امروزه موهای زائد مشکل بسیاری از افراد است. این موها ممکن است با زمینه های ارثی رشد کنند که معمولا درمان آن با لیزر به راحتی انجام می شود. از طرف دیگر این امکان وجود دارد که موهای زائد در نتیجه اختلالات هورمونی یا بیماری ها ایجاد شوند. این افراد لازم است ابتدا علت هورمونی را درمان کنند و سپس یا همزمان، اقدام به لیزر موهای زائد نمایند. بسیاری از بیماری هایی که توسط مو ایجاد می شود نیز پس از زدودن موها برطرف می شود. امروزه بسیاری از افراد هم خواهان برطرف کردن موهای طبیعی بدن خود هستند. در این مقاله سعی نمودیم به پرسش هایی که ممکن است در ارتباط با بهترین لیزر موهای زائد مطرح شود پاسخ دهیم.
هیرسوتیسم (پرمویی) به معنی رشد مو درخانم ها مشابه الگوی رشد موی مردانه است. به این صورت که در ناحیه ریش و سبیل مردان به صورت ناقص یا کامل موی ضخیم و سیاه رنگ رشد می کند. این بیماری مشکل نسبتاً شایعی است و برای اغلب خانم ها آزاردهنده می باشد.
روشی کند و دردناک بوده که طی آن فولیکول های مو یک به یک توسط تکنسین یا پزشک متخصص پوست و مو به روش ایجاد حرارت از طریق برقراری جریان الکتریکی مورد تخریب قرار می گیرد.
این روش، روشی دردناک است و ایجاد فولیکولیت می کند.
کندن مو به وسیله مومک هم دشواری های خاص خود را دارد.
در افرادی که موهای زائد در آنها به دلیل اختلالات هورمونی ایجاد می شود، داروهای باعث برطرف شدن اختلال هورمونی و عدم ایجاد موی ضخیم جدید می شوند ولی برای از بین بردن موهای ضخیم قبلی لازم است از روشهای موجود از جمله لیزر استفاده کرد. ولی در بیمارانی که اختلال هورمونی ندارند صرفاً اثر موقتی دارد یعنی تا زمانی که بیمار دارو مصرف می کند سرعت رشد موها کم می شود ولی با قطع دارو مجدداً به حالت قبل برمی گردد.
سیستم های لیزر با انتخاب طول موج مناسب در ناحیه ای نسبتاً وسیع، تعداد زیادی از فولیکول های مو (ریشه های مو) را مورد هدف قرار می دهند. مکانیسم اثر لیزر هدف قرار دادن ملانین (رنگدانه تیره مو) به وسیله طول موج خاص از اشعه است که باعث ایجاد حرارت شده و متعاقب آن تخریب سلول های زاینده مو در ناحیه فولیکول صورت می گیرد.
لیزرهای زیر برای درمان موهای زائد توصیه می شود
1- سیستم لیزر الکساندرایت (Alexandrite) با طول موج ۷۵۵ نانومتر
2- سیستم لیزر دیود (Diode) با طول موج ۸۰۰ نانومتر
3- سیستم لیزر Nd-YAG با طول موج ۱۰۶۴نانومتر
4- سیستم نوری IPL نیز با روش کار کردی مشابه لیزرها در درمان موهای زائد به کار می رود.
مقالات مختلف هر کدام از برتری یکی از لیزرها سخن می گوید ولی به طور کلی می توان گفت که لیزر الکساندرایت (Alexandrite) بهترین عملکرد را دارا است. لیزردایود(Diode) وNd-YAG برای پوست های تیره عوارض کمتری دارد. نکته ای که باید دقت کرد تنظیم پارامترها در هر یک از این دستگاه ها است. اگر تنظیم پارامترها دقیق انجام نشود مسلماً لیزر نمی تواند حداکثر تاثیر خود را داشته باشد. اگر پوست شما تیره است یا قصد انجام لیزر برای مناطقی از بدن را دارید که تیره تر هستند ( مثل ناحیه تناسلی یا زیر بغل) بهترین کلینیک، کلینیکی است که دستگاه لیزر هم برای پوست روشن هم برای پوست تیره داشته باشد.
به طور کلی ۳ نوع سیستم خنک کننده وجود دارد که عبارتند از:
1- تماسی
2- هوای خنک
3- اسپری گاز
سیستم خنک کننده تماسی به این صورت است که سر دستگاه خنک می باشد، بنابراین با تماس با پوست این سرما را به سطح پوست انتقال می دهد. سیستم هوای خنک به این شکل عمل می کند که دستگاهی در کنار دستگاه لیزر، هوای خنک را به محل لیزر می دمد و با این روش باعث خنکی پوست می شود. سیستم اسپری گاز یا DCD ابداع شرکت کندلا آمریکا می باشد و عملکرد آن به این شکل است که قبل و بعد از هر شات لیزر، گاز خنک به محل اسپری می کند. این سیستم برای کار کردن با پهنای پالس کوتاه ( برای موهای ظریف) ایده آل است.
زدودن موهای زائد به وسیله لیزر معمولاً در طی جلسات متعدد ( بین 3 الی 6 جلسه ) انجام می شود.
