترل درد و جلوگیری از آسیب بیشتر متمرکز است.
ورزش قسمت مهمی در مدیریت آرتروز و دیسک کمر است. قبل از شروع هر برنامه ورزشی جدید، با پزشک خود مشورت کنید. برای انواع التهابی آرتروز مانند اسپوندیلوآرتریت محوری، ورزش آرام، از جمله حرکات کششی در یوگا و پیلاتس، ممکن است باعث شود برای درد کمر حاد احساس بهتری داشته باشد؛ زیرا به شما در مبارزه با سفتی ناشی از التهاب احیا شده کمک می کند. برای آرتروز، تمرینات قدرتی منظم و تمرینات انعطاف پذیری برای کمک به تقویت عضلات مرکزی بدن و کمر مهم هستند که از ستون فقرات سالم پشتیبانی می کنند و ممکن است به جلوگیری از تحلیل رفتن مفصل کمک کنند.
نشان داده شده است که فیزیوتراپی به اکثر انواع کمردرد کمک می کند. فیزیوتراپی به بهبود دامنه حرکتی و تقویت عضلات کمر و عضلات مرکزی بدن کمک می کند که به مقدار زیادی در کاهش و بهبود درد کمر نقش دارند.
سیگار کشیدن به طور معمول آرتروز را در برابر درمان مقاوم تر می کند و کنترل آن دشوارتر می شود. این امر بر روی تمام بافت های بدن تأثیر می گذارد و توانایی بدن در بهبود خود را کاهش می دهد. سیگار کشیدن بهبود استخوان را مختل می کند.
مسکن ها (مانند استامینوفن) می توانند به بهبودی درد خفیف تا متوسط کمک کنند و به عنوان داروی خط اول برای تسکین درد در نظر گرفته می شوند. NSAIDهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن (Advil) و ناپروکسن (Aleve) و همچنین NSAIDهای تجویز شده می توانند به تسکین درد و تورم مفاصل کمک کنند. NSAIDها خط اول درمان در آرتروز و روماتیسم مفاصل هستند و همچنین در اسپوندیلوآرتریت محوری برای کاهش درد و سفتی استفاده می شوند. در آرتریت التهابی، می توان از آنها به همراه سایر داروها برای درمان التهاب، درد و تورم استفاده کرد.
استروئیدها داروهای ضد التهابی هستند که ممکن است در صورت وجود علت التهابی کمردرد استفاده شوند. اگر یک نوع التهاب سیستمیک از آرتروز داشته باشید، ممکن است پزشک در ابتدا یک استروئید تجویز کند. با این حال، اگر آرتروز التهابی ندارید، استروئیدها معمولاً توصیه نمی شوند.
اگر درمان غیر جراحی درد شما را تسکین ندهد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. پزشکان ارتوپدی به شما کمک می کنند خطرات و مزایای همه گزینه ها چه غیر جراحی و چه جراحی را بسنجید و سپس می توانید برنامه درمانی را انتخاب کنید که مناسب ترین و مؤثرترین گزینه برای شما باشد. در صورت نیاز به جراحی، پزشکان آموزش های گسترده ای در حوزه پیشرفته ترین و ابتکاری ترین روش های جراحی برای درمان عوارض دیسک کمر دیده اند، از جمله:
1. دیسککتومی و فیوژن
دیسککتومی و فیوژن یک روش جراحی است که در آن دیسک آسیب دیده برداشته می شود تا فشرده سازی نخاع یا اعصاب تحت تأثیر و درد را تسکین دهد. این روش با یک جراحی فیوژن برای ایجاد ثبات در ستون فقرات کمر ترکیب می شود.
2. لامینکتومی و دیسککتومی
یک روش کم تهاجمی که از طریق یک برش در مرکز پایین کمر در ناحیه فتق دیسک انجام می شود. جراح یک سوراخ کوچک را از طریق استخوان لامینای پشت مهره ایجاد می کند تا به داخل کانال نخاع دسترسی یابد (لامینکتومی). سپس جراح تا آنجا که ممکن است دیسک مشکل آفرین را برداشته و فشرده سازی نخاع و یا عصب های فشرده شده (دیسککتومی) را کاهش می دهد. این روش همچنین از فتق باقی مانده مواد دیسک در آینده جلوگیری می کند. در دیسککتومی حداقل تهاجمی، جراحان برای جمع آوری دیسک بیرون زده از وسیلههای مخصوص و میکروسکوپ یا آندوسکوپ استفاده می کنند. این کار اجازه می دهد تا پزشکان برشهای کوچکتری ایجاد کنند که منجر به بهبودی سریعتر می شود. این جراحیها با بیهوشی عمومی انجام می شوند، معمولاً کمتر از یک ساعت طول می کشد و بیماران می توانند چند ساعت بعد از عمل به خانه بروند.
نسخه اصلی مطلب دیسک و آرتروز مهره های ستون فقرات چه تفاوتی با هم دارند؟ را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.