بدن انسان دارای یک سیستم عصبی گسترده است. یکی از کارکردهای سیستم عصبی انسان به حرکت در آوردن عضلات بدن است. وقتی یک قسمت از سیستم عصبی آسیب می بیند، این وضعیت می تواند باعث ایجاد اختلال در فعالیت پیام رسانی یک عضله یا یک گروه عضله شود. وضعیت اخیر به ضعف عضلانی یا فلج در ناحیه آسیب دیده می شود. آسیب دیدن سیستم عصبی می تواند شامل مغز، طناب نخاعی، یا یک عصب یا تعداد بیشتری از عصب ها شود و بر یکی از اندام ها در قسمت فوقانی یا تحتانی بدن تأثیر منفی بگذارد.
مونوپلژی نوعی فلج است که بر یک عضو یا اندام، اغلب اوقات یک دست، تأثیر می گذارد؛ اما این بیماری همچنین می تواند یکی از پاها را نیز درگیر کند. برخی اوقات مونوپلژی ممکن است اختلالی موقتی باشد؛ اما در موارد دیگر امکان دائمی شدن آن وجود دارد. افراد دچار مونوپلژی معمولاً کنترل روی سایر قسمت های بدن خود را حفظ می کنند؛ اما در اندام درگیر نه حس دارند و نه می توانند آن را حرکت دهند.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح، برای رفع بسیاری از دردها، توانبخشی بیماران و درمان بسیاری از بیماری ها و عوارض ناشی از آنها، از روشهای موثری مانند ، فیزیوتراپی ، طب سوزنی ، اوزون درمانی ، PRP ، مگنت درمانی ، شوک ویو درمانی ، تکارتراپی ، ورزش درمانی ، ارتوکین تراپی ، لیزر درمانی پرتوان و ... که همگی غیر جراحی بوده و به صورت سرپایی انجام می شوند، استفاده می شود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
علائم مونوپلژی ممکن است به تدریج و با پیشرفت آسیب مغزی ایجاد شود یا در اثر آسیب یا سکته مغزی، یک دفعه ظاهر شود. ناتوانی حرکتی در یکی از دستها یا پاها اصلی ترین علامت مونوپلژی است و دیگر علائم آن بسته به علت مونوپلژی عبارتند از:
افرادی که دچار مونوپلژی می شوند، به دلیل کاهش ارتباط عصبی مغز و اندام های حرکتی، با ضعف یا فلج در یکی از اعضای حرکتی بدن مواجه می شوند. فلج عضو در اغلب موارد با آتروفی یا کاهش توان عضلانی همراه است؛ ولی ممکن است مونوپلازی بدون آتروفی باشد که البته این مسئله به ندرت رخ می دهد.
اگرچه فلج مغزی علت اصلی مونوپلژی است؛ اما شماری از سایر آسیب ها و بیماری ها نیز می توانند منجر به این شکل از فلج عضلانی ناقص شوند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
علائم مونوپلژی می توانند به طور ناگهانی بروز کنند مانند مواردی که در اثر یک آسیب یا سکته مغزی اتفاق می افتند. علائم همچنین ممکن است با گذر زمان به دلیل پیشرفت فلج مغزی یا بیماری نورون حرکتی به تدریج پیشرفت کنند. علامت اصلی مونوپلژی یا فلج تک اندام عدم توانایی حرکت یکی از دست ها یا پاها است. علاوه بر مورد بالا ممکن است علائم زیر را نیز در اندام آسیب دیده یا اطراف آن تجربه کنید:
اگر فلج را تجربه کرده اید، به یک ارزیابی پزشکی کامل نیاز دارید. این شامل یک معاینه عصبی جامع است که شامل مراحلی مانند بررسی رفلکس ها، تست قدرت، معاینه حسی و موارد دیگر می شود. آزمایشات دیگری که نیاز دارید بر اساس الگوی فلج شما تعیین می شود و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
نتایج این آزمایش ها می تواند به پزشک شما کمک کند تا نوع بیماری را که باعث فلج شما می شود تشخیص دهند.
مونوپلژی فلجی است که بر اندام فوقانی یا تحتانی بدن تأثیر می گذارد، بنابراین به عنوان مثال، اگر شما تک پلژی هستید و نمی توانید دست راست خود را حرکت دهید، همچنان می توانید پای راست خود را حرکت دهید. همی پلژی فلجی است که یک قسمت از بدن را درگیر می کند. هر دو سمت راست و چپ بدن ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند. اگر همی پلژی سمت راست داشتید، نمی توانید دست راست و پای راست خود را حرکت دهید. ماهیچه های سمت راست صورت نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.
روش های توانبخشی بیماری سی پی (فلج مغزی) عبارتند از:
داروهایی وجود دارند که می توانند به تسکین علائم فلج مغزی کمک کنند. این داروها عبارتند از:
فیزیوتراپی درمانی است که شامل تکنیک هایی مانند ورزش و حرکات کششی جهت کمک به حفظ و شاید بهبود حرکات بیمار می باشد. این روش یکی از مهم ترین درمان ها برای فلج مغزی است. جلوگیری از کوتاه شدن عضلات و از دست رفتن دامنه ی حرکتی آنها (کنتراکچر) که می تواند دردناک باشد و بر رشد استخوان ها و عضلات تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است در صورت لزوم، وسایل کمکی برای راه رفتن (مانند واکر یا عصا) و یا بریس های مخصوص دست و پا (ارتز) برای حمایت کردن از اندام توصیه شوند.
کار درمانی به معنی شناسایی مشکلات بیمار توسط پزشک و انجام کارهایی به طور روزمره برای کمک به آنها می باشد. پزشک می تواند به بیمار در مورد بهترین روش جهت انجام فعالیت هایی که نیاز به حرکات پیچیده دارند، توصیه هایی بکند. کار درمانی می توانند در افزایش اعتماد به نفس و استقلال بیمار به خصوص با افزایش سن بسیار مؤثر باشد.
گفتار درمانی می تواند به بیمارانی که در ارتباط برقرار کردن مشکل دارند از طریق فراهم کردن امکان تمرین تکلم با انجام ورزش ها یا آموزش یک روش جایگزین برای ارتباط با دیگران مانند زبان اشاره یا تصاویر کمک کند. یک متخصص گفتار درمانی همچنین ممکن است بتواند تجهیزات مخصوصی را برای کمک به ارتباط برقرار کردن بیمار ارائه کند مانند یک کامپیوتر متصل شده به دستگاهی که تولید صدا می کند.
قبل از سن بلوغ و پیش از آنکه صفحات رشد بسته شوند؛ با توجه به ژن و شرایط فیزیکی افراد؛ می توان با اقداماتی از جمله مصرف برخی از مکمل ها و انجام ورزشهای جهشی - پرشی مانند والیبال و بسکتبال، کمی به افزایش قد کمک کرد. شما می توانید برای دریافت مشاوره و راهکارهای مناسب افزایش قد فرزندانتان با متخصصان طب فیزیکی مشورت نمایید. کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان پذیرای شما مراجعین محترم می باشد. لطفا جهت ارتباط با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ، مشاوره بگیرد.