پارگی مینیسک زانو یکی از اصلی ترین علل درد زانو به ویژه در افراد در معرض آسیب مانند ورزشکاران است که می تواند منجر به جراحی زانو نیز بشود. ولی آیا جراحی همیشه لازم است و آیا تنها راه درمان پارگی مینیسک زانو عمل جراحی می باشد؟! در ادامه این مطلب پس از بررسی دقیق پارگی مینیسک زانو و انواع آن به این سوال که آیا همه انواع پارگی های مینیسک به یک شیوه درمان میشوند و جراحی در چه مواردی انتخاب درست خواهد بود؛ می پردازیم.
در هر یک از زانوها دو مینیسک وجود دارد که عبارتند از :
مینیسک، یک بافت غضروفی به شکل هلال ماه است که بین دو استخوان اصلی در مفصل زانو (استخوان ساق پا و استخوان ران) قرار دارد. وظیفه مینیسک در درجه اول، جذب فشار های وارده به زانو و در درجه دوم، حفظ ثبات مفصل زانو است. معمولا گیر افتادن مینیسک بین دو استخوان ران و ساق پا در هنگام حرکت کردن زانو، باعث آسیب و پارگی مینیسک می شود. اغلب پارگی های مینیسک در قسمت داخلی زانو دیده شده است. چون این قسمت از مینیسک، بیشتر در معرض گیر افتادن بین دو استخوان متحرک مفصل زانو قراردارد.
نوع پارگی مینیسک یکی ازمهمترین عوامل در تعیین روش درمان برای فرد است که در ادامه این مطلب به آنها اشاره خواهد شد.
پارگی های درون مینیسکال ، یافته های بسیار شایعی در گزارشات ام آرآی هستند. غالب این پارگی ها، از نشانه های اولیه شروع تغییرات دژنراتیو در مینیسک زانو هستند ولی به ندرت نشانه ای از وجود یک مشکل اساسی می باشند. این عارضه بطور شایع در ام آر آی زانوی افراد در دهه های 20 و 30 زندگی مشاهده می شود.
پارگی های شعاعی، شایعترین فرم پارگی مینیسک هستند. این پارگی ها در قسمت بدون رگ مینیسک هستند که خونرسانی خوبی ندارند و در نتیجه توانایی ترمیم خود به خودی بسیار بسیار اندکی دارند.
پارگی های عرضی، فرمی از اسیب مینیسک هستند که بیشترین قابلیت ترمیمی در پاسخ به ترمیم مینیسک را دارند.
پارگی های فلپ فرم ناشایعی از آسیب دیدگی های مینیسک زانو هستند.
پارگی های پیچیده به فرمی از پارگی ها اطلاق میشود که مجموعه ای از چند نوع پارگی هستند که مجموعه ای از پارگی های شعاعی و افقی را در مینیسک زانو نشان میدهند.
6. پارگی های باکت هندل مینیسک
پارگی های باکت هندل شکل وسیعی از پارگی های عرضی هستند و به علت وسیع بودن در غالب موارد باعث ایجاد اختلال در حرکات طبیعی زانو میشوند. این نوع پارگی ها با توجه به اختلال وسیعی که در حرکات طبیعی زانو ایجاد میکنند، نسبت به سایر انواع پارگی های مینیسک، در غالب موارد بیشتر نیاز به جراحی پیدا میکنند.
پارگی مینیسک باعث زانو درد می شود. محل درد بستگی به بخشی از زانو دارد که آسیب دیده است. اگر پارگی داخل مفصل زانو را تحت تاثیر قرار دهد، پارگی منیسک داخلی نامیده می شود، در حالی که پارگی ای که قسمت خارجی مفصل را تحت تاثیر قرار می دهد، پارگی منیسک جانبی نامیده می شود. علائم پارگی منیسک عبارتند از:
معاینات
در این حالت، فرد دارای علائم پارگی منیسک، زانوی خود را در بازه ی حرکتی مشخصی حرکت می دهد و پزشک با بررسی محل حضور منیسک، از آسیب آن آگاه می شود.