فاصله جلسات با توجه به ناحیه ای از بدن که مورد درمان قرار می گیرد متغیر است. فاصله درمانی معمولا بین ۴-۶ هفته است ولی گاهی تا ۳ ماه باید درمان را به تعویق انداخت.
اگر فردی فواصل زمانی جلسات را دقیق رعایت کند و بیماری هورمونی زمینه ای نداشته باشد، در پایان جلسات مقدار موهای زائد به میزان 80 تا 100 درصد کاهش می یابد.
در فواصل جلسات معمولاً ناحیه مورد درمان فاقد مو بوده و شخص نیازی به استفاده از روشهای متداول برداشتن مو مثل تیغ زدن یا بند انداختن ندارد.
رنگ پوست ناحیه ای از بدن که تحت درمان با اشعه لیزر قرار می گیرد اندکی قرمز می شود که طی یک تا دو ساعت بعد تدریجاً از بین می رود. عوارض شدید شامل تاول و اسکار فقط در موارد عدم رعایت انتخاب دستگاه مناسب و یا عدم بکارگیری پارامترهای مناسب برای هر نوع پوست اتفاق می افتد.
خیر. تاکنون هیچ نوع سرطان زایی برای درمان موهای زائد به وسیله لیزر گزارش نشده است.
خیر. لیزری که در ناحیه تناسلی (بیکینی) یا زیر بغل انجام می شود هیچ ارتباطی با اجزای داخلی بدن مثل تخمدان یا بافت سینه ندارد. میزان نفوذ لیزر در حد چند میلیمتر است بنابراین اصلا به بافت های زیرین دست پیدا نمی کند. به دلیل طول موج خاص لیزر، انرژی آن به صورت گرما و فقط در ماده هدف (در این مورد رنگدانه ملانین) آزاد می شود.
میزان درد در افراد مختلف، متفاوت است. درد لیزر بسیار به عملکرد سیستم خنک کننده بستگی دارد (هر چه سیستم خنک کننده بهتر عمل کند درد لیزر کمتر است). به طور کلی می توان گفت درد آن درحد متوسط است و شدید نیست. افرادی که حساس به درد هستند می توانند قبل از انجام لیزر از پماد بی حس کننده استفاده نمایند. معمولا درد لیزر دایود (Diode) از الکساندرایت(Alexandrite) بیشتر است.
تحقیقات انجام شده نشان داده که انجام لیزر موقع حاملگی هیچ عارضه ای برای مادر و جنین ندارد حتی اگر لیزر روی ناحیه شکم خانم باردار انجام شود.
باید دو هفته قبل از انجام لیزر، موهای محل کنده نشود و فقط با تیغ تراشیده شود. قبل از انجام لیزر باید موضع شسته شود تا کرم یا آرایش کاملاً پاک گردد.
باید به مدت سه روز هر 12 ساعت از کرم هیدروکورتیزون استفاده کرد. مصرف ضدآفتاب هر 2 ساعت نیز لازم است.
1- انتخاب مرکز درمانی مجهز که انواع لیزر برای تیپ های پوستی متفاوت را داشته باشد.
2- دستگاه لیزر انتخاب شده بایستی از انواع ساخته شده در کمپانی های معتبر دنیا بوده ترجیحاً مورد تایید سازمان دارو و غذای امریکا (FDA) باشد.
3- اینکار توسط افراد متخصص پوست که تجربه کافی در این زمینه دارند انجام گیرد.
بله. درمواردی که آقایان مایل باشند می توانند در ناحیه خط ریش، گردن، ابروها یا در ناحیه اندام ها و تنه از لیزر استفاده کنند. لیزر موی زائد برای رفع موهای زائد ناحیه تناسلی هم مفید است.
بله. در موارد تمایل فرد می توان از لیزر برای از بین بردن موهای ناحیه زیر بغل (armpit)، شرمگاه (bikini line) یا موهای ضخیم در اندام ها و تنه استفاده کرد. در ناحیه بدن و اندام ها، چه در آقایان و چه در خانم ها لیزر را می توان درمان قطعی موهای زائد دانست. لیزر برای درمان موهای زیر پوستی هم مفید است. لیزرتمام بدن و لیزرکل صورت شایع ترین کاربردهای لیزر موی زائد است.
بله. در بیماری هایی مثل فولیکولیت مزمن ( که بیمارجوش های زیادی در اطراف موها می زند ) یا در پیشگیری یا جلوگیری از عود سینوس پیلونیدال ، لیزر موهای زائد بسیار مفید است. لیزر برای از بين بردن موهاي زائد دور سينه هم مفید است.
اگر لیزرموهای زائد انجام داده اید ولی موثر نبوده است اینجا را کلیک کنید.
امروزه تزریق بوتاکس به یکی از محبوبترین و پرکاربردترین روشهای جوانسازی پوست بدل شده است. همشهریان عزیز، اگر تمایل به انجام این روش داشته باشید، امکان بهترین تزریق بوتاکس در اصفهان نیز با مراجعه به مراکز تخصصی پوست و موی موجود در سطح شهر فراهم است. برای جلوگیری از عوارض غیر معمول تزریق بوتاکس، توصیه می شود این عمل به هیچ عنوان توسط افراد غیر پزشک انجام نشود.