لیپوم به توده های چربی زیر پوست گفته می شود که به دلیل رشد بیش از حد سلولهای چربی ایجاد می شود. پزشکان، لیپوم را جزء تومورهای خوش خیم می دانند، به این معنی که آنها رشد غیر سرطانی دارند. لیپوم یا غده های چربی زیر پوست می توانند در هر نقطه از بدن که حاوی سلولهای چربی هستند، ظاهر شوند؛ اما اغلب روی شانه ها، سینه، تنه، گردن، ران ها و زیر بغل دیده می شوند. در موارد با شیوع کمتر، ممکن است در اندام های داخلی، استخوان ها یا عضلات و یا به صورت توده چربی در ناحیه تناسلی نیز ایجاد شوند. این توده های چربی زیر پوست، نرم بوده و هنگامی که افراد روی آن فشار می آورند ممکن است کمی در زیر پوست حرکت کنند.
آنها معمولاً در طی چند ماه یا چند سال به آرامی رشد می کرده و به طور معمول به اندازه ای در حدود 2-3 سانتی متر می رسند. گاهی اوقات، ممکن است برخی افراد دارای لیپوم بزرگی باشند که می تواند به بیش از 10 سانتی متر برسد. در اغلب موارد، پزشکان توصیه می کنند هیچ مداخله ای برای درمان لیپوم ها انجام نگیرد؛ زیرا این تومورها دردناک نیستند و رشد نمی کنند. در مواردی که در آن لیپوم باعث درد می شود، دارای ابعاد بسیار بزرگ است و یا تمایل به رشد دارد، به شما توصیه خواهد شد که برای برداشتن آن اقدام کنید.
برای درمان مشکلات و بیماری های پوستی ، بهترین گزینه مراجعه به متخصص پوست است. متخصص پوست با دانش بالا و آگاهی نسبت به ساختار پوست می تواند در درمان بیماری و بهبود عوارض آن بسیار کمک کننده باشد. دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست، مو، کاشت مو و لیزر در سنندج برای رفع مشکلات و بیماری های پوستی شما آماده ارائه خدمت می باشند.
علت اصلی تشکیل لیپوم به طور قطعی مشخص نیست؛ اما برخی افراد ژن های معیوبی را از والدین خود به ارث می برند که می توانند در بروز لیپوم دخیل باشند. در برخی موارد، آسیب و جراحت در یک ناحیه می تواند از دلایل تشکیل لیپوم باشد. از جمله عوامل مؤثر در تشکیل لیپوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
لیپوم ها می توانند در هر ناحیه ای از بدن تشکیل شوند و معمولاً با نشانه های زیر همراه هستند:
همه لیپوم ها از چربی ساخته شده اند. برخی از لیپوم ها همچنین دارای رگ های خونی یا بافت های دیگر هستند. چندین نوع لیپوم وجود دارد، از جمله:
در اغلب موارد، متخصصین، لیپوم را با کمک جراحی بر می دارند. یکی از روش های مؤثر به این ترتیب است که ابتدا برش کوچکی بر روی پوست زده شده، سپس با کمی فشار، توده خارج می شود. در این روش، مبتلایان تحت بیحسی موضعی قرار می گیرند. در ارتباط با لیپوم های بزرگ، لازم است که پزشک، برش های بزرگ و عمیق تری را بر سطح پوست ایجاد کند.
همچنین می توان برخی از توده ها را به کمک لیپوساکشن نیز خارج ساخت. به این منظور، ابتدا پزشک برشی بر روی تومور ایجاد می کند تا بتواند لوله ای تو خالی را از داخل توده عبور دهد؛ سپس تمامی سلول های چربی موجود در لیپوم با قدرت مکش لوله، از بدن خارج می شود. به منظور مطالعات بیشتر، تمامی ضایعات، پس از جراحی به آزمایشگاه ارسال می شود. در اغلب موارد پس از بهبودی کامل، تنها جای زخم کوچکی در محل جراحی به جا می ماند.
در برخی از موارد می توان از استروئید های تزریقی نیز در محل لیپوم استفاده کرد. توجه داشته باشید که استروئید ها تنها توده را کوچک می کنند و قادر به حذف آن نیستند.
در مواقعی که توده بزرگ باشد می توان برای درمان آن از لیپولیز لیزری استفاده کرد. به دلیل این که در جراحی این توده ها جای زخم باقی می ماند می توان گفت لیپولیز لیزری بهترین راه برای درمان لیپوم است. لیزر نه تنها چربی اضافی را ذوب می کند بلکه باعث بسته شدن رگ های خونی و سفت تر شدن بافت ها نیز می شود. در این عمل هیچگونه جای بریدگی و زخم بر روی تن بیمار باقی نمی ماند، بنابراین می توان این روش را بهترین و مطمئن ترین روش برای درمان غدد چربی دانست.
به ندرت پیش می آید که لیپوم تبدیل به یک شرایط پزشکی جدی شود؛ اما با این حال توصیه می شود در صورت مشاهده علائم زیر، به پزشک مراجعه شود:
هزینه برداشتن این عارضه به عوامل زیر بستگی دارد: