استفاده از ماده حاجب در معاینات اشعه ایکس یکی از روش های کلیدی در تصویربرداری پزشکی است که به تشخیص و ارزیابی دقیق تر شرایط بیمار کمک می کند. مواد حاجب، که معمولاً حاوی ترکیبات یددار یا باریم هستند، به افزایش کنتراست تصاویر اشعه ایکس کمک می کنند و به پزشکان این امکان را می دهند تا ساختارها و ارگان های داخلی بدن را با وضوح بیشتری مشاهده کنند. این روش به ویژه در ارزیابی سیستم گوارشی، عروق خونی و سایر بافت ها حیاتی است. در این مقاله به بررسی علل استفاده از مواد حاجب، نحوه عملکرد آنها، و کاربردهای کلیدی این مواد در معاینات اشعه ایکس پرداخته خواهد شد.
مواد حاجب به طور دائمی رنگ اندام های داخلی را تغییر نمیدهند، بلکه به طور موقتی نحوه تعامل اشعه ایکس یا سایر ابزارهای تصویربرداری را در برخورد با بدن تغییر می دهند.
مواد حاجب از سه راه عمده وارد بدن میشوند:
در برخی موارد تزریق مواد حاجب به صورت موضعی به داخل مفصل و نخاع انجام میگیرد که کمتر شایع است. به طورکلی منع منصرفی برای این مواد وجود ندارد و پس از تصویربرداری، این مواد یا جذب بدن میشوند یا از طریق ادرار و مدفوع، از بدن خارج می شوند.
اگر به دنبال تشخیص دقیق و سریع برای حفظ سلامت خود هستید، خدمات تخصصی ماموگرافی ، بیوپسی پستان ، الاستوگرافی ، فیبرو اسکن کبدی و سونوگرافی پوست را با اطمینان به ما بسپارید.
1. احتمال آسیب به کلیه در صورت عدم رعایت موارد زیر:
در صورت داشتن دیابت/ بیماری های کلیوی یا مصرف داروهای کاهنده قند خون (متفورمین)، موضوع را فوراً به کارشناس یا پزشک رادیولوژیست اطلاع داده تا در مورد قطع داروهای شما تصمیم گیری انجام شود. قابل ذکر است که مصرف هم زمان داروی متفورمین با تزریق ماده حاجب تداخل اثر داشته و می تواند برای کلیه ها آسیب رسان باشد. در مواردی که بیماران داروی متفورمین مصرف می کنند باید این دارو را 48 ساعت قبل و بعد از انجام تزریق ماده حاجب مصرف ننمایند. انجام آزمایش کراتینین (تا حداکثر یک هفته قبل) برای بیمارانی که بالای 70 سال هستند یا بیمارانی که سابقه بیماری کلیوی دارند یا تحت شیمی درمانی می باشند الزامی است. در صورتی که بیمار کراتینین غیر طبیعی داشته باشد حتماً باید با کارشناس مربوط مشورت نماید.
2. بروز حساسیت به ماده حاجب:
در بیمارانی که زمینه ای از حساسیت به دارو یا غذای خاص دارند الزامی است که قبل از تجویز ماده حاجب داروی ضد حساسیت تجویز شود. با این اقدام می توان احتمال بروز حساسیت به ماده حاجب را به میزان قابل توجهی کاهش داد. در صورتی که قبلاً تزریق ماده حاجب داشته اید و به آن حساسیت داشته اید فوراً به کارشناسان مربوط اطلاع دهید. واکنش های حساسیتی ممکن است به شکل خفیف (سرگیجه، افت فشارخون، خارش و کهیر خفیف و سردرد) باشد یا می تواند به صورت تأخیری ایجاد شود که در این موارد ممکن است بیمار بعد از گذشت 24 ساعت از تجویز ماده حاجب واکنش هایی از قبیل کهیر یا قرمزی بدن شود.
نسخه اصلی مطلب علت و کاربرد استفاده از ماده حاجب در بعضی از معاینات اشعه ایکس را در سایت دکتر غلامرضا سیف بخوانید.