فرزند پروری موثر یک عامل محافظ قدرتمند
پژوهش ها نشان داده است که فرزند پروری موثر یک عامل محافظ قدرتمند است . خانواده ها می توانند با تامین نیاز های اساسی ، ایجاد فضای امن خانوادگی ، راهنمایی ، قانون گذاری مناسب و نظارت بر زندگی فرزندان شان آنان را از بسیاری رفتار های مشکل ساز و پر خطر از جمله مصرف مواد و بزهکاری دور نگه دارند.
صاحبنظران مدل های متعددی را در مورد نحوه شروع مصرف مواد در نوجوانان مورد بررسی قرار داده اند . در تمامی این مدل ها عوامل خانوادگی و والدین نقشی بنیادی در تمام دوران کودکی و نوجوانی دارند ، حال آنکه دوستان و همسالان غالبا ً در دوره کوتاهی پیش از شروع مصرف مواد تاثیر گزار بوده اند . به عبارت دیگر اگر چه همسالان نقش منفی در سوق دادن نوجوان به سوی مصرف موارد دارند.
خانواده نقش مثبت محوری در جلوگیری از درگیری نوجوان با رفتار های مشکل ساز از جمله سوء مصرف مواد دارد . همچنین باید در نظر داشت که والدین در انتخاب دوستان کودکان و نوجوانان هم موثرند.زمانی که نوجوان رابطه خوبی با والدین دارند بیشتر احتمال دارد دوستانی را انتخاب کنند که آنان نیز تاثیر مطلوبی بر او بگذارند.عوامل خانوادگی که کودکان و نوجوانان را در معرض خطر مصرف مواد قرار می دهد.
1- نبود رابطه خوب و امنیت احساسی بین اعضای خانواده
2- ضعف همبستگی عاطفی و رابطه ضعیف فرزندان با پدر و یا مادر
3- رفتار های فرزند پروری ضعیف
4- سوء مصرف توسط والدین یا خواهر و برادر بزرگتر و نیز سایر رفتار های بزهکارانه
5- انزوای اجتماعی
6- نبود مهارت های فرزند پروری هوشمندانه
7- تقویت اعتماد به نفس کلید پیشگیری اولیه از اعتیاد
امروزه با افزایش تعداد معتادان و انواع مواد در جهان ، شرکت های تولید دارو ، پزشکان و ... روش های گوناگونی برای پیشگیری از اعتیاد به مواد و الکل پیشنهاد می دهند.به باور روان شناسان و متخصصان مشاوره دانشگاه بیرمنگام ، تقویت اعتماد به نفس اساس پیشگیری اولیه از اعتیاد به مواد است. از این رو با ارائه چند مورد از روش های افزایش اعتماد به نفس تلاش داریم تا والدین را در ارتقای اعتماد به نفس فرزندانشان یاری دهیم.
*کودک و نوجوان تان را در آغوش بگیرید و ببوسید.
*از دوران نوزادی در حین گفت و گو با آنها لبخند بزنید.
*پس از انجام هر کار مثبت از طرف فرزندان خود آنها را تشویق کنید.
*آزار دهنده نباشید.
*اجازه اظهار نظر به فرزندان خود در باره اتفاقات روزمره را بدهید.
*مراقب خود باشید . استراحت کافی داشته باشید ، پیاده روی بروید ، و سرگرمی مورد علاقه خود را انجام دهید . اگر مراقب خودتان نباشید نمی توانید راحت تر از بچه ها مراقبت کنید.
*آرام و دوست داشتنی باشید. شما معلم فرزند تان هستید. فرزندان از رفتار های شما الگو می گیرند . وقتی مضطرب هستید به سرعت به متخصص مشاور مراجعه کنید تا مشکلتان حل و فصل شود.
*برای فرزندتان وقت کافی بگذارید.با هم کتاب بخوانید ، بازی کنید و زمان بهتری را برای صحبت کردن با هم انتخاب کنید.
*زمان مناسبی برای شنیدن حرف ها و خواسته ها ی فرزندان تان اختصاص دهید. فرصت انتقال منظور و پیام را به فرزندتان بدهید. بهترین زمان برای گفتگو قبل از خواب و یا هنگام سفر کردن است.
*هرگز از گفتن کلمه " متاسفم " ، من اشتباه کردم" نترسید.
*فرزندتان را برای شرکت در کارهای گروهی تشویق کنید.
*در فعالیت های هنری ، تفریحی ، ورزشی فرزندتان در مدرسه و یا سایر مکانها شرکت کنید.
*به فرزندتان اطمینان دهید که هر زمان که نیاز داشته باشند در کنارشان هستید. البته باید اجازه دهید او با مسایل روبرو شود و شما فقط جنبه راهنمایی و مشاوره دارید.
*حتی اگر فکر می کنید فرزندتان عقاید عجیب و غریب دارد باز هم افکارتان را به او تحمیل نکنید ، عواقب جبران ناپذیری به همراه دارد. دنبال فرصت *مناسب برای حرف زدن با فرزند خود باشید و به دلایل انها برای انجام کار هایشان گوش دهید. و کمتر از روش نصیحت کردن استفاده کنید.