هرنی یا فتق اسکلروتال (کیسه بیضه ای) شایع ترین فتق های جداره شکم در مردان می باشد. این عارضه زمانی اتفاق می افتد که بخشی از روده به سمت پایین حرکت کند و وارد یکی از بیضه ها شود. اگر تشخیص فتق کشاله ران به راحتی انجام نگیرد، پزشک انجام سونوگرافی بیضه را توصیه می کند. سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر شکم و اندام های لگن انجام می شود. سونوگرافی بیضه کمک بزرگی است تا پزشک معالج به صورت دقیق وجود بیماری فتق یا عدم وجود آن را تأیید کند. اگر اندازه طبیعی بیضه در سونوگرافی دیده نشود، ممکن است یک دلیل آن وجود فتق باشد؛ زیرا کیسه بیضه را بیش از حد بزرگ نشان می دهد. پس از تشخیص، درمان فتق هر چه زودتر انجام بگیرد تا از پیشرفت فتق، ایجاد چسبندگی و عوارض احتمالی بعدی و همچنین عارضه خطرناک گیر افتادن فتق و آسیب به روده جلوگیری شود.
از مشخصات هرنی این است که در حالت ایستاده و با زور زدن برجسته و بزرگتر می شود و در حالت خوابیده از بین می رود که به این حالت sliding می گویند. در مواقعی ممکن است اجزای روده در داخل کیسه فتق گیر افتاده و به سبب قطع خونرسانی و درد شدیدی در محل فتق ایجاد می کند که با حالت خوابیدن نیز از بین نمی رود. این حالت جزء اورژانس های عالم پزشکی است و بیمار هر چه سریعتر باید تحت جراحی قرار بگیرد؛ چراکه در صورت تأخیر باعث سیاه شدن روده ها و عفونت و مرگ بیمار می شود.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: تشخیص بیماریهای بیضه
قبل از انجام آن از فرد خواسته می شود تا به پشت روی میز دراز بکشد. در حین آن ممکن است نیاز باشد تا فرد بر روی یک سمت بدن دراز بکشد. سونوگرافی بیضه خارج از بدن انجام می شود. دستگاهی کوچک که در دست قرار می گیرد به نام ترانسوندر که برای گرفتن تصاویر استفاده می شود. پزشک ممکن است از ژلی بر پایه آب بر روی کیسه بیضه استفاده کند تا مطمئن شود تماس خوبی بین پوست و ترانسوندر ایجاد می شود. پزشک، ترانسوندر را بر روی کیسه بیضه عقب جلو می کند تا بتواند تصاویری از بیضه ها ایجاد کند. فشار از سمت تراسوندر معمولاً بسیار سبک است؛ اما اگر فرد در آن ناحیه دچار تورم و یا بیماری باشد کمی احساس ناراحتی کند.
سونوگرافی بیضه شما هیچگونه مشکلی سلامتی برای سلامتی ایجاد نمی کند. در طی این روش هیچگونه تابش پرتویی وجود ندارد.
نسخه اصلی مطلب سونوگرافی تشخیص هرنی یا فتق اسکروتال را در سایت دکتر غلامرضا سیف بخوانید.