در دو مطلب قبلی در ارتباط با کالری مورد نیاز در بارداری و عارضه های ناشی از اضافه وزن در بارداری توضیح دادیم . در این مبحث یکی دیگر از مواردی که ممکن است در بارداری گریبان گیر مادران باردار شود را بررسی می کنیم .
دیابت بارداری (( GDM و افزایش قند خون در بارداری
این دیابت در طی بارداری رخ میدهد و با دیابت شخص غیر باردار متفاوت است معمولا دیابت بارداری بعد از تولد نوزاد از بین می رود ولی باید توجه کرد مادر بارداری که به دیابت مبتلا میشود احتمال اینکه با افزایش سن دچار دیابت نوع دو شود بسیار بالاست . از علائم این نوع دیابت : اضافه وزن بالا ، فشارخون بالا ،هایپرگلایسمی (قندخون بالا) ، اشتهای بسیار بالا ، تشنگی زیاد ،پرادراری و کتواسیدوز دیابتی است. دیابت بارداری اگر کنترل نشود منجر به کاهش قند خون ، ماکروزومی ، کاهش کلسیم خون ،افزایش بیلی روبین ادرار و عفونیت ریه در جنین می شود .
چه افرادی مستعد دیابت بارداری هستند ؟
زنانی که والدین دیابتی دارند .
زنان با bmi بالا و اضافه وزن .
برای کنترل دیابت بارداری باید چه کرد ؟
در مرحله ی اول باید میزان کربوهیدرات دریافتی را در طول روز کنترل کرد . کربوهیدراتها بعد از مصرف هضم شده و تبدیل به گلوکز در بدن میشوند. باید سعی شود تا کربوهیدرات پیچیده مثل : حبوبات ،لپه نخود ،لوبیا و عدس جایگزین کربوهیدرات ساده و آرد سفید شوند . در مرحله ی دوم باید تعداد وعده های غذایی بالاتر رود و در عین حال از حجم آن کاسته شود . برای مثال در یک روز 3 وعده ی اصلی و 3 میان وعده باید تعبیه شود.
از افراط و تفریط جلوگیری کنید !! افراط در خوردن هرچیز باعث بیماریست ! حتی افراط در خوردن مواد غذایی سال مثل میوه ها شمارا از پا درمی اورد . میوه ها به دلیل اینکه از قند ساده و طبیعی تشکیل شده اند در افراد دیابتی باید کنترل شوند . مادر باردار با دیابت بارداری باید روزانه دو تا سه واحد میوه به صورت خورد شده در میان وعده ها داشته باشد و آب میوه و میوه های خشک هم به دلیل قند بالایی که دارند ممنوع هستند .میان وعده هایی مثل کیک ، شیرینی ، بیسکوییت و نوشابه ها ممنوع !! این خوراکی ها علاوه بر اینکه از ارزش غذاییی بسیار پاییینی برخوردار هستند قند بسیار بالایی نیز دارند که باعث افزایش قند خون ناگهانی و به دنبال آن افت قند میشوند . بنابراین از نوشیدنی های شیرین ، غذاهای حاوی قند و شکر ،عسل و شربت ذرت دوری کنید .