پاسخ: Morphine, Hydromorphone
پاسخ: خیر، بر خلاف تصور برخی متخصصین، تحقیقات این را نشان نمی دهد.
پاسخ: چون متادون به غیر از گیرنده های اپیوئیدی، روی گیرنده های دیگر و بازجذب آمین های مغزی هم موثر است.
پاسخ: باید دوز متادون معادل 10 تا 20 درصد دوز روزانه مورفین باشد تا به اثر ضد دردی مطلوب برسیم.
پاسخ: چون این دارو فارماکوکینتیک بسیار متغیری دارد(نیمه عمر 25 تا52 ساعت).
پاسخ: تجویز همزمان این دارو با داروهای ماکرولید( مانند: ارترومایسین و...) و ضد قارچ ( مانند: کتوکونازول و ...) می تواند باعث بروز عوارض سمی متادن( دپرسیون تنفسی، آریتمی قلبی و.......) شود.
پاسخ: تحمل و وابستگی جسمی به متادون به نسبت کندتر است و در ضمن عوارض ترک این دارو( افزایش دمای بدن، اسهال، گشادی مردمک و...) ملایم تر بوده و در زمان طولانی تری اتفاق می افتد.
پاسخ:ریسک عارضه ایست تنفسی که حتی ممکن است باعث مرگ هم بشود، در تجویز این دارو کمتر مشاهده می گردد.
پاسخ: فرم تزریقی این اپیوئیدهای سنتتیک، داروهای بیمارستانی محسوب می شوند که برای تسکین فوری دردهای شدید و همچنین به همراه سایر داروهای بیهوشی مورد تجویز قرار می گیرند.
پاسخ: اثر ضد دردی این دارو تقریبا 100 برابر مورفین است. با این ویژگی که این اثر به سرعت ایجاد ولی به سرعت هم از بین می رود. یکی از خصوصیات ممتاز این دارو در بیهوشی این است که اثر خیلی کمی در افزایش فشار داخل جمجمه ای بیمار دارد.
پاسخ: اثر ضد دردی این دارو تقریبا 1000 بار از مورفین بیشتر است. این دارو هم مانند فنتانیل، برای ایجاد بیهوشی در بیماران قلبی انتخابی محسوب می شود.
پاسخ: پچ پوستی این دارو برای درمان دردهای مزمن به کار می رود. اما چون تب باعث افزایش جذب پوستی می شود، لذا احتمال عوارض جانبی( تهوع ، سفتی عضلانی و....) بیشتر می شود.
پاسخ: مزیت این دارو نسبت به سایر هم خانواده ها مانند فنتانیل و سوفنتانیل در این است که با قدرت ضد دردی برابر، سریع تر اثر می کند.
پاسخ: این دارو با وجود سریع الاثر بودن، از سایر هم خانواده های فنتانیل ضعیف تر است. به همین دلیل امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
پاسخ: برخلاف مورفین که برای درمان اسهال و رفع سرفه هم سودمند است، این دارو فقط برای اثر ضد دردی به کار می رود، لذا عارضه یبوست را به دنبال ندارد. البته عوارض قلبی و احتمال بروز تشنج باعث شده تا معمولا به عنوان انتخاب اول مورد تجویز قرار نگیرد.
پاسخ: مصرف هم زمان این دارو با بسیاری از داروهای ضر افسردگی، ضد سایکوز و ضد صرع، منشاء تداخلات دارویی بسیار مهمی است. در این صورت عوارض جانبی این دارو به صورت دپرسیون تنفسی و نارسایی قلبی می تواند خطرناک باشد.
پاسخ: این دارو از نظر ساختمانی هم خانواده کدئین است و اثر ضد دردی آن برای دردهای خفیف تا متوسط هم اندازه مورفین و پتیدین می باشد. البته برای دردهای شدید یا مزمن، کم اثرتر است.
پاسخ: بله، حتی احتمال دپرسیون تنفسی در نوزاد در اثر مصرف این دارو از پتیدین کمتر است.
پاسخ:بله، یکی از اندیکاسیون های مصرف این دارو برای کنترل دردهای نوروپاتیک مزمن است. که اگر به همراه اپیوئید های دیگر مانند مورفین باشد موثرتر است.
پاسخ: این دارو با وجود عوارضی همچون تهوع، سردرد ، خشکی دهان و خواب آلودگی، کمتر از مورفین باعث ایجاد عارضه خطرناک دپرسیون تنفسی و همچنین عوارض قلبی می شود. ضمنا عوارض جانبی این دارو به تدریج کاهش می یابد.
