پای ضربدری یا پای ایکسی زمانی ایجاد می شود که هنگام ایستادن صاف که زانوی پاها با هم در تماس هستند، مچ دو پا با فاصله از هم قرار بگیرند. پای ضربدری با توجه به فاصله ی بین دو مچ پا می تواند خفیف تا شدید باشد. این مشکل ساختاری در استخوان های پا موجب می شود تا نیروی واردشونده بر زانو بصورت مناسبی بین بخش های مختلف آن تقسیم نشود. افرادی که دارای پای ضربدری یا ایکسی هستند استعداد ابتلا به آرتروز جانبی بیشتری دارند. آرتروز جانبی زمانی ایجاد می شود که نیروی وارده بر غضروف قسمت های جانبی زانو بیشتر از نیروی وارده بر سایر قسمت ها باشد و غضروف زانو در بخش جانبی زانو بیشتر دچار ساییدگی و تخریب گردد. علت این عدم تعادل نیرو زاویه ی نامناسب استخوان ها نسبت به هم است. برای اینکه این ناهنجاری ساختاری از بین برود و نیروی وارده بر قسمت های مختلف زانو تنظیم و متعادل شود می توان از جراحی اصلاحی پای ضربدری یا Distal femoral osteotomy استفاده نمود.
این جراحی بر روی استخوان فمورال یا همان استخوان ران صورت می گیرد. راهکارهای دیگری نیز برای اصلاح پای ضربدری وجود دارد که شامل برش استخوان درشت نی می شود اما در این مطلب تاکید بر برش استخوان ران خواهدبود. نحوه ی انجام این جراحی به این صورت است که ابتدا برشی در انتهای رو به زانوی استخوان ران ایجاد می شود. این برش بسته به انحراف استخوان می تواند در سمت درونی یا بیرونی استخوان ایجاد شود. پس از برش، معمولا ساختاری گووه ای شکل از استخوان جدا می شود و بخش خالی ایجادشده به شکل گووه ، بسته به نوع جراحی باز یا بسته می شود. بنابراین دو حالت زیر ایجاد می شوند:
در این جراحی، برای اینکه استخوان ران برش خورده به طور مناسبی جوش بخورد، از صفحات فلزی و پیچ هایی استفاده می شود.
این جراحی برای افرادی که دچار پای ضربدری مادرزادی و یا اکتسابی (مثلا در اثر حادثه) هستند به کار می رود. افرادی با پای ضربدری که ویژگی های زیر را دارند مناسب ترین افراد برای این نوع جراحی هستند:
این نوع جراحی علاوه بر اصلاح مشکلات ساختاری استخوان های پا می تواند مزایای زیر را نیز داشته باشد:
برخی از مشکلات مربوط به جراحی اصلاح پای ضربدری مربوط به مشکلات فنی جراحی می شوند. اصلی ترین نوع این مشکلات شامل موارد زیر می شوند:
نوع دیگر مشکلات مربوط به جراحی اصلاح پای پرانتزی مربوط به فرایند پس از جراحی و مراقبت های مربوط به آن مرحله است. از جمله ی چنین عوارضی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در نهایت باید توجه داشت که عوارض و مشکلات مربوط به این جراحی با گذشت زمان کاهش می یابند. در صورتی که مشکلات مربوط به جراحی کاهش نیابند لازم است تا با پزشک متخصص مشورت شود. به تدریج و با گذشت زمان فرد قادر خواهدبود تا وزن خود را بر روی پاهای خود بیاندازد. بهبودی کامل افراد نیز با گذشت 2 تا 6 ماه پس از جراحی حاصل می شود که پس از آن افراد می توانند به فعالیت روزانه و معمول خود بازگردند. باید توجه کرد که در این مدت از انجام دادن هر گونه فعالیت جدید بدون مشورت با پزشک خودداری شود. سایر فعالیت های فیزیکی معمول و نحوه ی انجام آنها نیز با مشورت پزشک صورت گیرند.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.