با افزایش سن و در حدود سن 38 تا 42 سال هر شخصی که حتی مشکلی تا کنون نداشته و یا حتی افرادی که تحت عمل جراحی لیزیک قرار گرفتهاند دچار اختلال در دید نزدیک خواهند شد. علت این مشکل دقیقاً مشخص نیست ولی غالب محققین عقیده دارند این مسئله بدلیل سخت شدن عدسی چشم و در نتیجه کاهش قدرت الاستیک آن و متعاقباً کاهش قدرت تطابق میباشد . برخی اعتقاد دارند علت این بیماری، عضلات جسم مژگانی که در عمل تطابق نقش دارند بوده و بدلیل آتروفی آنها عملکردشان کاهش مییابد. تئوریهای دیگر نیز در این ارتباط مطرح است.
در پیرچشمی به علت نبود قدرت تطابق فرد باید اشیا را دورتر از حالت طبیعی نگاه دارد.عموماً درمان این مشکل استفاده از عینکهای مطالعه است. روشهای جراحی متفاوتی نیز برای درمان پیرچشمی پیشنهاد شده که عبارتند از:
مونوویژن ، پیرچشمی و لیزیک
یکی از راههای درمان پیرچشمی ایجاد مونوویژن با لیزیک است. در این روش اصلاح عیب انکساری به¬طریقی صورت میگیرد که از یک چشم برای دید نزدیک و از چشم دیگر برای دید دور استفاده شود.در حالت عادی مغز تمایل به دریافت بینایی بیشتر از یک چشم دارد که به آن چشم غالب گفته میشود (بسیاری از افراد راستدست چشم راست غالب دارند).
در روش مونوویژن سعی میشود چشم غالب برای دید دور و چشم غیرغالب برای دید نزدیک تنظیم شود. در این حالت بیمار از یک چشم برای دید دور و از چشم دیگر برای دید نزدیک، بدون نیاز به عینک استفاده میکند. در بیماری که به دید دوچشمی (به طور مثال برای درک عمق) احتیاج دارد نباید از این روش استفاده نمود و یا اگر فرد قبلاً تحت این عمل قرار گرفته، در مواقعی که نیاز به درک عمق دارد باید از عینک یا لنز استفاده نماید.به طور معمول قبل از انجام این جراحی مدتی وضعیت مونوویژن را بهوسیله لنز تماسی برای بیمار شبیهسازی مینمایند و تنها هنگامیکه بیمار بتواند با این وضعیت خود را تطبیق دهد و راحت باشد، از این روش جراحی استفاده خواهد شد .
این بیمار چشم راست برای نزدیک و چشم چپ برای دید دور تنظیم شده است.
مونوویژن و سیکی
در سیکی سطح پایینی از انرژی رادیویی، توسط پروب مخصوص به محیط قرنیه منتقل شده و با ایجاد حرارت سبب چروکیده شدن کلاژنهای قرنیه در محیط و برجسته و پرشیب شدن مرکز قرنیه و افزایش قدرت انکسار آن میشود. این روش در درمان پیرچشمی مثل لیزیک به صورت مونوویژن انجام گرفته و جراحی تنها روی یک چشم صورت میگیرد. پس از این جراحی حدود 98% بیماران قادر خواهند بود خطوط روزنامه را بدون نیاز به عینک مطالعه کنند.
درمان پیر چشمی با باند متسعکننده اسکلرا (SEBS )
در این روش چهار قطعه پلاستیک از جنس RMMA در زیر اسکلرا، درست در مقابل عضلات مژگانی کاشته شده به شکلی که که باعث افزایش فاصله بین اسکلرا و این عضلات شود. محققین معتقدند این کار باعث افزایش فاصله عضلهمژگانی و اسکلرا و در نتیجه تقویت اثر عضلات مژگانی شده و باعث بهتر شدن عمل تطابق میشود. تحقیق در مورد موثر بودن این روش جراحی در حال انجام است.
Anterior Ciliary Sclerotomy (ACS)
در این روش جراح حدود 8 برش شعاعی روی اسکلرا ایجاد میکند. طرفداران این روش معتقدند که با ایجاد فضای بیشتر برای تغییر شکل عدسی، امکان تطابق بیشتر میشود. این روش نیز در دست تحقیق است.
Laser Presbyopia Reversal (LAPR)
همان روش قبلی است ( ACS) و برشها با لیزر مادون قرمز انجام میگیرند.