پیلینگ صورت یا لایه برداری به معنی جوانسازی پوست است که لایه ی رویی سلول های مرده پوست را از بین می برد و سلول های مجاور را تحریک می کند تا یک لایه با سلول های جدید و کیفیت بهتر ایجاد کند و در نتیجه پوست را جوان کند. روشهای لایه برداری پوست مختلفی وجود دارد که تفاوت آنها بر اساس لایه پوست، ترکیب ماده لایه برداری و نحوه انجام کار است.
لایه برداری شیمیایی پوست یکی از قدیمی ترین درمان های زیبایی است و افراد از آن در جهت داشتن پوستی صاف تر و زیباتر استفاده می کنند. پیلینگ شیمیایی یک عمل زیبایی بدون جراحی است که لایه های بیرونی پوست را از طریق برخی مواد شیمیایی مانند اسید استیک، اسید گلیکولیک و سالیسیلیک اسید لایه برداری کرده و از بین می برد و در واقع روی لایه برداری و بازسازی پوست کار می کند.
لایه برداری شیمیایی یک روش ترمیم کننده پوست است. بسته به روش انجام آن، لایه برداری در یکی از سه عمق پوست انجام می شود:
همچنین بخوانید: پیلینگ صورت چیست
این اسیدها شامل گروهی از اسیدهای محلول در آب هستند که معمولاً از میوه های قندی استخراج می شوند. معروف ترین AHA ها عبارت اند از:
این اسیدها کمک می کنند که لایه ای از روی پوست صورت برداشته شود تا سلول های جدید و یکدست تر از نظر رنگ جای سلول های قدیمی را بگیرند. نسبت به سایر اسیدهای استفاده شده برای لایه برداری پوست، AHA ها عملکرد سطحی تری دارند .
این اسیدها محلول در چربی هستند می توانند تا عمق فولیکول های مو نفوذ کنند و چربی اضافی و سلول های مرده را از درون منافذ پوستی خارج سازند. بتا هیدروکسی اسیدها بیشتر برای درمان آکنه و آسیب های پرتوهای مضر آفتاب استفاده می شوند. معروف ترین BHA، سالیسیلیک اسید است که عمدتاً در درمان آکنه استفاده می شود؛ ولی برای بهبود قرمزی و التهاب کلی پوست هم مفید است.
رتینوئیک اسید نوعی رتینوئید است و از مشتقات ویتامین A محسوب می شود. این لایه بردارها معمولاً در کلینیک ها استفاده می شوند و کمتر در تولید محصولات لایه بردار خانگی کاربرد دارند. رتینوئیک اسید نسبت به BHA لایه برداری عمقی تری انجام می دهد و برای رفع جای زخم یا اسکار، لکه ها و خطوط پوستی مؤثر است.
فنول: این ماده شیمیایی قوی برای لایه برداری عمیق پوست کاربرد دارد.
متخصص پوست ممکن است از یک فرمول خاص برای لایه برداری شیمیایی استفاده کند که مطابق با ویژگی های پوست شما و نتایج مورد نظر انتخاب می شود. لایه برداری شیمیایی سطحی برای درمان چین و چروک های سطحی، خشکی های پوست، رنگدانه ای شدن ناگهانی پوست و آکنه مورد استفاده قرار می گیرد. محلول استفاده شده در این روش معمولا حاوی آلفاهیدروکسی اسیدها (AHAs) مانند گلایکولیک، لاکتیک، سالیسیلیک یا اسیدهای میوه می باشد. لایه برداری های سطحی برای افرادی مناسب است که خواهان بهره مندی از مزایای لایه برداری بوده اما امکان صرف زمان مورد نیاز برای دوره ریکاوری لایه برداری عمیق تر را ندارند.
بسیاری از پزشکان برای لایه برداری شیمیایی متوسط از تریکلورواستیک اسید (TCA) استفاده می کنند. این اعمال شیمیایی برای درمان چین و چروک های سطحی پوست، لکه ها و آسیب های سطحی و مشکلات رنگدانه ای شدن پوست کاربرد دارند. مشابه با لایه برداری شیمیایی سطحی، این نوع لایه برداری نیز زمان ریکاوری کمتری نسبت به لایه برداری عمقی دارد. لایه برداری TCA گزینه مناسبی برای بیماران دارای رنگ پوست تیره تر می باشد.
