معمولاً سونوگرافی در مردان به دلیل بروز مشکلاتی از قبیل ضربه به آلت، ناباروری، اختلال نعوظ و مشکلات ادراری به دلیل پروستات درخواست می گردد؛ اما سونوگرافی مربوط به هر یک از اجزای لگنی در مردان، به طرق مختلفی صورت می گیرد. در ادامه به معرفی انواع سونوگرافی تخصصی مردان می پردازیم.
سونوگرافی آلت تناسلی مردان به منظور مشاهده جریان خون ورودی و خروجی به آلت استفاده می شود. اگر فردی به بیماری پیرونی یا کجی آلت تناسلی مبتلا باشد، این روش برای تعیین درجه کجی آلت و اندازه گیری انحنا به کار خواهد رفت. بررسی نتایج حاصل از این سونوگرافی مردان، می تواند به پزشک در انتخاب بهترین روش درمانی کمک کند.
سونوگرافی آلت تناسلی مردان باید در حالت نعوظ انجام شود. در صورت درخواست پزشک و اطمینان از داشتن نعوظ، ممکن است دارویی برای ایجاد این حالت به آلت تزریق شود. این تزریق از طریق سوزن های بسیار کوتاه و ظریف انجام شده و ممکن است کمی ناراحت کننده باشند؛ اما چندان صدمه ای به اندام تناسلی وارد نخواهند کرد. پس از نعوظ، پروب سونوگرافی بر روی قسمت خارجی آلت حرکت کرده و در صورت وجود انحراف یا هرگونه مشکل دیگری بر روی مانیتور نمایش داده می شود.
سونوگرافی رنگی آلت تناسلی در زمینه بررسی دقیق تر اختلال نعوظ غیر پاسخگو به درمان های دارویی و بیماری پیرونی انجام می شود. این روش پیچیده برای اندازه گیری عینی جریان خون ورودی و خروجی از آلت استفاده می شود که در مورد ماهیت ساختار و عملکرد آلت تناسلی اعم از حالت نعوظ و شل شده، تصاویری را ارائه می دهد؛ بنابراین می تواند به شناسایی علت اساسی ED کمک کند. اگر در سونوگرافی رنگی آلت تناسلی مردی، بیماری شریانی تشخیص داده شود، ممکن است به بیماری شریانی پراکنده تری مانند قلب مربوط باشد.
همچنین در صورت ابتلای فرد به بیماری پیرونی، ماهیت پلاک و بافت اسکار در آلت تناسلی مرد نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد. این روش به تشخیص اینکه آیا فرد کاندید انجام برخی از روش های درمانی یا جراحی است یا نه کمک می کند.
بسته به شرایط آلت تناسلی مرد، ممکن است نیاز به انجام بیش از یک تزریق وجود داشته باشد. معمولاً ماده تزریقی طی 10 دقیقه عمل می کند. بزرگ ترین خطر احتمالی این روش نعوظی است که برای مدت طولانی ادامه پیدا کرده و پریاپیسم نامیده می شود. این شرایط می تواند به آلت تناسلی مرد آسیب برساند؛ اما به ندرت ممکن است نیاز به تزریق معکوس وجود داشته باشد که بلافاصله باعث از بین رفتن نعوظ آلت تناسلی می شود. این تزریق فقط حدود 2-3 ثانیه طول می کشد.
سونوگرافی های تخصصی مردان از جمله اقداماتی است که در رادیولوژِی مرکزی اصفهان با مدرن ترین دستگاه ها انجام می شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت از این مرکز با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
سونوگرافی کیسه بیضه ، تصویری از بیضه های مردان و بافت های اطراف فراهم می نماید. امواج فراصوت ایمن و بی درد است و تصویری از درون بدن با استفاده از امواج صوتی ایجاد می نماید. تصویربرداری فراصوت یا سونوگرافی شامل استفاده از یک مبدل کوچک و ژل مخصوص است که مستقیماً روی پوست مالیده می شود. امواج صوتی با فرکانس بالا از دستگاه و از طریق ژل به درون بدن منتقل می شود. مبدل امواج بازگشتی را جمع آوری نموده و سپس کامپیوتر از این امواج صوتی بازگشتی به منظور ایجاد تصویر استفاده می نماید.
