درمان بدون جراحی کیست بیکر یا ورم پشت زانو
دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drfarkhani.comآدرس مطب : اصفهان، خیابان شمس آبادی، چهارراه قصر، روبروی بانک ملت، کوی26 تلفن مطب : 32367465 - 031
مردم اغلب در مورد این بیماری چیزهایی شنیده اند اما دقیقاً نمی دانند علائم آن چیست. در اصل، کیست بیکر (در برخی موارد به آن کیست پشت زانو هم اطلاق می شود) تورم ناشی از تجمع مایع در پشت زانو است. ورم پشت زانو بین مردان و افراد بالای 40 سال شایع تر است اگر چه هرکس با هر جنسیتی و در هر سنی ممکن است به این بیماری مبتلا شود.
علائم خفیف این بیماری با انجام اقدامات درمانی خانگی از بین می رود اما اگر تورم آن باقی ماند و باعث ناراحتی زیادی می شود. شما باید به یک متخصص طب فیزیکی برای دریافت راهنمایی و مشاوره مراجعه کنید. او ممکن است از شما در مورد ناراحتی که دارید و وضعیت سلامت عمومی همسؤالاتی کرده تا از بی خطر بودن و مناسب بودن روش درمانی اطمینان حاصل کند.
معمولاً برخی از آسیب دیدگی های زانو یا ضربات مستقیم به زیر زانو باعث ایجاد نوعی تورم می شوند. اغلب علت ورم پشت زانومربوط بهجراحات ورزشی است، اما برخی دلایل دیگر نیز برای آن وجود دارد که عبارتند از:
- آرتروز زانو (ساییدگی و تخریب مفصل)
- روماتیسم مفصلی (یک التهاب سیستماتیک در مفاصل که به دلیل حمله سیستم ایمنی بدن به خود بدن ایجاد می شود)
- نقرص (نوع خاصی از آرتروز سیستماتیک غیرفعال که با بالا رفتن اسید اوریک در جریان خون به وجود می آید)
خوب، چگونه یک نفر باید بفهمد که به کیست بیکر (ورم پشت زانو) دچار شده است؟
برخی از علائم این عارضه عبارتند از:
- درد زانو
- درد در ساق پا
- تجمع حجم زیادی مایعات اطراف مفصل زانو ( آب آوردن زانو )
- در برخی موارد قفل شدن زانو یا صدا دادن زانو
- بعضی از اوقات ممکن است شما دردی را احساس نکنید شما ممکن است وجود یک توده نرم را پشت زانوی خود احساس کنید.
یک معاینه کامل ذهنی و عینی توسط فیزیوتراپیست معمولاً برای تشخیص کیست بیکر و بیماری های زمین های ایجاد کننده آن کافی است. یک ارزیابی الترا سوند نیز معمولاً برای تشخیص وجود کیست بیکر می تواند بسیار مناسب باشد. بررسی های دیگر شامل عکس برداری به وسیله اشعه ایکس، ام آر آی و سی تی اسکن نیز در برخی موارد برای کمک به تأیید تشخیص و تعیین علت به وجود آمدن کیست بیکر به کار برده می شود.
در برخی موارد هم انجام آزمایش های بیشتر (مانند اولتراسوند یا ام آر آی) ضروری است تا نقش یا وجود بیماری های خطرناک دیگر مانند آنوریسم یا تومور رد شود.
چندین روش برای درمانی این عارضه وجود دارد:
استراحت
- مانند هر گونه التهاب دیگر پروتکل RICE می تواند مفید واقع شود (استراحت دادن به پا، استفاده از بسته یخ روی محل ملتهب به مدت 10 دقیقه در هر ساعت، تحت فشار قرار دادن محل به وسیله باند کشی، بالا نگه داشتن پا).
- استفاده از عصا تا زمان کاهش یا رفع علائم ضروری است. عصا کمک می کند تا وزن در هنگام راه رفتن فشاری بر پا اعمال نکند.
داروها
- داروهای ضدالتهابی ساده بدون نیاز به نسخه پزشک و مسکن های ضد درد می توانند به کاهش درد کمک کنند. البته تعیین بیماری های زمین های ایجاد کننده تورم و درمان آنها از اهمیت زیادی برخوردار است. داروهای مسکن تجویزی،معمولاً ترکیبات پاراستامول و کدئین دار،برای کنترل درد می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
شما می توانید برای تنظیم وقت ملاقات یا درخواست نوبت مشاوره با یک فیزیوتراپیست متبحر با تیم پذیرش ما از طریق شماره های 03132367465 و 03132330382 تماس حاصل فرمایید.
تزریق
- اقدامات درمانی ممکن است شامل تزریق کورتیکواستروئیدها، پی آر پی و اوزون درمانی برای کاهش تورم و التهاب ناشی از وجود کیست بیکر باشد. این نوع از درمان لزوماً از شکل گیری دوباره کیست در آینده پیشگیری نمی کند.
