نازایی در خانمها علت 50 درصد ناباروری زوجها را تشکیل میدهد و بررسی دقیق علت ناباروری ، جهت انتخاب بهترین درمان نازایی بسیار اهمیت دارد.در صورتی که زوجها سن بالایی نداشته باشند، سیکل قاعدگی خانم منظم باشد و با وجود رابطه زناشویی مکرر، بارداری در طی یکسال رخ ندهد بایستی به فوق تخصص ناباروری مراجعه کنند.شایعترین علت ناباروری زنان ، اختلالات تخمک گذاری است که در این مقاله به توضیح انها خواهیم پرداخت. ناباروری توجیه نشده نیز یکی از دلایل عدم باروری زوجهاست که در مقاله جداگانه ای توضیح داده شده است.
اختلال در تخمک گذاری ، علت عمده و در واقع شایعترین علت ناباروری در زنان است. بدون عمل تخمک گذاری لقاح انجام نمی شود و بنابراین بارداری رخ نمی دهد.بعضی از خانمها ممکن است تخمک گذاری نکنند و یا به طور نامنظم و کم تخمک گذاری کنند و بنابراین ممکن است یا عادت ماهیانه نداشته باشند و یا قاعدگی آنها کم و نامنظم باشد. حتی بعضی خانم ها با آنکه دارای سیکل ماهانه منظم هستند، ممکن است دارای اختلال در تخمک گذاری باشند.خانمهای دچار تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان دراین گروه قرار دارند.
در بعضی زنان، لوله های رحمی به طور کامل یا ناقص بسته است.در نتیجه اسپرم به تخمک نمی رسد.بسته بودن لوله های رحمی می تواند به دلیل عفونت ، آندومتریوز و یا چسبندگی هایی پس از عمل جراحی باشد.هم چنین ممکن است این لوله ها پس از یک حاملگی خارج رحمی بسته شوند.در صورت باز بودن وعملکرد طبیعی هر دو لوله احتمال حاملگی حداکثراست ودر صورت باز بودن یک لوله احتمال کمتر میشود.
آندومتریوز، حالتی است که در آن سنگفرش رحم ( آندومتر ) رشد می کند ، از رحم هم فراتر می رود و لوله های رحمی را نیز می پوشاند و حتی باعث انسداد لوله ها میگردد وبا ایجاد چسبندگی در عمل تخمک گذاری اختلال به وجود می آورد.آندومتریوز علت 13 درصد موارد ناباروری است و حدود 70 درصد زنان دارای آندومتریوز ، نابارور هستند.گاهی پس از اعمال جراحی چسبندگیهایی در حفره لگن ایجاد میشود که با ازاد شدن و برداشت تخمک تداخل میکند.همچنین عفونتهای لگنی مزمن ودرمان نشده نیز باعث چسبندگی و تداخل در کار لوله ها میشود. لاپاراسکوپی ، بهترین روش تشخیص و درمان همزمان چسبندگی ها و اندومتریوز می باشد که توسط فوق تخصص زنان انجام میشود.
مشکلات گردن رحم می تواند سبب ناباروری شود که از آن جمله می توان به ناهنجاریهای رحم ، انسداد ویا تنگی سرویکس، عفونت دهانه رحم و یا کیفیت نامناسب ترشحات ان اشاره کرد. عوامل رحمی شامل عفونت های مزمن اندومتر، وجود فیبروم ( میوم ) ، پولیپ ، چسبندگی رحمی ، ناهنجاریهای ساختمانی رحم از جمله دیواره یا سپتوم رحم ، رحم دو شاخ و......
تشخیص و درمان این گونه بیماران مشکل است.در بعضی خانمها، علیه اسپرم مرد ماده ای بنام آنتی بادی ترشح می شود که اسپرم ها را از بین می برد و یا آنها را غیر فعال می کند و یا حتی سبب سقط خود به خود در برخی بارداریها می شود.
6- مشکلات غددی :
کم کاری تیروئید ، دیابت و نیز اختلالات هورمونی ناشی از تنبلی تخمدان از علل ناباروری و سقط در خانمها محسوب می شوند که با تشخیص و درمان مناسب به خوبی برطرف می شوند.
دکتر منصوره پژمان منش متخصص زنان و زایمان یکی از بهترین پزشکان فوق تخصص نازایی و آی وی اف در استان اصفهان می باشند.
شما عزیزان میتوانید جهت هماهنگی با شماره های زیر تماس بگیرید:
03136206186
09383657786