پاسخ: مصرف مقادیر بالای این دارو می تواند باعث بروز تشنج شود، لذا سابقه تشنج بیمار و همینطور مصرف همزمان داروهای ضد افسردگی را قبل از تجویز و تحویل دارو حتما سوال کنیم.
پاسخ: بله،مصرف این دارو می تواند باعث وابستگی و اعتیاد شود. به خصوص امکان بازگشت اعتیاد در کسانی که مصرف اپیوئید ها را ترک کرده اند وجود دارد.
پاسخ: آتروپین علاوه بر یبوست زایی، پتانسیل سوء مصرف دیفنوکسیلات را نیز کاهش می دهد.
پاسخ: چنانچه بعد از گذشت ده روز از مصرف، اسهال بیمار درمان نشد، بهتر است که از این دارو استفاده نشود چون احتمالا دیگر موثر نخواهد بود.
پاسخ: این دارو تقریبا به اندازه دیفنوکسیلات برای درمان اسهال موثر است، اما پتانسیل سوء مصرف کمتری دارد. به همین دلیل بدون نسخه قابل فروش است.
پاسخ: بله،برخلاف دیفنوکسیلات که جز برای درمان اسهال مورد مصرف دیگری ندارد، این دارو برای تخفیف دردهای نوروپاتیک نیز موثر است.
پاسخ: دستور صحیح مصرف این دارو، دو قرص در ابتدا و سپس یک قرص پس از هر بار اجابت مزاج می باشد.
پاسخ: معمولا خیر، به ندرت در مقابل اثرات این دارو تحمل ایجاد می شود. ضمنا شایع ترین عارضه جانبی این دارو کرامپ شکمی است.
پاسخ: معمولا فرم تزریقی این دارو به عنوان ضد درد و خوراکی آن برای کنترل عوارض مربوط به وابستگی به اپیوئید ها مورد استفاده قرار می گیرد. اثر بخشی آن برای ترک هروئین معادل متادون می باشد.
پاسخ: کیفیت اثر ضد دردی این دارو بسیار شبیه به مورفین، اما حدود 40 برابر قوی تر و معمولا طولانی اثرتر است. ضمنا عارضه دپرسیون تنفسی ناشی از آن دیرتر آغاز و بیشتر هم طول می کشد.
پاسخ: چون نالوکسان عوارض جانبی به خصوص دپرسیون تنفسی این دارو را کاهش می دهد.
پاسخ: فرم تزریقی این دارو برای تسکین دردهای متوسط تا شدید و همینطور به عنوان مکمل داروهای بیهوشی مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو باعث ایجاد تحریک در موضع تزریق می شود.
پاسخ: مقادیر بالای این داروی مسکن( فرم تزریقی یا خوراکی)، برخلاف مقادیر کم که خواب آوراست، محرک مغز بوده و می تواند باعث ایجاد بی قراری و اضطراب در بیمار شود.
پاسخ:عارضه مهم این دارو و سایر اپیوئید ها، دپرسیون تنفسی است که حتی در بعضی از موارد می تواند منجر به مرگ بیمار مبتلا به نارسایی تنفسی بشود.
پاسخ: اثر گشاد کنندگی عروق این دارو در بیمارانی که حجم خون آنها کم شده است( خونریزی و ....) می تواند منجر به کاهش شدید فشار خون بیمار بشود.
پاسخ: یکی از موارد کاربرد فرم داخل وریدی این دارو، برای درمان ادم حاد ریوی است. البته در صورت نگرانی از دپرسیون تنفسی، انتخاب اول فوروزماید می باشد.
پاسخ: پتیدین
پاسخ: باید توجه داشته باشیم که با توجه به احتمال مرگ در کودکان، مصرف این داروی ضد سرفه برای اطفال کمتر از شش سال ممنوع می باشد.
پاسخ: یکی از مزایای این دارو نسبت به کدئین برای درمان سرفه در این است که با اثر تقریبا برابر، کمتر باعث بروز عارضه یبوست می شود.
طراحی، مدیریت و به روز رسانی سایت پزشکان از خدمات تخصصی مجموعه با سابقه پزشک آنلاین می باشد. در رزومه کاری این مجموعه نمونه های موفقی از طراحی وب سایت پزشکی موجود است که در بسیاری از عبارات کلیدی ارزشمند، به رتبه اول گوگل دست یافته اند. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09128883465 تماس حاصل فرمایید.