یکی از شایع ترین مشکلاتی که متخصصان درد، طب فیزیکی و ارتوپدی با آن مواجه هستند؛ التهاب مفصل شانه است. بسیاری از مردم برای درد شانه به پزشک مراجعه می کنند و یک تشخیص رایج که در ارتباط با این درد داده می شود «بورسیت شانه» یا «تاندونیت روتاتور کاف» است. بورسیت شانه و تاندونیت روتاتور کاف هر دو التهاب ناحیه خاصی در مفصل شانه هستند که مجموعه ای از علائم را ایجاد می کنند. اصطلاح مناسب برای این علائم سندرم گیرافتادگی شانه است.
سندرم گیرافتادگی شانه زمانی رخ می دهد که التهاب تاندون های روتاتور کاف و بورس اطراف این تاندون ها وجود داشته باشد. بین تاندونیت و بورسیت تفاوت وجود دارد، اما ترکیبی از این مشکلات در اکثر موارد سندرم گیرافتادگی شانه نامیده می شود.
شانه مفصل پیچیده ای است که چندین استخوان، ماهیچه و رباط اندام فوقانی را به قفسه سینه متصل می کند. سندرم گیرافتادگی شانه زمانی رخ می دهد که بین بالای استخوان بازو و آکرومیون (نوک تیغه شانه) التهاب وجود داشته باشد. بین این استخوان ها تاندون های روتاتور کاف و بورس که از این تاندون ها محافظت می کنند قرار دارند. به طور معمول، این تاندون ها بدون زحمت در این فضا که فضای ساب آکرومیال نامیده می شود، می لغزند.
سندرم گیرافتادگی شانه یک اصطلاح توصیفی برای نیشگون گرفتن تاندون ها و بورس روتاتور کاف بین استخوان ها است. در بسیاری از افراد مبتلا به این مشکل، شکل استخوان به گونه ای است که فضای کمتری نسبت به سایر افراد این این ناحیه دارند. بنابراین، ضخیم شدن کوچک تاندون ها یا بورس ها می تواند علائم ایجاد کند. در نهایت، این فضا برای قرار دادن تاندون ها و بورس بسیار باریک می شود و هر بار که این ساختارها بین استخوان ها حرکت داشته باشد، گیر می کند.
اغلب یک آسیب اولیه وجود دارد که روند التهاب را آغاز می کند. پس از آن، مشکل می تواند خود تشدید شود. التهاب باعث ضخیم شدن تاندون ها و بورس می شود. پس از آن ضخیم شدن فضای بیشتری را اشغال می کند و بنابراین تاندون ها و بورس بیشتر تحت فشار قرار می گیرند؛ که باعث التهاب بیشتر و ضخیم شدن بیشتر تاندون ها و بورس و ... می شود.
علائم رایج بورسیت شانه عبارتند از:
تشخیص سندرم گیرافتادگی معمولاً با یک معاینه فیزیکی کامل انجام می شود. تشخیص این عارضه نیاز به آشنایی کامل با علل مختلف درد شانه دارد، زیرا سایر مشکلات می توانند علائم مشابهی را ایجاد کنند. تشخیص دقیق برای درمان مناسب ضروری است. اشعه ایکس معمولا برای ارزیابی آناتومی استخوانی شانه انجام می شود. ممکن است MRI در نظر گرفته شود تا اطمینان حاصل شود که هیچ نشانه ای از پارگی روتاتور کاف وجود ندارد.
سندرم گیرافتادگی و پارگی روتاتور کاف مشکلات متفاوتی هستند و اگرچه به هم مرتبط می شوند؛ درمان متفاوتی دارند. پارگی روتاتور کاف بیشتر به مداخله جراحی نیاز دارد، اگرچه حقیقت این است که اکثر پارگی های روتاتور کاف را می توان با درمان های غیرتهاجمی نیز مدیریت کرد.
اکثر بیماران مبتلا به بورسیت شانه می توانند با برخی درمان های ساده و غیر جراحی تسکین پیدا کنند. فقط در شرایط نادری برای درمان بورسیت شانه جراحی لازم است. درمان های خاص ممکن است بسته به ترجیحات بیماران، انتظارات آنها و پاسخ آنها به درمان متفاوت باشد. در ادامه به درمان جراحی و غیر جراحی این عارضه می پردازیم که عبارتند از :
بسیاری از افراد مبتلا به سندروم گیر افتادگی شانه با استراحت و درمان های غیر جراحی از جمله فیزیوتراپی و داروهای ضد التهابی با کاهش درد مواجه می شوند. یکی از رایج ترین کاربردهای تزریق کورتیزون برای درمان سندرم گیرافتادگی شانه است. اگر می خواهید هر یک از این درمان ها را برای سندرم گیرافتادگی خود دنبال کنید، بهتر است با متخصص درد مشورت نمایید. اگر درمان ها حداقل برای سه تا شش ماه بدون بهبود علائم امتحان شده باشند، ممکن است روش جراحی رفع فشار ساب آکرومیال در نظر گرفته شود.
سندرم گیرافتادگی شانه به التهاب تاندون های روتاتور کاف و بورسیت شانه گفته می شود که این تاندون ها را احاطه کرده است. این عارضه رایج می تواند باعث درد در مفصل شانه شود، به ویژه زمانی که بازو برای انجام فعالیتی بالای سر قرار می گیرد. خوشبختانه، درمان های ساده اغلب در کنترل التهاب مرتبط با بورسیت یا تاندونیت شانه موثر هستند. اگر این درمان های ساده برای کنترل علائم شما کافی نباشد، گزینه های جراحی تهاجمی وجود دارد که می توان در نظر گرفت.
به طور کلی، این موارد تنها زمانی در نظر گرفته می شوند که درمان های ساده تر دیگر مؤثر نباشند. در حالی که درمان جراحی می تواند در این شرایط موثر باشد، توانبخشی پس از عمل و عوارض احتمالی ناشی از جراحی ممکن است توصیه شود. به همین دلیل، بهتر است ابتدا درمان های غیر تهاجمی که توسط متخصص درد ارائه می شوند؛ را امتحان کنید تا ببیند آیا مؤثر هستند یا خیر.
نسخه اصلی مطلب سندرم گیر افتادگی شانه چیست و چگونه درمان میشود؟ را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.