لایه برداری عمقی پوست، قوی ترین نوع لایه برداری صورت است. ماده شیمیایی استفاده شده برای لایه برداری شیمیایی عمقی فنول اسید است. لایه برداری عمقی برای درمان چین و چروک های خشن صورت، لکه های ایجاد شده ناشی از افزایش سن یا نور خورشید و زخم ها و لکه های ناشی از رشد پیش سرطانی مناسب می باشد. از آنجا که لایه برداری شیمیایی بهترین و ماندگارترین نتایج را ایجاد می کند، بنابراین بیشتر از سایر روشها به طول انجامیده (۱ الی دو ساعت) و نیازمند زمان ریکاوری بیشتری است. فنول اسید به طور معمول تنها برای لایه برداری پوستی استفاه می شود. لایه برداری عمقی پوست ممکن است مجر به روشن شدن دائمی پوست شده و بنابراین بیماران می بایست پیش از قرار گرفتن تحت این درمان با یک متخصص پوست و زیبایی مجرب مشورت کنند.
ابتدا باید با متخصص پوست مشورت کنید تا بهترین گزینه درمانی را انتخاب کنید و در مورد هر عاملی که می تواند در لایه برداری اختلال ایجاد کند شما را آگاه کند. به عنوان مثال قبل از لایه برداری شیمیایی باید:
پیلینگ شیمیایی معمولاً در مطب پزشک قابل انجام است. پیلینگ های عمیق تر نیاز بی حسی نیز دارند؛ اما انواع سطحی، نیازی به آن نیست. دفعات درمان بر حسب شرایط هر فرد متفاوت است و نتیجه نهایی اغلب چند ماه بعد از درمان ظاهر می شوند. ماده شیمیایی روی محل مورد نظر که معمولاً تمام صورت است، مالیده می شود. با این کار ترکیبات شیمیایی، لایه برداری را شروع می کنند. ابتدا لایه خارجی پوست که معمولاً شامل پوست مرده است برداشته می شود. سپس ترکیبات شیمیایی شروع به تحریک ساخته شدن سلول های جدید پوست می کنند.
خارج از لایه برداری سطحی، لایه برداری شیمیایی نیاز به برنامه ریزی قبلی و زمان استراحت بعد از عمل دارد. افزایش طول عمر نتایج باعث می شود زمان صرف شده ارزشمندتر شود. برای ماندگاری بیشتر نتایج لایه برداری شیمیایی، موارد زیر را انجام دهید:
تمام دستورالعمل های قبل و بعد از درمان را به دقت دنبال کنید. به پوست خود زمان دهید تا کاملاً التیام یابد و مهمتر از همه از لمس صورت خود در زمانی که پوست در حال بهبود است خودداری کنید.
آبرسانی به پوست همیشه مهم است؛ اما حتی بعد از لایه برداری مهمتر. در صورت نیاز چند بار در روز از مرطوب کننده خود استفاده کنید.
قرار گرفتن در معرض آفتاب پوست شما را پیر می کند، حتی پس از لایه برداری شیمیایی. با استفاده از کرم ضد آفتاب روزانه نتایج خود را برای مدت طولانی تری حفظ کنید.
در فرآیند لایه برداری شیمیایی اسيدها و آنزيم های خاصی باعث از بين رفتن سلول های مرده می شوند در حقيقت يك سوختگي شيميايی خفيف و كنترل شده در پوست به وجود می آيد و سلول های مرده پس از جدا شدن، جای خود را به سلول های سالم و جوان می دهند.
تمامي اقدامات و درمانها داراي درجاتي از خطر مي باشند. در كل هر چه لايه برداري عمقي تر باشد خطر عوارض جانبي و مشكلات بيشتر است. عوارض جانبي بالقوه و مشكلات متعاقب لايه برداري شيميايي شامل:
هزینه پاکسازی شیمیایی پوست بسته به تعداد جلسات مورد نیاز، روش لایه برداری و وضعیت پوست افراد دارد.
در صورتی که مایل به تزریق بوتاکس در اصفهان توسط متخصص پوست هستید؛ می توانید از طریق تماس با شماره تلفن 03136260819 با مطب دکتر عندلیب در ارتباط باشید و هماهنگی های لازم را به عمل آورید.