در تحقیقات مشخص شده در فعالیتهایی که به قدرت کوتاه مدت احتیاج دارند مانند تحمل وزن و یا افزایش سرعت طی دوچرخه سواری، کراتین تا حد کمی کمک کننده بوده است. کراتین تولید انرژی مورد نیاز بدن را که به آن ATP میگویند و چرخش آن را در عضلات تقویت میکند و تولید فرآورده هایی مانند اسید لاکتیک را که انرژی را هدر میدهند، کاهش میدهد و در نتیجه کاهش خستگی عضلانی اتفاق میافتد. مدارکی وجود ندارد که نشان دهد کراتین ظاهر جسمی فرد را در ورزشهای استقامتی و آیروبیک (هوازی) افزایش میدهد.
کراتین به میزان دو گرم در روز به وسیله کبد تولید شده و با گوشت هم وارد بد ن میشود. عوارض جانبی مصرف داروهای حاوی کراتین شامل این موارد است: دردهای پیچشی معده و عضله، تهوع، استفراغ و اسهال، افزایش وزن و کم آبی و اگر به میزان زیاد مصرف شود به کلیه ها، کبد و قلب آسیب میرساند. هیچ مکمل حاوی کراتین از طرف سازمان دارو و غذای آمریکا تایید نشده است و میزان کراتین این مکملها با هم تفاوت اساسی دارد. در ضمن بعضی مواد ترکیبی با آنها موجب بروز واکنشهای حساسیتی شده است. خلاصه کلام اینکه ایمنی مواد مکمل حاوی کراتین هنوز مورد تردید است و تحقیقات نتایج خوبی نشان نمیدهد.
محرکها
محرکها داروهایی هستند که خستگی را از بین برده، بیاشتهایی ایجاد کرده و سبب افزایش هوشیاری و حالت تهاجمی میشوند. این مواد سیستم عصبی مرکزی را تحریک میکنند، ضربان قلب، فشارخون، دمای بدن و متابولیسم (سوخت و ساز) را افزایش میدهند. معروفترین آنها کافئین و آمفتامین هستند. کوکائین و متامفتامین هم از این دستهاند. مدتی بعد از مصرف دارو عوارض جانبی آن ، عکس تمایل فرد است یعنی اتفاقا ظاهر فیزیکی و عضلانی فرد را از بین میبرد. در ضمن به دلیل تحریک پذیری و حالت عصبی که میدهد، ورزشکار نمیتواند روی کار خود تمرکز داشته و با بیخوابی که ایجاد میکند مانع استراحت کافی او میشود. ورزشکار ممکن است از نظر روانی به آن وابسته شده یا به دارو تحمل پیدا کند و مدام میزان مصرف آن را بالا ببرد.سایر عوارض جانبی محرکها شامل این موارد است: تپش قلب، ناهنجاری ریتم قلب، کاهش وزن، افزایش فشار خون، توهم، تشنج، خونریزی مغزی، حمله قلبی و مشکلات عروقی.
داروهای ادرارآور
این داروها سبب دفع آب بدن شده و تعادل طبیعی مایعات را به هم میزنند و در نتیجه فرد وزن از دست میدهد که بسیاری از ورزشکاران برای کاهش وزن به این داروها روی می آورند. این داروها مصرف درمانی دارند و در صورتی که در دوز درمانی از سوی پزشک تجویز شوند عوارض جانبی آنها کم و قابل کنترل است. در ورزشکارانی که میزان زیادی از این داروها را مصرف میکنند، این عوارض دیده میشود: دردهای عضلانی، خستگی مفرط، ناتوانی در تنظیم دمای بدن، کمبود پتاسیم بدن و تغییر ریتم ضربان قلب.
از مطالب دکتر منصور ریسمانچیان (حوزه ی تغذیه،پوست و مو در اصفهان) برای سلامتی ،و پیشگیری از بیماری های خود و عزیزانتان استفاده فرمایید و در صورتی که مطلب را مفید تشخیص دادید لطفا آن را به اشتراک بگذارید.