نمک چاق کننده است ؟
نمک سبب افزايش يا کاهش وزن نميشود. در واقع نمک هيچ کالري ندارد. مصرف زياد نمک، به دليل نگهداري بيش از حد آب در بدن، سبب افزايش وزن موقتي مي شود و برعکس ، مصرف کم آن، به خاطر بيرون کردن آب از بدن، ميتواند موجب کاهش وزن موقتي شود. مولکولهای سدیم سبب میشوند که آب دور سلولهای چربی ذخیره در بدن را احاطه کرده و از این طریق آنها را مستحکم تر و البته متورمتر میکنند. این انباشتگی آب حالت بادکردگی به بدن داده و به اندازه کلی بدن اضافه میکند. شاید به جرات بتوان گفت که یکی از مهم ترین علل نا امیدی در افرادی که با برنامه های غذایی اصولی و تحرک وزن کم می کنند نمک می باشد . به دلایلی که در بالا ذکر شد شخص با وجود رعایت کالری دریافتی و افزایش دفع کالری از طریق ورزش ، به علت زیاد بودن نمک ورودی آب در بدن تجمع و مانع از کاهش وزن می شود.
مصرف غذاهای آماده و کنسروی، فست فودها، تنقلات پُر نمک مانند پفک و ترشی و شورها، نمک و کالری بالایی دارند که برای سلامتی مضرند.از سوی دیگر درست است که نمک به علت نداشتن کالری به طور مستقیم باعث افزایش تجمع چربی و چاقی نمی شود ، ولی به علت خوش طعم کردن غذا باعث افزایش مصرف و بنا براین به طور غیر مستقیم منجر به چاقی می شود .
نمک یددار ، نمک دریا یا سنگ نمک ؟
متخصصان تغذیه، مصرف نمک تصفیه ید دار را توصیه میکنند، برای اینکه هر نوع ناخالصی در نمک، عوارضی چون کم خونی، از بین رفتن قدرت تولید مثل، کوتاهی قد و نارسایی کلیه را به دنبال دارد. فلزات سنگین موجود در نمک غیر تصفیه خاصیت سرطان زایی دارند. نمکهایی که با اسامی نمک دریا، نمک شفا و نمک طبیعی عرضه میشوند، مجوز تولید و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارند و استاندارد نیستند؛ زیرا این نمکها یُد کافی ندارند و به هیچ وجه نمیتوانند نیاز بدن به یُد را تامین کنند.
از کجا متوجه شویم نمک مصرفیمان خالص است ؟
ساده ترین روش برای تشخیص ناخالصی نمک، حل کردن سه قاشق غذاخوری نمک در یک لیوان آب است. در صورتی که ته لیوان رسوبی تشکیل نشود، میتوان مطمئن شد که این نمک ناخالصی ندارد. عمدهترین ناخالصی موجود در نمک «سولفات کلسیم» یا همان گچ است که به دلیل سفید بودن گچ قابل تشخیص از اصل نمک نیست. طعم نمکهای غیر تصفیه هم به خاطر داشتن میزان قابل توجهی «منیزیم» که طعم تلخ دارد، با نمک تصفیه شده متفاوت است.
چه توصیه هایی برای مصرف مناسب نمک دارید ؟
بهترین نمک خوراکی باید کاملاً سفید، دانهبندی آن کروی شکل، یُددار و دارای مهر استاندارد و مجوز بهداشت باشد. این نوع نمک بدون هر گونه ناخالصی است. برای اینکه مصرف نمک را از سفره خانواده کمتر کنیم، به مردم توصیه میکنیم، به جای نمک اضافه از پودر سیر، لیموترش، آویشن و شوید برای طعم دهی بهتر غذا استفاده کنند و ذایقه کودکانشان را از همان ابتدا به مصرف نمکِ کم عادت دهند. بویژه در سه سال نخست تولد از غذاهای فراوری شده مانند انواع کنسروها ، فست فودها ، آجیل شور، چیپس و پفک و... کمتر استفاده شود. برای حفظ یُد در نمک، باید نمک را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی و یا شیشه های رنگی و تیره نگهداری کرد و برای اضافه کردن آن به غذا در زمان طبخ، نمک را در انتهای پخت اضافه کرد تا یُد آن در حداکثر مقدار حفظ شود.
از این مطالب برای سلامتی ، بهبود شیوه زندگی و پیشگیری از بیماری های خود و عزیزانتان استفاده فرمایید و در صورتی که مطلب را مفید تشخیص دادید لطفا آن را به اشتراک بگذارید و ما را به دیگران معرفی نمایید .