لوپوس یک بیماری خودایمنی است، که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت ها و اندام های خود حمله می کند. التهاب ناشی از لوپوس می تواند بر بسیاری از سیستم های مختلف بدن مانند مفاصل، پوست، کلیه ها، سلول های خونی، مغز، قلب و ریه تاثیر بگذارد. تشخیص لوپوس می تواند دشوار باشد، چرا که علائم و نشانه های آن مشابه بیماری های دیگری است، اما علامتی که لوپوس را از دیگر بیماری ها متمایز می کند، لکه ای شبیه بال پروانه در صورت که بر روی هر دو گونه ایجاد می شود، که در بسیاری از موارد لوپوس رخ می دهد. برخی افراد از بدو تولد مستعد ابتلا به لوپوس هستند، که توسط عفونت، برخی داروها یا حتی نور خورشید تظاهر پیدا می کند. در حالی که هیچ درمان قطعی برای لوپوس وجود ندارد، اما می توان علائم آن را کنترل کرد.
رایج ترین نوع لوپوس که به صورت سیستمیک است و بر سراسر بدن تاثیر می گذارد و جدی تر از سه دسته ی دیگر است. دامنه ی علائم آن می تواند از خفیف تا شدید باشد. این نوع لوپوس می تواند باعث التهاب در پوست، مفاصل، ریه، کلیه ها، خون، قلب و یا ترکیبی از این ها شود. علائم بیماری به طور ناگهانی تغییر می کند، در دوره ی بهبودی فرد هیچ گونه علائمی ندارد ولی در زمان عود بیماری فعال است و علائم ظاهر می شود.
در لوپوس اریتماتوز دیسکوئیدی و یا لوپوس پوستی، علائم تنها روی پوست تاثیر می گذارد. ضایعات روی صورت، گردن و پوست سر ظاهر می شود. پوست ناحیه ی درگیر ممکن است ضخیم و زبر شود یا به صورت جای زخم باقی بماند و این ضایعات ممکن است از چند روز تا چند سال باقی بمانند و یا عود کنند. این نوع لوپوس بر اعضای داخلی بدن تاثیر نمی گذارد، اما حدود ۱۰ درصد از افراد مبتلا به لوپوس دیسکوئید به لوپوس سیستمیک مبتلا می شوند، با این حال مشخص نیست که این افراد لوپوس سیستمیک داشته اند و فقط علائم بالینی را روی پوست نشان داده یا پیشرفتی از لوپوس دیسکوئید است.
لوپوس تحت حاد جلدی که اشاره به ضایعات پوستی در ناحیه هایی از بدن که در معرض آفتاب هستند، دارد، که این ضایعات به صورت جای زخم باقی نمی مانند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید : بیماری پوستی پمفیگوس ولگاریس چه علل و علائمی دارد؟
علائم لوپوس سیستمیک در حدود ۱۰ درصد از افراد به دلیل واکنش به برخی از داروها تظاهر پیدا می کند، که حدود ۸۰ دارو باعث ایجاد این بیماری می شوند و شامل برخی از داروهای ضد تشنج، ضد فشار خون، داروهای تیروئیدی، آنتی بیوتیک ها، ضد قارچ ها و قرص های ضد بارداری خوراکی هستند. لوپوس ناشی از دارو معمولا پس از قطع مصرف دارو، بهبود پیدا می کند. داروهایی که معمولا با این نوع لوپوس همراه هستند، عبارتند از:
هیدرالازین، داروی ضد فشارخون
پروکائین آمید، داروی آریتمی قلبی
ایزونیازید، آنتی بیوتیک جهت درمان سل
بیشتر نوزادان متولد شده از مادران مبتلا به لوپوس سیستمیک سالم هستند، با این حال، در حدود ۱ درصد از نوزادان زنان مبتلا به آنتی بادی های مربوط به لوپوس، به لوپوس نوزادی مبتلا می شوند. این زنان ممکن است علائم لوپوس سیستمیک، سندرم شوگرن داشته باشند و یا هیچگونه علائمی را نشان ندهند. سندرم شوگرن یکی دیگر از بیماری های خودایمنی است که اغلب همراه با لوپوس اتفاق می افتد. علائم کلیدی آن شامل خشکی چشم ها و دهان است. نوزادان مبتلا به لوپوس نوزادی در زمان تولد علائمی همچون ضایعات پوستی، مشکلات کبدی و حدود ۱۰ درصد کم خونی دارند. ضایعات معمولا بعد از چند هفته از بین می روند، با این حال، برخی از نوزادان دچار نقص مادرزادی قلبی می شوند، که در آن قلب نمی تواند عمل پمپاژ طبیعی و ریتمیک را تنظیم کند و در این حالت به یک ضربان ساز نیاز است و می تواند یک وضعیت تهدید کننده ی زندگی باشد.