تخلیه آب زانو
- بعضی اوقات متخصص طب فیزیکی کیست را تخلیه می کند. اگر برای تخلیه آب اضافی موجود در مفصل زانو و کاهش علائم از سوزن استفاده شود باید به یاد داشته باشید که معمولاً کیست بیکر به دلیل اینکه هنوز بیماری زمین های ایجاد کننده آن وجود دارد و درمان نشده است ممکن است دوباره شکل بگیرد.
اقدامات درمانی برای کیست بیکر معمولاً شامل برخی درمان های دستی آرام روی مفصل، برخی کشش ها و ماساژ بافت نرم می شود. ما همچنین ممکن است از دستگاه اولتراسوند برای کاهش بیشتر تورم استفاده کنیم. به طور خلاصه برخی از اقدامات فیزیوتراپی به شرح ذیل انجام می شود:
- یک پچ که مایعات اضافی را به صورت طبیعی جذب می کند می تواند به کاهش تورم کمک کند
- الکترو تراپی
- ماساژ بافت نرم
- آب درمانی یا هیدروتراپی
- تمرینات ورزشی پیشرونده
- کاهش وزن در صورت لزوم
- بازپروری عضلات با اولتراسوند
- انجام تمرینات ورزشی برای افزایش دامنه حرکتی مفصل
- اصلاحات بیوفیدبک
- ابزار کمکی برای تعدیل حرکات فیزیکی
- باندپیچی برای حفاظت از زانوی آسیبدیده
- زانوبند طبی
- دستگاه تنس
- لیزر درمانی
انجام تمرینات ورزشی برای کاهش علائم کیست بیکر می تواند کاملاً مؤثر باشد و اغلب برای بیمارانی که از این عارضه رنج می برند تجویز می شود. این تمرینات باید سه مرتبه در روز انجام شوند و شما باید قبل از انجام آنها با فیزیوتراپیست مشورت کنید. معمولاً از شما خواسته می شود قبل از اینکه در جلسه بعد دوباره مورد ارزیابی قرار بگیرید، برخی تمرینات ورزشی را در منزل انجام دهید:
تمرینات انقباضی عضلات چهار سر ران
- در حالی که بدن شما کشیده است بنشینید و پای خود را به سمت بیرون بکشید، یک حوله لوله شده زیر زانوی خود قرار دهید. به آرامی عضلات خود را با فشار زانو به سمت پایین و روی حوله منقبض کرده و این حالت را به مدت 5 ثانیه حفظ کنید. این حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید.
تمرینات خم و راست کردن زانو
- به پشت دراز بکشید، به آرامی تا جایی که بدون احساس درد بیشتر امکان دارد، زانوی تحت مداوای خود را خم و راست کنید. این تمرین خاص می تواند به بازگرداند دامنه حرکتی طبیعی زانو کمک کند و باید 20 مرتبه تکرار شود.
تمرین با اهرم یا تکیه گاه
- یک حوله را لوله کرده و در حالی که به پشت دراز کشیده اید زیر زانوی تحت درمان خود قرار دهید. زانو را شل کرده و سپس به آرامی آن را صاف کنید، جلوی ران خود را منقبض کرده و این حالت را به مدت 5 ثانیه حفظ کنید. این حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید.
انقباض عضلات همسترینگ
- در حالی که زانوی خود را در زاویه 45 درجه قرار داده اید بنشینید، سپس عضلات همسترینگ را منقبض کرده و پاشنه پا را به سمت کف زمین فشار دهید، این حالت را به مدت 5 ثانیه حفظ کنید. این حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید.
چه شما برای اولین بار به کیست بیکر دچار شده باشید و چه این عارضه را برای چندمین بار تجربه می کنید، بهترین کاری که برای درمان خود می توانید انجام دهید این است که روش های و محصولات مختلف درمانی را به کار ببرید تا علائم این بیماری به صورت مؤثری از بین برود. قبل از انجام هرگونه حرکات ورزشی یا مصرف دارو حتماً با متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مشورت کنید همچنین با مشورت با متخصص طب فیزیکی و توانبخشی متوجه خواهید شد که آیا روش هایی را که به کار می بندید روش های صحیحی است، آیا ورزش هایی که انجام می دهید یا وسایل و محصولاتی که استفاده می کنید برای درمان بیماری شما مؤثر است، حداقل خواهید دانست که به تمام تجهیزات برای رهایی مؤثر از این بیماری مجهز شده اید.
نسخه اصلی مطلب
درمان بدون جراحی کیست بیکر یا ورم پشت زانو را در سایت دکتر علی فرخانی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید