متخصصان معتقدند اگر بدانید از چه میوهای در چه فصلی و در چه شرایطی استفاده کنید و چگونه خواص ارزشمند آنها را استخراج کنید، همیشه پوستی جوان و زیبا خواهید داشت. میوه ها برای پوستمان مفیدند چون حاوی ترکیبهای فعالی هستند که هر یک برای نوعی بیماری پوستی مناسب است. البته همه میوه ها، ترکیبهای مشابه ای مثل قندها دارند که تحریک کننده ساخت سلولهای جدید پوستی است اما ورای این ترکیبها میوه ها میتوانند دیگر نیازهای پوستی را برطرف کنند. برخی از ترکیبهای موثر آنها شامل موارد زیر است:
پلیفنولها و تاننها :
این آنتی اکسیدانها و آنتی رادیکالها از پیری پوست در اثر گذر زمان، استرس، خستگی، آثار مضر نور آفتاب و آلودگی پیشگیری میکنند. بهترین منابع آن میوه های قرمز، زرد و نارنجی رنگ هستند.
موسیلاژها و پکتین :
این مرطوب و نرم کننده ها، نقشی اساسی در حفاظت از اپیدرم ایفا میکنند. منبع خوب آنها سیب و انگور است.
اسید میوههای ارگانیک یا AHA :
این متعادل کننده ها، جریان خون زیرپوستی را افزایش میدهند و به نوسازی سلولها کمک میکنند. کیوی، انگور، گوجه و مرکبات منابع خوب اسیدهای میوه اند.ریتم بدن ما با توجه به 4 فصل تنظیم شده است و پوست ما نیز در هر فصل تغییر میکند. میوه هایی که در هر فصل میرسند، بهترین انتخاب برای سلامت پوستمان هستند. مثلاً در فصل تابستان بیشتر دچار آفتاب سوختگی میشویم بنابراین میوه های آبداری مثل طالبی یا هندوانه بهترین گزینه انتخابیاند. برعکس در زمستان پوست کمتر درمعرضآفتاب است و انرژی کمتری دریافت میکند. در این فصل انجیر و خرما که غنی از قند هستند، میتوانند برای پوستمان مفید باشند.نکته دیگر اینکه غیر از فصل باید به احساسات و شرایط روانی خودمان هم توجه داشته باشیم. میگویند پوست ریه سوم آدمهاست و تمام سموم فیزیکی، غذایی و روحی روی آن تأثیر دارند. با توجه به شرایط روحیمان باید به دنبال میوه هایی باشیم که آرام کننده، سم زدا یا مرطوب کننده هستند.
خواص پوستی چند میوه
خوردن میوه ها به طور کامل یا آب طبیعی آنها بهترین گزینه است تا از خواصی که برای میوه ها مطرح میشود بهره ببرید. البته در کنار مصرف مرتب این گروه از مواد غذایی، میتوانید حداقل هفته ای یک بار از آنها ماسک تهیه کنید و روی پوست صورتتان بزنید. در ادامه، با خواص پوستی چند میوه پرمصرف آشنا میشوید:
لیمو؛ روشن کننده :
لیمو در تمام طول سال موجود است. هندیها به آن «سیب پزشکی» میگفتند و معتقد بودند مصرف آن نه تنها برای پوست بلکه برای تمام ارگانهای داخلی مفید وپرخاصیت است. این میوه غنی از ویتامین C و اسیدهای میوه است. از آن به عنوان ضدچروک، ضدلک، روشن کننده و سفت کننده میتوان استفاده کرد. ترکیبهای موجود در لیمو، سموم پوستی را زدوده و پوست را نرم و روشن میکند. لیمو همچنین داروی مناسبی برای موهای کدرو سست و ناخنهای شکننده است. استفاده از این میوه برای انواع پوستها جز پوستهای حساس مناسب است.
انگور، نرم کننده :
در طب سنتی هندی از انگور به عنوان «مروارید حیات» نام برده شده است. انگور حاوی انواع ویتامینها، اسیدهای میوه و آنتی اکسیدانهاست. این میوه نرم کننده، رطوبت رسان، روشن کننده و سفت کننده انواع پوست به شمار میرود.
