سندرم تخمدان پلی کیستیک شایعترین علت هایپرآندروژنیسم و به وجود آمدن هیرسوتیسم می باشد. نحوه ایجاد این اختلال ظاهراً چند ژنی یا چند عاملی می باشد.عدم تخمک گذاری و شواهد آزمایشگاهی و بالینی مبنی بر هایپرآندروژنیسم (افزایش آندروژن خون) دو معیار اصلی برای تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک می باشد.
دامنه اختلالات قاعدگی ناشی از pcos از عدم تخمک گذاری گرفته تا تخمک گذاری در دفعات کم (اولیگو اوولاسیون) و در نتیجه آمنوره (عدم وقوع قاعدگی) تا اولیگومنوره (فاصله بین سیکل های قاعدگی بیشتر از 35 روز) متفاوت می باشد.Pcos کلاسیک : وجود اختلال در تمام طول عمر با شروع قاعدگی های نامنظم از زمان بلوغ به همراه آکنه و هیرسوتیسم در رشد موهای زائد از دوران نوجوانی pcos کلاسیک نامیده می شود.
این سندرم (pco) می تواند در بزرگسالی به همرا چاقی احتمالاً به دلیل هایپر انسولینی (افزایش انسولین خون) بروز نماید. چاقی در بیشتر از 50% زنان مبتلا به pcos رخ می دهدکه تجمع چربی در مبتلایان به pcos عمدتاً به صورت اندروئید (افزایش نسبت دور کمر به دور باسن) و همراه با هایپر انسولینمی می باشد.
مقاومت به انسولین که نتیجه آن هایپر انسولینی می باشد از یافته های شایع همراه با pcos است. تغییرات سطوح لیپو پروتئین ها به صورت افزایش کلسترول تام تری گلیسریدها LDL و کاهش HDL آپو پروتئین رخ می دهد.
اختلال در فیبرینولیز به دلیل افزایش سطح ماده مهار کننده فعال کننده پلاسمینوژن افزایش احتمال هایپر تانسیون (افزایش فشار خون) افزایش شیوع آترواسکلروز و بیماری های قلبی عروقی (تصلب شرائین) افزایش خطر انفارکتوس میوکارد
اندازه 2 تا 5 برابر حد نرمان قشر تخمدان های سفید و ضخیم شده به همراه کیست های متعدد با ابعاد کمتر از 1 سانتی متر قشر سطحی در نمای میکروسکوپی فیبروتیک،هایپر سلولار و عروق خونی برجسته است. علاوه بر فولیکول های آترتیک کوچکتر افزایش تعداد فولیکول های تکالوتئینی وجود دارد احتمال وجود سلول های استرومای لوتئینی وجود دارد
تخمدان ها 2- غدد آدرنال 3- بافت چربی 4- مسیر هیپو تالاموس هیپوفیز
کاهش وزن توصیه اول در بیمارانی است که همزمان مبتلا به چاقی می باشند.
بهبود وضعیت سلامتی، کاهش انسولین، کاهش آندروژن های در گردش، بازگشت تخمک گذاری (به تنهایی یا به همراه ترکیبات تحریک کننده تخمک گذاری)
توجه: کاهش وزن تنها به میزان 5 تا 7 درصد می تواند موجب کاهش چشمگیر در سطوح آندروژن در دسترس برای فعالیت زیستی و آندروژن آزاد گشته و تخمک گذاری و باروری را در 75 درصد از مبتلایان مجدداً برقرار نماید.
که شامل کنتراسبتیوهای خوراکی ( قرص های جلوگیری از بارداری )، مدروکسی پروژسترون استات، آگونیست های GHRH(هورمون آزاد کننده گنادوتروپین)، گلوکوکورتیکوئیدها، اسپیرونو لاکتون، سیپروترون استات و . . . می باشد که توسط پزشک با توجه به نیاز بیمار تجویز می شود.