زمان بندی سونوگرافی های بارداری چگونه است؟
دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]آدرس وب سایت : www.drseif-radiology.irآدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق تلفن مطب : 88553155 - 021
زمان بندی سونوگرافی های بارداری یکی از مهم ترین جنبه های مراقبت های دوران بارداری است که نقش اساسی در پایش سلامت مادر و جنین ایفا می کند. این سونوگرافی ها به طور معمول در فواصل زمانی مشخص و بر اساس نیازهای پزشکی انجام می شوند تا تغییرات و رشد جنین، وضعیت جفت، میزان مایع آمنیوتیک و سایر عوامل مرتبط با بارداری به دقت ارزیابی شوند. شناخت زمان های مناسب برای انجام سونوگرافی ها به مادران کمک می کند تا از مراحل مختلف بارداری به طور مؤثر پیگیری کرده و اطمینان حاصل کنند که جنین در شرایط مطلوبی رشد می کند. در این مقاله، به بررسی زمان بندی های مختلف سونوگرافی های بارداری و اهمیت هر کدام پرداخته خواهد شد تا اطلاعات دقیق و مفیدی در اختیار مادران قرار گیرد.
بین هفته 4 و 5 بارداری برای تشخیص وضعیت بارداری (واژینال) یا بین هفته های 7 و 8 بارداری برای تشخیص وضعیت بارداری و قلب جنین (شکمی).
- سونوگرافی غربالگری مرحله اول بارداری یا سونوگرافی بارداری nt
از ابتدای هفته ۱۱ تا انتهای هفته ۱۳ برای تشخیص ناهنجاری های ژنتیکی
- سونوگرافی غربالگری مرحله دوم بارداری
بین هفته های 16 تا 19 بارداری برای تشخیص جنسیت و بررسی بیشتر سلامت همه اندام های جنین
در صورت لزوم در سه ماه دوم بارداری برای بررسی ناهنجاری های قلبی
در سه ماه دوم بارداری برای بررسی سیستم گردش خون جنین و وضعیت اکسیژن رسانی، کمبود اکسیژن جنین و ...
پدر سه ماهه سوم بارداری برای ارزیابی کلی وضعیت جنین از نظر احتمال مرگ جنین و برآورد احتمال مرگ جنین
در سه ماهه سوم بارداری برای بررسی اندازه قسمت های مختلف جنین و نسبت این اندازه ها با هم و تشخیص سلامت و رشد جنین
بعد از هفته 28 بارداری برای بررسی میزان رشد جنین و وزن او به نسبت سن جنین
سونوگرافی ترانس واژينال
- سونوگرافی ترانس واژينال غالباً در تمام طول بارداری فقط یک بار آن هم در شروع بارداری و برای تشخیص وضعیت بارداری و ساک حاملگی انجام می شود. با توجه به اینکه در این روش پروب سونوگرافی وارد واژن می شود و تصویر کاملاً واضحی از محیط رحم ارائه می دهد، دقت بالایی دارد؛ اما در عین حال به دلیل اینکه اندکی تهاجمی است، در سایر مراحل بارداری مورد استفاده قرار نمی گیرد.
سونوگرافی استاندارد یا شکمی
- به جز اولین سونوگرافی بارداری که واژینال انجام می شود، سایر انواع سونوگرافی های لازم برای زن باردار به صوت شکمی انجام می شود. گاهی لازم است در شروع سونوگرافی شکمی مثانه پر باشد و سپس خالی شود و ادامه سونوگرافی انجام شود. در هر صورت سونوگرافی شکمی متداول ترین شکل سونوگرافی در تمام طول بارداری است.
سونوگرافی اولتراسوند پيشرفته
- این سونوگرافی نیز شکمی انجام می شود، اما دستگاه سونوگرافی آن متفاوت و از نوع پیشرفته تر است. زمانی از این سونوگرافی استفاده می شود که به هر دلیل روی پارامترهایی از سلامت جنین شک و شبه وجود داشته باشد و نیاز به بررسی بیشتر باشد.
سونوگرافی دوپلر اولتراسوند
- این مدل از انواع سونوگرافی در زمان بارداری با تغيير مختصر در فركانس امواج فراصوتی، اكوی جریان خون را با فركانس متفاوت و طيف های رنگی مختلف روی مانيتور سونوگرافی نشان می دهد. اين تغييرات با كيفيت Bounce off به وجود می آيد.
سونوگرافي سه بعدی و چهار بعدی
- سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی خیلی رایج و لازم نیست؛ اما در هر صورت به کمک پروب با طراحی و نرم افزار خاص تصوير سه بعدی یا چهار بعدی (تصویری واضح تر) از جنين ارائه می دهد. در نتیجه صورت و حركات جنين کاملاً قابل رؤیت است.
اكو كارديوگرافی قلب جنين
- برای بررسی آناتومی و عملکرد قلب جنين و به خصوص آنومالی های قلب جنين (Congenita Heart Defect) از این سونوگرافی استفاده می شود.
در ادامه به برخی از سوالات رایج در مورد انواع سونوگرافی و زمان مناسب انجام آن ها پاسخ داده شده است تا اطلاعاتی دقیق و کاربردی در اختیار شما قرار گیرد.
- در این سونوگرافی، ساختار اعضای بدن جنین مانند مغز، قلب، کلیه ها، معده و ستون فقرات بررسی می شود. همچنین، وضعیت جفت، حجم مایع آمنیوتیک و رشد جنین ارزیابی می شود تا اطمینان حاصل شود که جنین سالم است.
- سونوگرافی بیومتری معمولاً در هفته های ۲۴ تا ۳۶ بارداری انجام می شود تا اندازه گیری هایی مانند طول سر، دور شکم و طول استخوان ران جنین برای ارزیابی رشد او بررسی شود.
- فتوس به جنین در حال رشد در رحم مادر گفته می شود، که از هفته ۸ بارداری تا زمان تولد به این نام شناخته می شود.
- این سونوگرافی برای بررسی رشد و وضعیت جنین، موقعیت جفت و میزان مایع آمنیوتیک انجام می شود و اطمینان از سلامت کلی بارداری را فراهم می کند.
- این سونوگرافی ها در طول بارداری به منظور پایش رشد جنین و سلامت مادر انجام می شوند و از بروز مشکلات احتمالی مانند تأخیر رشد، مشکلات جفت و کمبود مایع آمنیوتیک جلوگیری می کنند.
اگر به دنبال تشخیص دقیق و سریع برای حفظ سلامت خود هستید، خدمات تخصصی ماموگرافی ، بیوپسی پستان ، الاستوگرافی ، فیبرو اسکن کبدی و سونوگرافی پوست را با اطمینان به ما بسپارید.
نسخه اصلی مطلب
زمان بندی سونوگرافی های بارداری چگونه است؟ را در سایت دکتر غلامرضا سیف بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید