کراتوز پیلاریس یا همان پوست مرغی، یک بیماری پوستی است که سبب بروز ظاهری خشن، گاه قرمز و خشک در پوست می شود. بیماران مبتلا به پوست مرغی گاهی دچار خارش می شوند؛ همچنین نواحی دارای برآمدگی های متعدد و احساس ناهمواری در پوست خود مشاهده می کنند. این جوش ها یا برآمدگی های کوچک در واقع سلولهای مرده پوست هستند که فولیکول های مو را مسدود کرده اند.
این برآمدگی ها گاهی اوقات به رنگ قرمز یا قهوه ای دیده می شوند. کراتوز پیلاریس معمولا در بالای بازو، ران، گونه ها و باسن یافت می شود. بیماری پوست مرغی واگیر دار نبوده و اغلب در ماه های سرد سال و در زمان بارداری که در هر دو شرایط پوست رو به خشکی می رود، بروز پیدا می کند.
این بیماری یک اختلال نسبتاً شایع در کودکان و نوجوانان ناشی از ضخیم شدن لایه شاخی پوست در منافذ فولیکول های مو می باشد. منفد فولیکول های مو با ترشحات برجسته سفت (دانه های کروی) پر می شود. ضایعات جلدی (دانه ها) در پشت و سطح خارجی اندام ها و باسن بیشتر است. ضایعات صورت ممکن است با آکنه اشتباه گرفته شوند. کراتوز پیلاریس اغلب با رسیدن به سن 30 سالگی به صورت خود به خود رفع می شود.
به این دلیل که کراتوز پیلاریس هیچ آسیبی به سلامتی نمی رساند؛ از این جهت اقدام به درمان ضروری نیست. تاکنون هیچ درمان قطعی برای این بیماری ژنتیکی بی خطر یافت نشده اما روش هایی برای مداوا یا پیگشیری از بدتر شدن آن وجود دارد. بیماران برای بهبود وضعیت ظاهری پوست و رفع خارش (در صورتی که خارش وجود داشته باشد) می توانند از کرم های موضعی استفاده نمایند. بیماران ممکن است با مصرف کرم های مرطوب کننده و کراتولیتیک وضعیت بهتری داشته باشند.
در برخی از موارد استفاده از مرطوب کننده مناسب برای جلوگیری از خارش پوست در اثر خشکی بیش از حد و بهبود ظاهر پوست از بثورات کراتوز پیلاریس توصیه می شود. بعضی از کرم های موضعی تایید شده، می توانند سلول های مرده پوست را از بین ببرند یا از مسدود شدن فولیکول های مو جلوگیری کنند. ترکیبات این کرم ها ممکن است حاوی اوره یا اسید لاکتیک یا اسید گلیکولیک یا اسید سالیسیلیک یا ترتینوئین و ویتامین D باشد.
همشهریان گرامی! جهت بررسی علل و استفاده از بهترین روشهای درمانی مشکلات پوستی خود، می توانید به یک متخصص پوست در اصفهان مراجعه نمایید تا پس از بررسی های لازم، مناسب ترین درمان را برای رفع مشکل شما تجویز کرده و اعمال نماید.