رو بالا بر روی میزی که می تواند کج یا حرکت داده شود، دراز خواهید کشید. بیماران گاهی لازم است تا به طرفین بچرخند تا کیفیت تصویر گرفته شده بهتر شود. بعد از آنکه بر روی تخت یا میز قرار گرفتید، رادیولوژیست یا متخصص سونوگرافی، یک ژل مبتنی بر آب ولرم را به ناحیه مورد مطالعه خواهد مالید. این ژل عامل برقرار کننده مطمئن میان بدن و مبدل و حذف کننده حفرات هوایی میان پوست و مبدل که می تواند مسدود کننده عبور امواج صوتی به درون بدن باشد است. مبدل بر روی بدن قرار گرفته و به عقب و جلوی جایی که تحت مطالعه است حرکت داده می شود تا عکس مد نظر گرفته شود. معمولاً هیچ درد ناشی از فشار وارده از مبدل وجود نخواهد داشت. با این حال اگر مطالعه بر روی ناحیه حساسی اجرا شود، ممکن است با فشار یا دردی اندک در نتیجه تماس مبدل مواجه شوید. پس از تکمیل تصویربرداری، ژل مالیده شده به پوست پاک خواهد شد.
مطلب پیشنهادی : مزایای سونوگرافی رنگی
نوعی روش تشخیصی است که پروستات را از نظر وجود هرگونه ناهنجاری، سرطان یا سایر بیماری های مرتبط با پروستات بررسی می کند. انجام این روش تصویربرداری بی خطر به پزشک کمک می کند تا شرایط احتمالی پروستات را قبل از جدی یا غیرقابل کنترل شدن مشکلات مربوط به این ناحیه تشخیص دهد. به عبارت دیگر در طی سونوگرافی پروستات از امواج صوتی برای تولید تصاویر پروستات مرد و کمک به تشخیص علائمی مانند مشکلات ادراری، مشکلاتی که در آزمایش خون نشان داده شده است و … استفاده می شود.
در برخی از موارد به تشخیص پزشک، این سونوگرافی از روی شکم انجام می شود. در این روش به دلیل اینکه پروستات در محوطه لگن قرار دارد. برای کیفیت بهتر تصاویر سونوگرافی، مثانه باید پر باشد.
در سونوگرافی ترانس رکتال ، از شما خواسته می شود که دراز بکشید و زانوها را خم کنید. تصاویر از زوایای مختلف به دست می آیند تا بهترین نمای غده پروستات را داشته باشند. در شرایطی که پزشک ضایعه مشکوک با سونوگرافی یا با معاینه مقعدی را شناسایی کند، ممکن است بیوپسی با هدایت سونوگرافی را انجام دهد. این روش، شامل قرار دادن یک سوزن به غده پروستات در حالی است که رادیولوژیست با سونوگرافی محل سوزن را مشاهده می کند. در این شرایط مقدار کمی از بافت برای معاینه میکروسکوپی گرفته می شود. این معاینه سونوگرافی معمولاً در کمتر از 20 دقیقه انجام می شود. معاینات سونوگرافی که در آن مبدل به شکاف بدن وارد می شود ممکن است ناراحتی کمی ایجاد کند.
در صورت عدم نیاز به نمونه برداری، سونوگرافی ترانس رکتال پروستات مشابه معاینه مقعدی است که توسط پزشک انجام می شود یا ممکن است ناراحتی کمتری ایجاد کند. در صورت انجام بیوپسی ، احتمال بروز ناراحتی و درد (به دلیل قرار دادن سوزن) معمولاً کم است زیرا دیواره رکتال نسبت به درد در ناحیه پروستات حساس نیست.
آزمایش فراصوت از اشعه یونیزه شده (به مانند آنچه در تصویربرداری اشعه ایکس به کار گرفته می شود) استفاده نمی نماید، بنابراین بیمار در معرض هیچ گونه اشعه ای قرار نمی گیرد. از آنجایی که این تصاویر به صورت در لحظه ثبت می شوند، قادر به نمایش ساختار و حرکات ارگان های داخلی بدن و همچنین جریان خونی درون عروق نیز خواهد بود. تصویربرداری فراصوت یک آزمایش پزشکی غیرتهاجمی است که به پزشکان در تشخیص و درمان مشکلات پزشکی کمک می نماید.
شما می توانید برای انجام انواع سونوگرافی های داخلی بدن به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت از این مرکز با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.