درخیلی از بیماریهای پوستی بیماران مجبورند داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی مصرف کنند.
ممکن است این سوال پیش آید که آیا واکسیناسیون کرونا در این بیماران نسبت به افراد عادی جامعه ضرورت بیشتری دارد؟
داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی به طور طبیعی باعث کاهش سیستم ایمنی بدن می شوند و انتظار می رود میزان عفونت در استفاده کنندگان از این داروها افزایش یابد. اما مطالعات علمی نشان داده میزان عفونت کرونا در بیماری های پوستی که داروهای ضعیف کننده سیستم ایمنی دریافت می کنند افزایش پیدا نمی کند. بنابراین این افراد نیاز بیشتری برای واکسیناسیون نسبت به افراد عادی جامعه ندارند. اما به هرحال مثل بقیه مردم باید واکسینه شوند.
حال این سوال ممکن است پیش آید که آیا زدن انواع مختلف واکسن های موجود در این بیماران ایمن است؟
فقط واکسن های زنده ضعیف شده نباید در این بیماران استفاده شود. که خوشبختانه در حال حاضر برای کرونا هیچ نوع واکسن زنده ضعیف شده وجود ندارد. بنابراین تزریق همه انواع واکسن های موجود برای کرونا در این بیماران ایمن است.
فعلاً در کشور ما سه نوع واکسن در دسترس است: یک واکسن روسی اسپوتینگ دوم واکسن چینی سبنوواک و سینوفارم و سوم واکسن استرزنیکا.
واکسن ایرانی ایرانکو برکت که به زودی در دسترس خواهد گرفت تقریباً بسیار مشابه واکسن چینی سینوواک و سینوفارم است. واکسن های چینی و واکسن ایرانی برکت بر پایه ویروس غیر فعال شده هستند. امتیاز این واکسن ها این است که بسیار ایمن هستند. اگرچه اثربخشی آنها نسبت به واکسن های دیگر کمی کمتر است(حدود ۵۰٪).دلیل پایین بودن اثربخشی این واکسن ها این است که اینها فقط قادرند سیستم ایمنی تولید آنتی بادی را فعال کنند و قادر به تحریک سیستم ایمنی سلولی نیستند. اما به هر حال در بیمارانی که که سیستم ایمنی ضعیف دارند انتخاب خوبی هستند.
واکسن اسنرز نیکا و واکسن روسی اسپوتینگ تقریبا مشابه هستند.هر دوی اینها بر پایه قرار دادن بخشی از ماده ژنتیکی ویروس کرونا روی یک ویروس دیگر کم ضرر مثل آدنوویروس میباشند. این واکسن ها نسبت به واکسن گروه قبلی موثر ترند اما برای حمل و نقل به دمای زیر صفر درجه احتیاج دارند.
سوال بعدی که ممکن است پیش آید این است که آیا واکسیناسیون کرونا در این بیماران پوستی که داروهای سرکوب کننده ایمنی دریافت می کنند به اندازه کافی موثر است؟
به دلیل مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی ممکن است میزان پاسخ دهی بدن نسبت به واکسن و کارایی واکسن کاهش پیدا کند. برای اطمینان از این موضوع که واکسن تزریق شده موثر بوده یا نه یک راه وجود دارد: آزمایش آنتی بادی و آزمایش ارزیابی ایمنی سلولی چند هفته بعد از تزریق واکسن انجام شود. و میزان اثر بخشی آن ارزیابی شود. و اگر اثربخشی کافی نبود دوز های بیشتر مثلاً دوز سوم یا چهارم به فواصل استفاده شود.
به طور خلاصه واکسیناسیون در بیماری های پوستی که داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی دریافت می کنند نسبت به افراد عادی جامعه ضرورت بیشتری ندارد. اما به هر حال باید مانند بقیه واکسن دریافت کنند. دریافت واکسن در این گروه براساس یافته های علمی موجود ایمن است.تنها مسئله کاهش اثر بخشی واکسن در این افراد وجود دارد. برای حل این مشکل باید تست آنتی بادی و تست ایمنی سلولی چند هفته بعد از تزریق واکسن انجام شود و در صورت عدم ایجاد پاسخ کافی دوز های یادآوری سوم و چهارم تزریق شود.
مرجع: بلوژورنال ولوم هشتادو چهار شماره شش صفحه هزارو ششصدو پنجاه دو
نسخه اصلی مطلب راهنمای واکسیناسیون کرونا در بیماریهای پوستی را در سایت دکتر محمد شیزرپور بخوانید.