در تشویق مادران به تغذیه کودک با شیر مادر همگان نقشی دارند که از جمله شبکه بهداری و بیمارستانها در سطح مملکت است و استفاده و نفع و افتخار این حمایتها تنها به مادر و فرزند او خواهد رسید . روزی نیست که اثراث مفید تازه تری در مورد تغذیه کودک با شیر مادر چاپ و منتشر نشود خواص مصونیت سازی ، تأمین رشد ، تغذیه و دریافت انرژی از راه شیر مادر قابل مقایسه با دیگر راههای تغذیه و شیرهای آماده نمی باشد .
و اینجاست که نقش مادران در چنین تصمیم گیری منطقی برای شیردادن به کودک خود برای خانواده و اجتماع روشن میشود و پزشکان متخصص کودکان و زنان وزایمان موظف به تقویت این خواسته مادران هستند و نه تنها آنان بلکه همه مؤسسات دست اندرکار و سازمانهای وابسته و درمانگاهها وحتی مراکز بهداشت و تنظیم خانواده موظف به این همکاری و معاضدت مادران میباشند .
مشکلات مادران را بایستی پاسخ گو باشند و هم کوشش کنند که خانمهای باردار آمادگی لازم برای شیردادن به کودک خود را بدست آورند .
گذشته : شصت سال قبل که صنعت شیرخشک سازی و تکمیل کردن آن با افزودنی ها مثل ترکیبات آهن و ویتامین ها شروع شد گرایش شدیدی به شیرخشک برای تغذیه کودک پدید آمد بطوریکه فقط 14 از مادران درممالک صنعتی مبادرت به تغذیه با شیر مادر میگردند .
اما از آن سالها که بگذریم به تدریج مصرف شیر مادران فزونی داشته و بایستی حداقل تا میزان 75 درصد افزایش یابد به این معنی که بیشتر مادران بایستی کودکان خود را از شیر خودشان تغذیه نمایند .
افزایش تمایلات مادران به شیردهی به جای شر خشک نشانگر شناخت و دانش آنان از مزایای شیر مادر است خوشبختانه در ایران روند دانش مادران افزونی دارد و با حمایت پرستاران و پزشکان بیمارستانها اکثریت مادران نوزادان خود را شیر میدهند .
که از آن جمله درست سیر نشدن نوزاد و کم شدن شیر در ماه اول شیردهی ، همچنین مشکلات در گرفتن پستان برای شیرخوار است . در کل افزایش روزافزون استقبال مادران به شیردهی مشاهده میشود که علل اصلی آن تشویقهای کارکنان بیمارستان و پرستارها پس از اجراء زایمان می باشد و مسلم است که مادران و نوزادان سالم بهترین شانس برخورداری از این یگانگی به اقدام شیردهی مادران را استقبال می نمایند و ویژگی مصرف شیر مادر برای کودکان که وزن کمتری دارند .
فوائد شیر مادر : فرهنگ شیردهی مادر در جوامع مختلف است اما مطالعات زیادی در جریان است که اثراث افزایش مقاومت نوزاد و خاصیتهای آن برای خانواده و انتقاد آن و نتایج اجتماعی حاصله را بررسی میکند و نتایج درخشانی به بار می آورد .
در سال 2005 بود که آکادمی پزشکی کودکان آمریکا نتایج و فوائد خاص از تغذیه با شیر مادر و راهنمایی های لازم را به اطلاع جهانیان رسانید بدین قرار :
کودک : استفاده کودک از شیر مادر که بهترین خوراک می باشد از آغوز ( شیر اول ) پدیدار میشود زیرا این چند روزه اول که آغوز از سینه ها ترشح میشود دارای ایمنوگلوبین A می باشد این روزهای اول شیر مادر لاکتوز و آب چربی بیشتری دارد و مواد معدنی و پروتئین آن کمتر است و به تدریج که کودک رشد میکند به تناسب احتیاجات او مواد موجود در شیر به نفع رشد و افزایش سعودی بدن وی تغییرماهیت میدهد . شیر مادر محتوی مواد ضد میکروب است لیکن پس از 6 ماه اول ممکنست مواد آهن آن برای کودک کم باشد .
مادر : استفاده مادر در این است که با شیردادن اکسی توسین ترشح میشود که موجب انقباض رحم و جمع شدن آن و کاهش خونریزی روزهای اول بعد از زایمان میشود و ترشح پرلاکتین و اکسی توسین آرامش ویژه ای در روزهای سخت به مادر عطاء میکند ، شیردادن باردار شدن را به تأخیر می اندازد . احتمال سرطان سینه و تخمدان را کاهش میدهد و پس از دوران یائسگی شکستگی استخوان کمتر میشود اگر چه در دوران شیردهی کلسیم استخوانها ممکنست کاهش نشان میدهد .
خانواده و جامعه : مراجعه کودک که از مادر شیر میگیرد و همینطور مادریکه شیر میدهد به پزشک کم میشود و از این راه در وقت و هزینه خانواده صرفه جویی میگردد.دراین راستا هزینه خرید شیرخشک کم میشود و در کل مملکت هم دچار تهیه شیرخشک و فرآورده های آن از جمله تهیه و شکل و شیشه و پستانک و از این قبیل هم کمتر میشود .