قبل از اینكه به شرح این مورد بپردازم باید گفت شرط اول آندسكپی همكاری بیمار است بهیچ عنوان نباید با خشونت بیماری را كه همكاری لازم ندارد را آندسكپی كرد كه نه تنها نتیجه ای حاصل نمیشود بلكه خطرات فراوان نیز بهمراه خواهد داشت. در اغلب موارد با توضیح كامل و تفاهم پزشك و بیمار براحتی با بیحسی موضعی ناحیه حلق قابل انجام است و در مواردی كه عدم تحمل بیمار در برخی موارد وجود دارد میتوان با استفاده از ارامبخش تزریقی در مكان مناسب كه امادگی لازم جهت هرگونه اتفاقات احتمالی وجود داشته باشد اقدام به آندسكپی كرد. نكته بعدی انكه نباید مواردی كه انجام آندوسكوپی با خطرات زیاد همراه است مثل بیماری شدید قلبی و ریوی و اختلالات شدید خونی كه خطر خونریزی وجود دارد اینكار انجام شود ، مگر در موارد خاصی كه نهایتا باید فایده انجام آندسكپی از خطرات ان بیشتر باشد.
آندسكپی اغلب موارد جنبه تشخیصی دارد ولی گاهی جنبه درمانی جهت انجام اقدامات درمانی خاص و گاهی هم جهت پیگیری درمان انجام میشود.
در بسیاری موارد پزشك معالج با شنیدن شكایات بیمار و دقت در علائم و انجام معاینات و برخی ازمایشات میتواند بیمار را بدون انجام آندسكپی درمان نماید مگر در موارد زیر :
١- اشكال در بلع بصورت گیر كردن غذا ویا بلع همراه درد
٢- تهوع و استفراغ پایدار به شرطی كه انسداد گوارشی در كار نباشد و علل غیر گوارشی مثل حاملگی ، داروها ...... عامل ان نباشد.
٣- علائم گوارشی فوقانی مثل درد،احساس سوئ هاضمه در افراد با سن بیشتر از ٤٥ سال و یا هرگونه علائم مثل كم خونی ، اشكال در بلع ، كاهش وزن و دفع خون در افراد كمتر از ٤٥ سال.
٤- در افراد زیر ٤٥ سال كه علائم فوق را ندارند در صورتیكه تست مثبت هلیكوباكتر دارند ولی به درمان پاسخ نمیدهند و یا با قطع درمان علائم برگشت میكند.
٥- كم خونی مزمن ناشی از كمبود اهن به شرطی كه سایر علل از جمله سؤ تغذیه و علل زنانگی عموجود نباشد.
٦- خونریزی واضح گوارشی فوقانی بصورت استفراغ خونی یا مدفوع سیاه رنگ كه بعلت مصرف داروهای سیاه كننده رنگ مدفوع نباشد.
٧- علائم ریفلاكس (برگشت اسید ) همراه علایم خطر مثل كاهش وزن و اشكال در بلع ، كم خونی و خونریزی باشد و یا فرد بالی ٥٠ سال باشد و به درمان پاسخ ندهد و یا با قطع دارو علائم بر گشت كند
٨- گاهی آندسكپی بصورت هر چند سال یكبار در بیماران مبتلا به ریفلاكس طولانی مدت جهت بررسی تغییرات ایجاد شده وجلوگیری از خطر بدخیمی انجام میشود.
٩- در مورد زخم معده باید تا حصول اطمینان از ترمیم كامل زخم و بدخیم نبودن ان آندسكپی تكرار شود
١٠ - در بیماران سرطان مری و معده پس از جراحی جهت بررسی و حصول اطمینان از عدم عود سرطان آندسكپی تكرار میشود
١١- در بیماری سلیاك ( حساسیت به گندم و جو) آندسكپی و نمونه برداری از اثنی عشر لازم است .
١٢- انجام سونوگرافی مخصوص از درون مری و معده و اثنی عشر برای تشخیص عمق ضایعات تومورال ، سنگهای مجاری صفرا و كیستها و تومورهای لوزالمعده
ولی جمیع موارد فوق را باید با بررسی اولیه و معاینه بیمار و سبك و سنگین كردن منافع و عوارض برای هر بیمار خاص در نظر گرفت و نهایتا تصمیم به انجام یا عدم انجام آندسكپی گرفت و از انجام مواردی كه بدون انجام آندسكپی هم میتوان بیمار را درمان كرد خودداری نمود كه بنظر اینجانب میتوان بسیاری از بیماران را بدون آندسكپی درمان نمود و یا در موقع مناسب اقدام نمود كه از صدمه جانی، روحی و مالی بیمورد پرهیز شود . ودر صورتیكه نیاز به آندسكپی هست از تكرار بیمورد دوره ای خودداری كرد
در موارد زیر آندسكپی علاوه بر تشخیص جنبه درمانی دارد
١- درمان واریس مری با تزریق مواد داخل واریس و یا استفاده از باند لاستیكی مخصوص.
٢- تزریق یا استفاده از كلیپس مخصوص جهت قطع خونریزی
٣- بر داشتن پولیپ ( ضایعات قارچی شكل) با وسائل مخصوص
٤- خارج كردن برخی اجسام خارجی بلع شده
٥- استفاده از لیزر یا روشهای دیگر جهت تومورهای سرطانی
٦- تخلیه كیستهای پانكراس از طریق معده
٧- درمان جراحی جهت محكم كردن دریچه پایین مری برای جلوگیری از ریفلاكس
٨- گشاد كردن تنگی های موجود در مری
٩- تعبیه لوله معده جهت تغذیه در بیمارانی كه قادر به بلع نمی باشند
١٠- تعبیه بالون در معده جهت كاهش وزن در بیماران دچار چاقی شدید
مجموعه پزشک آنلاین، بزرگترین پایگاه اطلاع رسانی به زبان فارسی می باشد. ما در این مجموعه علاوه بر ارتقاء آگاهی، متخصص ارائه و پشتیبانی یک وب سایت حرفه ای و کامل در کمترین زمان ممکن هستیم. علاوه بر طراحی سایت های مبتنی بر سئو، به روز رسانی و سئوی محتوا، همچنین طراحی سامانه نوبت دهی هوشمند با امکان پرداخت آنلاین از دیگر خدمات این مجموعه محسوب می گردد. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09128883465 تماس حاصل فرمایید.