علائم در دو فرد مبتلا به لوپوس کاملا مشابه نیست. علائم و نشانه ها ممکن است به طور ناگهانی یا به آرامی ظاهر شوند، خفیف یا شدید، موقت یا دائمی باشند. اکثر افراد مبتلا به لوپوس دارای بیماری خفیف هستند که به صورت دوره هایی مشخص می شوند، علائم و نشانه ها برای مدت زمان کوتاهی بدتر می شوند، و سپس در مدت زمانی به طور کامل بهبود می یابند یا حتی ناپدید می شوند. علائم و نشانه های لوپوس که فرد تجربه می کند به این که کدام سیستم های بدن درگیر است، بستگی دارد. شایع ترین علائم و نشانه ها عبارتند از:
خستگی
تب
از دست دادن اشتها و کاهش وزن
درد، خشکی و تورم مفاصل و ماهیچه ها
تورم در پاها یا اطراف چشم ها
تورم غدد یا غدد لنفاوی
ضایعه ی پروانه ای شکل بر روی صورت در ناحیه ی گونه ها و پل بینی یا وجود ضایعات در سایر قسمت های بدن
ضایعات پوستی که با قرار گرفتن در معرض آفتاب ظاهر و یا بدتر می شوند (حساسیت به نور)
انگشتان دست و پا که در هنگام سرد شدن و یا در دوره های استرس زا سفید یا آبی می شوند (پدیده رینود)
زخم دهان
تنگی نفس
درد قفسه سینه در اثر تنفس عمیق
خشکی چشم ها
ریزش غیر معمول موها
سردرد، گیجی و از دست دادن حافظه
برای اینکه فرد مبتلا به لوپوس تشخیص داده شود باید 4 تا از 11 علائم این بیماری را داشته باشد.
پزشکان کلینیک صدف یک معاینه بالینی انجام داده و با گوش دادن به قفسه سینه صدای غیر طبیعی به نام مالش قلبی یا مالش پلور ممکن است شنیده شود.
معاینه سیستم عصبی را نیز انجام می دهد آزمایش های لازم برای تشخیص SLE شامل ( تست آنتی بادی، CBC، از جمله آنتی بادی ضد هسته ( ANA )، اشعه ایکس قفسه سینه، بیوپسی کلیه، تجزیه شیمیایی ادرار، آنتی بادی آنتی تیروگلوبولین، آنتی بادی های ضد تیروئید میکروزومال، اجزای ( C3 و C4 )، تست کومبس مستقیم، کرایوگلوبولین، ESR، آزمایش خون برای کبد، فاکتور روماتوئید، تست های خون برای بررسی عملکرد کلیه ) است.
درمانی برای SLE وجود ندارد.
هدف از درمان کنترل علایم شدید که شامل قلب، ریه ها، کلیه ها و سایر اندام ها می شود که اغلب نیاز به درمان توسط متخصصان آن رشته دارد.
برای انواع خفیف این بیماری ممکن است از NSAIDها مانند ( ایبوپروفن ) استفاده شود. کرم های کورتیکواستروئیدی که برای خارش پوست استفاده می شود. داروی antimalaria ( هیدروکسی کلروکین ) و با دوز پایین کورتیکواستروئید برای نشانه های پوست و ورم مفاصل استفاده می شود.
درمان لوپوس شدید تر ممکن است شامل کورتیکواستروئیدها با دوز بالا یا داروهایی که پاسخ سیستم ایمنی را کاهش دهد داروهای سیتوتوکسیک ( داروهای بلوک کننده رشد سلول ها ) استفاده می شود. عوارض جانبی این داروها می تواند شدید باشد بنابراین شما نیاز است که تحت کنترل پزشک باشید.
Belimumab (Benlysta داروی جدید مورد تایید غذا و داروی آمریکا است که در افراد مبتلا به نفریت لوپوس شدید و لوپوس عصبی که به داروهای دیگر جواب نداده اند استفاده می شود این دارو دارای عوارض ( تهوع، استفراغ، اسهال، تب، سرفه، سردرد میگرنی، گرفتگی بینی یا آبریزش، مشکلاتی در خواب، عفونت دستگاه ادراری، افسردگی، گلو درد، درد معده، کاهش تعداد گلبول های سفید خون و درد در پا و بازو ) می باشد.
اگر شما لوپوس دارید لباس های محافظ بپوشید از عینک آفتابی و کرم های ضد آفتاب برای حرکت در برابر خورشید استفاده کنید.
مراقبت های پیشگیری قلبی داشته باشید.
آزمایش برای نازک شدن استخوان ( استئوپروز ) انجام دهید.
کلینیک صدف یکی از مجهز ترین مراکز پوست و مو اصفهان می باشد که با استفاده از جدید ترین دستاورد های دانش و تکنولوژی در محیطی آرام ارائه بهترین خدمات در زمینه جراحی پلک ، جوانسازی پوست ، کاشت مو و... می باشد.