میوه های قرمزرنگ ، جوان کننده :
توت فرنگی، مویز و تمشک از جمله میوه هایی هستند که خاصیت ضدپیری دارند. آنتوسیانین که در تمام میوه های قرمزرنگ است، میتواند برخی چروکهای پوستی را مرمت کند. بتاکاروتن و کلروفیل موجود در این میوه ها نیز محافظ اپیدرم است و باعث تنفس بهتر پوستی میشود. این میوه ها پاک کننده ها قوی هستند و باعث تصفیه خون میشوند و از این نظر اثر قابل توجهی بر پوست و بافتهای زیرین آن دارند. در صورتی که دچار آفتاب سوختگی هستند، تمشک و مویز بهترین درمان هستند.استفاده از این میوه ها برای تمام انواع پوستها به خصوص پوستهای چرب مناسب است.میوه هایی که در هر فصل میرسند، بهترین انتخاب برای سلامت پوستمان هستند. مثلاً در فصل تابستان بیشتر دچار آفتاب سوختگی میشویم بنابراین میوه های آبداری مثل طالبی یا هندوانه بهترین گزینه انتخاب اند. برعکس درزمستان پوست کمتر در معرض آفتاب است و انرژی کمتری دریافت میکند. در این فصل انجیر و خرما که غنی از قند هستند، میتوانند برای پوستمان مفید باشند.
هویج ، ضدپیری :
هویج غنی از ویتامین به خصوص ویتامین A است و خاصیت ضدالتهابی، جوان کننده و محافظت کننده دارد و نه تنها باعث کاهش چروکهای پوستی میشود بلکه باانواع عفونتهای پوستی هم مقابله میکند. استفاده از هویج برای تمام پوستها به خصوص پوست افراد تحت پرتودرمانی توصیه میشود.
پرتقال ، سفت کننده :
پرتقال نیز همانند لیمو غنی از ویتامینها و آنتی اکسیدانهاست. میزان قند و ترکیبهای سفت کننده در این میوه بیشتر است و به همین دلیل میتواند روند پیری پوست و بروز چین و چروک را به تأخیر بیندازد. از سوی دیگر پرتقال، مرطوب کننده خوبی است و از خشکی پوست پیشگیری میکند. استفاده از این میوه برای تمام انواع پوستها به خصوص پوستهای حساس توصیه میشود.
کدو ، مرطوب کننده :
در آسیا، کدو در گروه میوه ها دسته بندی میشود. میزان آب کدو بسیار بالاست و خاصیت نرم کنندگی و مرطوب کنندگی دارد. استفاده از این میوه در شرایطی که پوست دچار آفتاب سوختگی شده است بسیار عالی است. ماسک آن نیز به افرادی که موهای شکننده و خشک دارند، توصیه میشود. در صورتی که پوست شما خشک به نظر میرسد میتوانید از کدو در غذاها یا به صورت ماسک استفاده کنید.
گوجه فرنگی ، پاک کننده :
گوجه فرنگی خاصیت پاک کنندگی و روشن کنندگی دارد. در صورتی که پوست شما جوشهای سرسیاه میزند گوجه فرنگی میتواند لایه بردار مناسبی باشد. گوجه همچنین خاصیت ضدالتهابی دارد و برای سوختگیهای سطحی و زخمهای پوستی بهترین درمان است. میزان اسیدهای میوه در گوجه فرنگی بسیار بیشتر از میزان آن در لیمو یا سایر مرکبات است. به همین دلیل استفاده موضعی از آن برای پوستهای حساس توصیه نمیشود اما بهترین گزینه برای پوستهای چرب یا مخلوط است.
خیار ، مرطوب و پاک کننده :
95 درصد خیار را آب تشکیل داده است به همین دلیل نرم کننده و خنک کننده خوبی برای پوست است و میتواند سموم را از روی پوست دفع کند. خیار، حاوی ویتامین B6 است و میوهای آرام بخش و ضداسترس محسوب میشود.
گریپفروت ، سم زدا و پاک کننده :
گریپفروت بهترین پاک کننده پوستی است. این میوه ضدعفونی کننده، قابض و بسیار مقوی است و به نوسازی سلولهای پوستی به خصوص پوستهای چرب کمک میکند.