روغن ماهی برای بهبود بیماری قلبی بسیارمفید است . روغن ماهی حاوی نوعی چربی بنام چربیهای امگا 3 با خاصیت پائین آوردن تری گلیسیرید خون است . از اینرو توصیه می شود روغن ماهی به رژیم غذایی بیماران قلبی اضافه شود . برخی از خاصیتهای چربیهای امگا 3 عبارتند از:
- رقیق کردن خون : این ویژگی روغن ماهی در درمان لختگی خون به کار می آید .
-کاهش سنتزVLDL: VLDL یکی از انواع کلسترول بدخون است که موجب کاهش تولیدHDL که کلسترول مفید خون است می شود. روغن ماهی در کاهشVLDL مؤثر است .
- کاهش چسبندگی پلاکتها : ثابت شده است که روغن ماهی موجب می شودکه پلاکتها کمتر به یکدیگر بچسبند و از تولید لخته های پلاکتی داخل رگها جلوگیری می کند.
تحقیقات نشان داده است که مرگ و میر در میان بیمارانی که از روغن ماهی استفاده می کنند 30 درصد کمتر از کسانی است که آنرا مصرف نمی کنند.
- چربیهـای امگـا 3 در ماهی و روغن آن با بلوکه کردن پروستاگلندین سبـب استحکام استخوانها می شوند. علت استحکام استخوانها در کسانی که ماهی میخورند دریافت زیاد کلسیم نیست بلکه وجود چربی های امگا 3 ـ است. این چـربیها همچنین سبب تحریک ترشح هورمون رشد میشوند بنابراین مصرف 2 نوبت ماهی در هفتـه باعث می شـود که علاوه بر پیشگیـری از ایجـاد بیماریهای قلبی ، استخوانها نیز استحکام یابد.
- محققان دريافتهاند كه تعادل ميان اسيد هاي چرب امگا 3 و امگا 6 از بروز سرطان پروستات در مردان جلوگيري میکند.از آنجايي كه اسيدهاي چرب امگا 6 نيز در روغنهاي مايع گياهي وجود دارد، توصيه ميشود در تهيه ماهيهاي سرشار از اسيدهاي چرب امگا 3 جهت طبخ به مقدار اندك از اين روغنهاي گياهي استفاده شود.
-محققان دريافته اند، امگا 3 از پيشرفت تومورهاي سرطاني در مغز استخوان نيز جلوگيري میکند.
- مادراني كه در دوران بارداری امگا 3 كمتري دريافت كردهاند، فرزندانشان از ضريب هوشي پايينتري برخوردارند. به علاوه، اين كودكان در فعاليتهاي اجتماعي خود ناتوانتر هستند و با اختلالات رفتاري در بزرگسالي روبهرو خواهند بود.به علاوه مادراني كه در دوران بارداري از اين روغن استفاده كردهاند به احتمال كمتر كودكاني با وزن كم را به دنيا خواهند آورد.
دريافت مناسب امگا 3 در دوران بارداری ميتواند از بروز بيماري فشار خون ، دیابت وبیماریهای قلبی در ميانسالي بكاهد و به اين دليل است كه به مادران باردار توصيه ميشود حداقل دوبار در هفته از ماهي استفاده كنند.
با وجود تمامي فوايدي كه روغن ماهي دارد، نبايد آن را بي مورد و بدون حساب و كتاب مصرف كرد.
- گاهي نيز مصرف بي رويه اين روغنها موجب بروز خونروي شده كه بر اثر ضربه، عمل جراحي و يا اعمال دندانپزشكي آشكار ميشود.
-به علاوه ، به ياد داشته باشيد كه اين روغن نيز مانند روغنهاي ديگر داراي كالري بالايي است كه مصرف بي رويه آن ميتواند انرژي مازادي را به بدن رسانده و موجب چاقي شود.
ماهی های پرچربی مثل قباد، کولی ، سفید ، ساردین،قزل آلا ، تن ، کپور و شاه ماهی برای مصرف بهتر است . ماهی ، در صورتیکه 2 تا 3 بار در هفته مصرف شود اثرات مفیدی را به دنبال دارد.