بذركتان دانهاي قهوهاي و در گونه هاي جديد طلائي رنگي ميباشد كه دانه كامل آن بصورت سائيده شده و پودر شده و كپسولهاي حاوي روغن آن يك منبع خوب براي اسيدهاي چرب ضروري و فيبر (البته روغن حاوي فيبر نميباشد و فيبر فقط در دانة كامل و پودر آن موجود است) ميباشد .
ارزش غذائي:
28% فيبر (10% - 7% محلول، 18% -11 غير محلول) 40% چربي (73% اسيدهاي چرب غير اشباع با چند اتصال) و 21% پروتئين.
در ضمن اين ماده غذايي حاوي ويتامين E، B، استرولها و مواد معدني نظير كلسيم، آهن و پتاسيم ميباشد. بيش از 50% چربي در اين گياه از نوع اُمگا 3 (آلفالينولئيك اسيد يا ALA) ميباشد كه از اين نظر غنيترين گياه از نظر امگا3 است. بذرك،آنتياكسيدانهائي نظير ليگنانها ( كه يك فيتواستروژن ميباشد) و ساير مولكولهاي فنوليك را نيز دارا ميباشد.
منافع بذركتان در سلامت انسان:
با توجه به ارزش غذائي كه در بالا ذكر شد، منافع زياد براي بدن وجود خواهد داشت: درصد بالاي فيبر و ظرفيت بالاي نگهداري آب و قابليت هضم كم، حجم و تخليه مدفوع را بهبود خواهد بخشيد كه در درمان يبوست و ساير سندرومهاي روده تحريكپذير نقش مؤثري ايفا خواهد نمود( 58 ( . ليگنانها (آنتياكسيدانها) با كاهش كلسترول خون و كاهش آسيب اكسيداتيو به سلولها و مولكولهاي سلولي تأثيرزيادي در حفظ سلامتي خواهند داشت. اين دانه در كاهش گلوكز خون و تحمل انسولين نيز نقش دارد. دانه كامل (بصورت سائيده يا پودر شده) در كاهش كلسترول و LDLخون مؤثر بوده و سطح امگا3 خون را بالا ميبرد.
اين دانه ميتواند بصورت دانه كامل (سائيده يا پودر شده) و يا بصورت كپسولهاي روغني استفاده شود (كپسول فاقد فيبر و ليگنانها ميباشد). اين پودر را ميتوان به ماست و يا نان اضافه نمود. در كشور هندوستان از پودر آن روي برنج استفاده مي شود كه باعث كاهش سرعت جذب نشاسته موجود در برنج ميشود( نظير سبوس در نان) و در ضمن امگا3 را به غذا اضافه مينمايد.
عوارض:
تا بحال عوارضي از مصرف اين مادة غذائي گزارش نشده است، ولي با اين حال هر چيز مفيدي نيز نبايد بيش از حد استفاده شود و رعايت تعادل ضروري است.
در صورتي كه در حجم زياد و خام مصرف شود، ممكن است غلظت " گليكوزيدهاي ساينوژنيك" كه در آن وجود دارند در خون بالا رفته و به حد سمي برسد (بيش از 10 قاشق غذاخوري) و مقادير بالاي آن ميتواند تعادل هورموني را بهم بزند. در مطالعات حيواني اختلال در تولد را نشان داده است ولي در انسان گزارشي از خطر آن در سلامت بارداري و يا كودكان وجود ندارد. در اكثر مطالعات 5 تا 10 گرم در روز از آن را براي سلامتي توصيه ميكنند.