کیست ها کیسه هایی هستند که در پوست یا نواحی دیگر بدن ظاهر می شوند و حاوی مایعات ، هوا یا مواد دیگری هستند . کیست ها انواع مختلفی دارند و عواملی همچون انسداد مجاری ، تورم فولیکول های مو و یا عفونت ها می توانند باعث ایجاد کیست شوند . در این مقاله به بررسی تخلیه انواع کیست می پردازیم . در بسیاری از موارد کیست ها بی ضرر بوده و نیازی به درمان ندارند با این وجود ، همه ی کیست ها باید توسط پزشک معاینه شوند . برخی کیست ها در داخل بدن رشد می کنند و قابل مشاهده توسط شخص نیستند . بسته به نوع و محل کیست پزشک گزینه های درمانی مختلفی را پیشنهاد می کند.
تخلیه انواع کیست با روشهای مختلف از جمله اقداماتی است که در مرکز رادیولوژی و سونوگرافی مرکزی اصفهان با ضریب اطمینان بالا قابل انجام می باشد. لطفا جهت تعیین نوبت و کسب اطلاعات بیشتر به شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
تخلیه کردن کیست ، آسپیراسیون با سوزن ظریف ( FNA ) ، برداشت کیست با استفاده از عمل جراحی ، لاپاراسکوپی برداشت کیست .
در این روش محل کیست توسط پزشک به صورت موضعی بی حس شده و کیست با ایجاد برشی کوچک تخلیه می شود . سپس به مدت یک یا دو روز بعد از تخلیه کیست زخم پانسمان می شود . زخم ناشی از تخلیه کیست پس از یک یا دو هفته بهبود پیدا می کند . افراد جهت درمان یا پیشگیری از عفونت ها ممکن است به مصرف دارو های آنتی بیوتیک نیاز داشته باشند . روش تخلیه برای کیست های اپیدرموئید یا پیلار بر روی پوست مناسب نمی باشد زیرا در این فرآیند کیست درون پوست باقی مانده و دوباره تشکیل می شود . علاوه بر آن ، تخلیه کیست می تواند سبب بروز جای زخم بر سطح یا زیر پوست شود . وجود این زخم ها برداشت کیست را در آینده دشوار می کند .
در این روش برای تخلیه کیست ، پزشک سوزنی ظریف را وارد کیست می کند . پس از تخلیه شدن ، کیست کمتر نمایان خواهد بود . این روش برای کیست های پستانی استفاده می شود که می توانند دوباره تشکیل شوند . همچنین روش آسپیراسیون با سوزن ظریف برای تعیین سرطانی بودن بافت یک توده پستانی یا نمونه برداری ( بیوپسی ) هم قابل استفاده می باشد .
برای کیست هایی مثل گانگلیون ، بیکر و درموئید ، جراحی یک گزینه درمانی محسوب می شود . در این روش محل کیست توسط پزشک به صورت موضعی بی حس شده و کیست پس از ایجاد برشی کوچک خارج می شود . استفاده از روش جراحی باعث ایجاد جای زخم یا اسکار می شود . کیست های کانگلیون و بیکر گاهی اوقات پس از جراحی مجددا تشکیل می شوند .
برداشتن کیست با جراحی لاپاروسکوپی روش دیگری است که می تواند برای برخی کیست ها مانند کیست های تخمدانی استفاده شود . در این روش جراح برش های کوچکی را با استفاده از یک تیغ ( اسکالپر ) بر روی ناحیه مورد نظر ایجاد می کند . سپس دوربین کوچکی به نام لاپاراسکوپ را از طریق یکی از آن برش ها به بدن فرد وارد کرده و کیست را پس از مشاهده ، خارج می کند . زخم های ایجاد شده در جراحی لاپاروسکوپی کوچک بوده و جای زخم اندکی به جا می ماند .
بسیاری از کیست های پوستی بی خطر بوده ونیازی به درمان ندارند . با این حال برخی کیست ها بیانگر وجود خطرات جدی هستند . لازم است افراد قبل از امتحان هرگونه درمان خانگی جهت تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنند و در صورت موافقت پزشک می توانند از درمان های خانگی استفاده کنند.
روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی و سونوگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.