به ضخیم شدن بافت سینوویال پلیکای مفصلی زانو پس از وارد آمدن ضربه و یا التهاب، و یا فیبروز آن، سندروم پلیکا گفته می شود. معمولاً این عارضه در نتیجه تحریک پلیکا به دلیل استفاده بیش از حد و یا وارد آمدن آسیب به مفصل زانو ایجاد می شود. این عارضه غالباً پلیکای داخلی را تحت تأثیر خود قرار می دهد و علائم سندرم پلیکا شبیه دیگر مشکلات زانو مانند پارگی مینیسک است و می تواند موجب درد کشکک، شکستگی ، صدا دادن و حساسیت مفصل زانو شود. ممکن است احساس بی ثباتی و قفل کردن زانو نیز با این عارضه همراه باشد. زانو به طور معمول دارای چهار پلیکا است، که اغلب پلیکای داخلی است که دچار مشکل می شود.
اگر درد و ضعف مداوم زانو را در عضلات چهار سر ران دارید ، سندرم پلیکا ممکن است سبب ساز این درد باشد. سندرم پلیکا همیشه به صورت جداگانه اتفاق نمی افتد، بلکه ممکن است همزمان با سایر بیماریهای زانو مانند آسیب های مینیسک، تاندونیت کشکک و بیماری ازگوداشلاتر پاتلا رخ دهد.
درد زانو اولین و مهمترین علامت سندرم پلیکا می باشد.این درد هنگام بالا پایین رفتن از پله و خم کردن زانو بدتر می شود. همچنین موقع خم کردن زانو ممکن است، صدای کلیک شنیده شود. این صدا به علت لغزش پلیکای ضخیم شده بر روی سطح کندیل استخوان ران درون مفصل زانو است. در این شرایط پلیکا بسیار آسیب پذیر شده و نسبت به لمس حساس می شود. در افراد لاغر اندام، ممکن است بافت تشکیل دهنده پلیکا به صورت یک نوار حساس در زیر پوست ناحیه زانو احساس شود. در موارد نادری هم ممکن است باعث تورم مفصل زانو شود.
اگر با علائم سندروم پلیکا روبرو شدید؛ مراجعه به پزشک متخصص زانو از اقدامات اولیه است. پس از مراجعه به پزشک، تشخیص این عارضه با گرفتن شرح حال بیمار آغاز می شود. معمولا بیماران سابقه ترومای مستقیم به ناحیه قدامی زانو را ذکر می کنند. درد در ناحیه قدامی داخلی زانو و در هنگام باز کردن کامل زانو احساس می شود. درخواست رادیوگرافی ساده اشعه ایکس ممکن است برای رد سایر آسیبهای مرتبط مفید باشد. MRI می تواند التهاب پلیکا را تشخیص دهد. با این حال ، MRI در تشخیص سایر آسیب شناسی ها که ممکن است به تحریک پلیکا مرتبط باشد، کمک بیشتری می کند.
مطالعات نشان می دهد که حدود 60٪ بیماران مبتلا به سندرم پلیکا در طی 6 تا 8 هفته با درمانهای غیر جراحی محافظه کارانه با موفقیت بهبود می یابند. روشهای درمانی غیر جراحی به کاهش درد در سندروم پلیکا کمک می کنند. این روشهای عبارتند از:
در صورت ادامه علائم بیش از 3 تا 6 ماه ، برای سندرم پلیکا جراحی آرتروسکوپیی زانو می تواند به عنوان روشی مناسب برای درمان در نظر گرفته شود. موفقیت آمیزترین عمل جراحی شامل آزاد سازی رتیناکولوم جانبی برای اجازه دادن به کشکک برای ردیابی بیشتر پزشکی و در نتیجه کاهش تحریک پلیکا در هنگام غلتیدن بر روی کندیل داخلی ران ران است. که میزان موفقیت این عمل از 85٪ فراتر می رود.
از آنجا که سندرم پلیکا معمولاً همزمان با سایر بیماری های زانو رخ می دهد ، ضروری است که در مدیریت سایر آسیب های زانو نیز اقدامات لازم صورت گیرد. این اقدامات شامل حفظ هماهنگی طبیعی مفصل زانو، قدرت و انعطاف پذیری کافی در عضلات اطراف مفصل زانو و دیگر اعضای اندام تحتانی است. استفاده از کفش مناسب نیزبا حمایت از بیومکانیک پا به بهبود و کنترل آسیبهای زانو ، از جمله سندروم پلیکا کمک می کند. همچنین ، کنترل وزن می تواند در فشار وارد شده بر مفاصل اندام تحتانی نقش داشته باشد. موارد مذکر باید به عنوان یک اقدام پیشگیرانه در دراز مدت مورد توجه قرار گیرند.
بسیاری از بیماران زانوبند را امتحان می کنند. به نظر می رسد مهاربندی که تراز بندی مفصل پاتلوفمورال را بهبود می بخشد ، موثرترین حالت برای تسکین درد مربوط به پلیکا است.
طراحی وب سایت پزشکی از جمله خدمات تخصصی گروه نرم افزاری پزشک آنلاین است. این مجموعه با کسب مهارت و تجربه سالها فعالیت در جهت سئوی سایت پزشکان، توانسته است موفق ترین پروژه ها را ارائه نماید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09128883465 تماس حاصل فرمایید.