تصویربرداری MRI
در این روش با استفاده از میدان مغناطیسی تصاویری از منیسک زانو و سایر بافت های زانو گرفته می شود. این روش اطمینان کامل در مورد پارگی منیسک زانو ایجاد نمی کند و وجود بافت های دیگر در کنار منیسک زانو موجب خطا در تشخیص پزشک می شود. درصد اطمینان این روش ۷۷ درصد اعلام شده است.
تصویربرداری اشعه ی X
این روش نمی تواند آسیب منیسک زانو را مشخص کند. در حقیقت از این روش استفاده می شود تا اگر آسیب دیگری مانند آرتروز زانو وجود داشته باشد مشخص شود و احتمال پارگی منیسک زانو رد شود.
سونوگرافی
این روش نیز برای تشخیص احتمال وجود سایر آسیب ها در زانو مانند آسیب رباط های زانو و رد احتمال پارگی منیسک زانو استفاده می شود.
بهبود پارگی مینیسک در قسمت بیرونی، که کوچکتر است، بدون جراحی ممکن است ۶ تا ۸ هفته طول بکشد. بیمار می تواند با انجام فیزیوتراپی و همچنین استفاده از داروهای ضد التهابی و یخ، استراحت، و فشرده سازی به بهبودی خود کمک کند.آسیب دیدگی مینیسک اگرچه ممکن است باعث بروز علائمی مانند درد، گیر کردن، قفل شدن، و پیچ خوردن زانو در بیمار شود؛ اما معمولا بیمار می تواند با این شرایط نیز راه برود. آسیب دیدگی مینیسک همچنین ممکن است باعث تورم زانو شود. اگر بیماران علائم شدیدی داشته باشند، ممکن است از عصا یا چوب دستی برای راه رفتن استفاده کنند.
درمان پارگی منیسک بسته به نوع، میزان ومحل پارگی اغلب به صورت محافظه کارانه شروع می شود. با این حال تشخیص زودهنگام آن برای جلوگیری از عوارض بیشتر مهم است. بدون درمان، ممکن است تکه ای از غضروف شل شده و به داخل مفصل بیفتد و باعث قفل شدن زانو شود.
ورزشهایی که برای درمان و بهبود وضعیت مینیسک زانو انجام می شوند؛ در مطلب دیگری به طور مفصل و تصویری معرفی شده اند. شما می توانید برای آگاهی و آشنایی با این حرکات به مطلب بهترین تمرینات ورزشی برای پارگی مینیسک زانو مراجعه نمایید.
تزریق پی آر پی برای ترمیم مینیسک زانو به صورت تخصصی جهت بهبود این عارضه در کلینیک درد دکتر نقره کار انجام می شود. به این صورت که از بیمار نمونه خون گرفته و در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده می شود. سپس پلاکت های خون تحت فرآیند جداسازی، از فاکتورهای دیگر جدا می گردند. و در زانوی بیمار تزریق خواهند شد. لازم به ذکر است؛ پلاسمای غنی از پلاکت سانتریفیوژ شده، نسبت به خون معمولی، هشت برابر فاکتور رشد و ترمیم کنندگی بیشتری دارد. این روش سرپایی بوده و بدون نیاز به بستری فرد ظرف زمن کوتاهی انجام می شود.
آرتروسکوپی زانو در شرایطی که درمان های غیر جراحی برای فرد مفید نباشد؛ انجام شده و با ترمیم یا برداشتن مینیسک همراه است.
در ارتباط با این سوال باید گفت؛ در اغلب موارد، با تشخیص به موقع و درمان مناسب پارگی مینیسک، می توان به همان سطح توانایی قبل از آسیب دیدگی بازگشت و فعالیت های قبل را ادامه داد.
نسخه اصلی مطلب پارگی مینیسک زانو چیست؟ را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.