توسعه جوامع به ویژه در دو سده اخير و نيز گسترش علوم پزشکی در جهان موجب شده است كه تقریباً تمام كشورها به منظور برآورده شدن نيازهای مسالمت محور خود، به تدوین راهنماهای بالينی راهکارها، سیاست ها، استانداردها و پروتکل های بالينی(در راستای ارتقا سطح كيفی و كمی ارائه خدمت و همچنين تدوین سیاست های كالن در چارچوب استقرار پزشکی مبتنی بر شواهد گام بردارند. علاوه بر تدوین راهنماها، نظارت بر رعایت آنها نيز حائز اهميت می باشد و می تواند موجب افزایش رضایتمندی بيماران و افزایش كيفيت و بهره وری نظام ارائه خدمات سالمت گردد. طراحی و تدوین راهنماهای مناسب برای خدمات سالمت، در زمره مهم ترین ابعاد مدیریت نوین در بخش سالمت، به شمار می آید.
استانداردهای خدمات سونوگرافی بارداری در سامانه تائید خدمات قرار گرفته که با اعمال مکانیسم اخذ تائیدیه از این سامانه قبل از انجام سونوگرافی، از انجام بخش قابل توجهی از خدمات غیرضروری در این حوزه جلوگیری به عمل آمده است. با وجودی که در سونوگرافی نه از اشعه ایکس بلکه از امواج مکانیکی استفاده می کنند ؛ ولی ممکن است اثرات ناشناخته ای داشته باشد به همین دلیل به شدت توصیه شده است از انجام بیش از حد و خارج از استاندارد سونوگرافی اجتناب شود. بر اساس استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت قبل از هفته دهم بارداری، نیازی به انجام سونوگرافی حاملگی وجود ندارد به طوری که اولین سونوگرافی حاملگی شامل سن، وضعیت جفت و جنین و ضربان قلب در هفته ۱۱ بارداری انجام می شود. همچنین غربالگری سندرم داون در هفته ۱۱ تا ۱۴ بارداری و ناهنجاری های مادرزادی جنین در هفته ۱۶ تا ۲۰ بارداری به وسیله سونوگرافی قابل بررسی و تشخیص است.
به جز موارد فوق الذکر، فقط در صورت ضرورت و با رعایت موارد اعلامی وزارت بهداشت، سونوگرافی مجدد حاملگی قابل انجام است. در این موارد، پس از ارائه مدارک پزشکی و تائید آن توسط اداره کل بیمه سلامت استان، سونوگرافی انجام می شود. از هر ۴ خانم باردار ۱ خانم معمولاً در شرایطی غیر عادی قرار دارد و ممکن است بارداری خود را با ریسک بالا سپری کند، در صورتی که احتمال وجود بارداری با ریسک بالا وجود داشته باشد، سونوگرافی های بیشتری انجام خواهد گرفت. اگر در دوران بارداری با لکه بینی مواجه شدید، پزشک برای اینکه وضعیت کودک را بررسی کند و اطمینان یابد که کودک سالم است سونوگرافی انجام خواهد داد. اگر چند قلو داشته باشید، برای بررسی وضعیت رشد هر یک از جنین ها باید سونوگرافی انجام شود. علاوه بر این، در شرایطی که پزشک احتمال دهد که شما زایمان زودرس خواهید داشت، یک سونوگرافی برای برررسی وضعیت گردنه ی رحم شما (تنگی، گشادی، کوتاهی و بلندی آن) انجام خواهد شد. سونوگرافی حاملگی شامل بررسی سن بارداری، وضعيت جفت و جنين، وزن جنين، بررسی ضربان قلب و آدنکس ها درسه ماهه اول، پوزیشن جنين، ميزان مایع آمنيوتيک و تعيين كوریونيسيتی در چند قلویی می باشد.
ساک و گزارش ضایعات احتمالی ميومتریال یا آدنکس ها
موارد ضروری انجام مداخله تشخیصی:
در طول بارداری حداقل 2 سونوگرافی برای همه زنان باردار تجویز می شود:
در سه ماهه اول بارداری (هفته های اول تا 12)، سونوگرافی ممکن است برای موارد زیر انجام شود:
در سه ماهه دوم (12 تا 24 هفته) و سه ماهه سوم (24 تا 40 هفته یا تولد)، احتمال دارد سونوگرافی برای موارد زیر انجام شود:
در طول ۳۵ سال گذشته، تحقیقات بسیار زیاد و گسترده ای برای بررسی تأثیرات سونوگرافی بر روی جنین انجام شده است و هیچ یک از آن ها نتوانسته اند ثابت کنند که سونوگرافی باعث بروز اختلال در رشد جنین و یا ایجاد عوارض در کودک می شود. (در سونوگرافی بر خلاف ایکس-ری، از اشعه استفاده نمی شود). در عین حال کارشناسان معتقدند که باید از انجام سونوگرافی های غیر ضروری اجتناب کرد؛ چون با وجود اینکه هیچ مدرکی مبنی بر ضرر سونوگرافی وجود ندارد؛ اما از آنجایی که برای انجام آن باید از انرژی استفاده شود، ممکن است بر رشد کودک تأثیرگذار باشد. این موضوع ممکن است در سه ماهه ی اول بارداری تأثیر بیشتری داشته باشد چون در این زمان جنین نسبت به عوامل خارجی حساسیت بیشتری خواهد داشت.