استریا یا ترک خوردگی پوستی در شرایطی مانند افزایش وزن سریع، بارداری، تغییرات ناگهانی حجم بدن در سنین بلوغ در نواحی مختلف بدن به ویژه شکم و پستان ایجاد می شود. این وضعیت گاهی در همراهی با برخی بیماری های غددی مانند سندرم کوشینگ نیز روی می دهد. در این بیماری ترشح کورتونی داخل بدن افزایش یافته که همراه عوارض متعددی از جمله دیابت، عفونتها ، پوکی استخوان و استریا یا ترک خوردگی های پوستی می باشد. به عبارتی مصرف خارج از قاعده داروهای کورتونی چه به شکل خوراکی و تزریقی و چه به صورت موضعی می تواند به عوارض خاص این مواد از جمله ترک خوردگی های پوستی منجر گردد.
این ترک ها در ابتدا قرمز ارغوانی بوده و به تدریج رنگ خود را از دست داده و حتی گاهی کمرنگ و سفید می گردند.متاسفانه در موارد متعددی این ترک های پوستی ناشی از مصرف نادرست، نابجا و طولانی مدت پمادهای کورتونی به ویژه انواع پرقدرت آن مانند پماد کلوبتازول می باشد. باید از استفاده بدون تجویز، ناآگاهانه و طولانی مدت پمادهای کورتونی به ویژه انواع قویتر آن مانند کلوبتازول به خصوص در نواحی که پوست نازک تر است مانند صورت، زیربغل و کشاله ران، پرهیز نمود زیرا مصرف آنها حتی بعد چند هفته می تواند به بروز استریاهای وسیع و بدشکل پوستی منجر گردد.
متاسفانه این ترک های پوستی در اکثر موارد غیرقابل درمان است و بهینه است در درمان مشکلات جلدی به جای درمان خودسرانه با پماد های کورتونی قوی مانند کلوبتازول با پزشک متخصص و متبحر مشورت نمود تا در صورت نیاز از پماد کورتونی آن هم با قدرت متناسب جهت درمان ضایعه و به مدت زمان مناسب استفاده شود که هم بهبودی حاصل گردد و هم از عوارض اجتناب شود.
درمان این ترک خوردگی های پوستی بسیار مشکل است. در مراحل اولیه ممکن است درمانهای دارویی و لیزر موثر باشد اما در ترک های قدیمی درمانها اکثرا اثر بارزی ندارد.مجدد تاکید می شود از استفاده داروهای کورتونی قوی به ویژه پماد کلوبتازول در نواحی صورت زیربغل و کشاله ران خودداری نمود که عدم رعایت این نکته با عوارض غیرقابل درمان و ناخوشایندی همراه خواهد بود.
نسخه اصلی مطلب ترک خوردگی های پوستی و کورتون ها را در سایت دکتر رضا رباطی بخوانید.