ترک های پوستی ضایعاتی هستند که به دلیل نازک شدن لایه درم و اپیدرم پوست به شکل بریدگی، اغلب در نواحی تحت فشار مثل ران، باسن، شکم و سینه ها ایجاد می شوند. ترک های پوستی یا استرچ مارک هنگام بلوغ، معمولا روی ران ها، باسن و سینه ها ایجاد می شوند ولی در دوران حاملگی این ترک ها بیشتر در نواحی شکم و سینه ها بروز می کنند. ترک های پوستی در آقایان نیز ایجاد می شوند ولی در خانم ها بسیار شایع ترهستند.
اغلب مردم حتی نوجوانان هم با استرچ مارک آشنا هستند. این ترک های سفید رنگ پوست، در 70 درصد بانوان باردار دیده می شود، این رگه های سفید گاه به ایجاد افسردگی و آزردگی های روحی در افراد منجر می شود. ترک های پوستی به دلیل کشیدگی لایه های پوست ایجاد شده که با جدا شدن لایه هایی از پوست به دلیل چاقی، بارداری و ... به وجود می آیند.
گاه این ترک ها به رنگ قرمز، صورتی مایل به قرمز، بنفش و قهوه ای یا سفید نمایان می شوند؛ در ادامه مواردی را بازگو می کنیم که سبب می شوند این ترک ها بر روی پوست به وجود آیند. بارداری، افزایش وزن ، رشد ناگهانی، بلوغ و چاقی از مواردی هستند که باعث به وجود آمدن این خطوط بر پوست می شوند. البته عوامل تشدید کننده ای مانند ژنتیک، جنسیت و سن نیز در استرچ مارک بی تاثیر نمیباشد.
علت اصلی ایجاد این ترک ها به زبان ساده، کشیده شدن ناگهانی پوست ظرف مدت کوتاهی است که به دلیل رشد اندام ایجاد می شود. در واقع پوست بدون آمادگی شوک می گردد و سطحی ترین لایه آن پاره و از هم گسیخته می گردد. این ترک ها معمولاً در مناطقی مانند: باسن، ران، بازوها، سینه و شکم دیده می شوند. حتی برخی از ورزشکاران هم دچار استرچ مارک می شوند و در اندامی که به طور انفجاری رشد می کنند، ترک پوستی را می بینند.
وراثت نیز در پیدایش استریا نقش دارد. استریا در نژاد قفقازی بیش از سایر نژادها دیده می شود. از نظر ظاهری این ترک ها در ابتدا قرمز تا بنفش رنگ هستند ولی با گذشت زمان به تدریج سفید رنگ می شوند.
ترک پوستی در نوجوانی معمولاً به دلیل رشد سریع بدن، تغییرات هورمونی و افزایش وزن ناگهانی ایجاد می شود. این ترک ها که بیشتر در نواحی شکم، ران، باسن و بازوها دیده می شوند، این ترک ها به علت کشیدگی بیش از حد پوست و کاهش تولید کلاژن و الاستین رخ می دهند. عوامل ژنتیکی، تغذیه نامناسب و کمبود آب نیز می توانند در شدت ترک های پوستی مؤثر باشند. برای پیشگیری و کاهش این خطوط ، استفاده از مرطوب کننده ها، مصرف آب کافی و داشتن رژیم غذایی سرشار از ویتامین C و E توصیه می شود.
ترک های پوستی اغلب در هنگام بلوغ، بارداری و تغییرات وزنی شدید ایجاد می شوند. حدود 30% افراد هنگام بلوغ و حدود 77% خانم ها هنگام بارداری مبتلا به استریا یا ترک های پوستی می شوند. در مورد بارداری، سن اولین بارداری در بروز ترک بسیار مهم است.
به طوریکه اغلب بانوانی که در سنین بین ۱۶ تا ۲۰ سالگی باردار شده اند دچار ترک های پوستی می شوند، در حالی که احتمال بروز این ترک ها در بانوانی که اولین بارداری آنها پس از ۳۵ سالگی است بسیار کمترمی باشد. این ترک ها، معمولاً بعد از ماه چهارم بارداری ایجاد می شوند.
ترک های پوستی حتی ممکن است پس از زایمان نیز ایجاد شوند. در بعضی از افراد اولین بارداری بدون ایجاد ترک های پوستی طی می شود ولی در بارداری های بعدی بیمار دچار این مشکل خواهد شد.
اگر به هر دلیلی در پوست خود شاهد خطوط استرچ مارک شدید، بدون نگرانی می توانید اقدام به درمان ترک پوستی نمایید. خوشبختانه روشهای فراوانی بر اساس میزان و شدت ضایعه برای درمان استریا وجود دارد که به برخی از آنها اشاره خواهیم نمود.
یکی دیگر از روش های درمان استریا میکرودرم ابریژن شامل صاف کردن پوست با کریستال های ریز برای از بین بردن پوست قدیمی و بیرون آمدن پوست جدید است که در زیر علائم استریا، کشش بیشتری وجود دارد. میکرودرم ابریژن می تواند ظاهر استرچ مارک قدیمی را بهبود بخشد.
در روش آر اف فرکشنال نحوه کار به این صورت است که امواج الکترومغناطیسی که در فرم فرستنده و گیرنده هستند در لایه های مختلفی از بافت پوست حرکت کرده و جابجا می شوند و موجب ایجاد گرما شده، و در نهایت با ایجاد کلاژن و تحریک آن ها منجر به رفع استرچ مارک و درمان استریا می شود.
این روش از نظر اسمی و ماهیتی به روش بالا شباهت زیادی دارد اما روش درمانی متفاوتی برای استریا است در این روش با تاباندن شعاع های بسیار باریک نور لیزر به درمان موضعی استریاها می پردازید و دیگر نیازی به حجم های بزرگی از نور لیزر نمی باشد. این پرتوها به لایه میانی پوست می روند و سبب عدم آسیب به مناطق دیگر بدن می شوند با این روش ممکن است پوست دچار زخم های سطحی شود که با استراحت و تنها پس از چند روز می توانید به بهبودی کامل برسید.
یکی از راه های درمان ترک های پوستی مزوتراپی است. این روش که از جدید ترین روش های درمانی و مراقبت پوست محسوب می شود؛ حدود 60 سال پیش توسط پزشکی فرانسوی اختراع شد. مزوتراپی غیر تهاجمی و بدون درد است. این روش به دلیل استفاده از مواد طبیعی و مورد نیاز پوست برای کلاژن سازی می تواند در ترمیم پوست دچار استرچ مارک مفید باشد.
درموارد خاص و بویژه برای خطوط قرمز درمانهای اختصاصی مثل لیزر PDL هم می تواند، کمک کند باشد، ولی بطورکلی بهترین ومؤثرترین درمان ترک های پوستی میکرونیدلینگ وپس ازآن لیزرco2 فرکشنال است.
محصولاتی که به عنوان کرم های ضد ترک پوست درحاملگی وچاقی لاغری و… عرضه می شوند، بیشترجنبه پیشگیری داشته ومؤثربودن آن دردرمان ترک های پوستی به اثبات نرسیده است.
نسخه اصلی مطلب استرچ مارک چیست و چگونه درمان می شود؟ را در سایت دکتر علیرضا واعظ شوشتری بخوانید.