بیماری تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان ممکن است از دوران بلوغ شروع شود. گاهی مادران با مشکل بی نظمی پریود دختران نوجوان خود به متخصص زنان مراجعه میکنند . در صورت شروع علایم تخمدان پلی کیستیک از دوران بلوغ بایستی به متخصص زنان مراجعه و جهت کنترل علایم و پیشگیری از عوارض جسمی و ناباروری در اینده ، تحت درمان قرار گیرند.
تنبلی تخمدان یک بیماری است که عمدتا جنبه ارثی و ژنتیکی دارد. اما بروز علایم آن به عوامل محیطی هم بستگی دارد. بی تحرکی و نداشتن فعالیت و نیز پرخوری و رژیم غذایی پرکاری از عوامل بروز علایم تنبلی نخمدان در دختران می باشد.
اولین و بارزترین علامت تنبلی تخمدان ، بی نظمی سیکل قاعدگی اغلب بصورت به تأخیر افتادن پریود و افزایش فواصل قاعدگی هاست . این دختران نسبت به همسالان خود دیرتر و کمتر پریود می شوند. بی نظمی پریود در اوایل دوران بلوغ ممکن است طبیعی بوده و به علت تنظیم نبودن هورمونهای تخمدان باشد و معمولا بعد از دو سه سال تنظیم می شود. اما در هرصورت جهت تشخیص تخمدان پلی کیستیک ، باید تحت بررسی و درمان قرار گیرند.
داشتن پوست چرب و اکنه یا جوش در پوست قسمتهای مختلف بدن مانند شانه ها ، پشت ، صورت و چانه و گاهی رانها یکی از علایم آزاردهنده تخمدان پلی کیستیک است . اکنه و جوش به علت عدم تعادل هورمونها وافزایش حساسیت وپاسخ دهی بدن به هورمونهای مردانه ایجاد می شود.
هیرسوتیسم به ایجاد موهای زاید در ناحیه چانه و صورت ، روی سینه و خط وسط شکم و نیز ناحیه داخلی رانها گفته می شود که به علت افزایش حساسیت به هورمونهای مردانه بوجود می آید.
ریزش موها در ناحیه دو طرف پیشانی به سمت بالا ( ریزش مو یا طاسی با الگوی مردانه ) یکی دیگر از علایم تنبلی تخمدان می باشد که به علت بهم خوردن تعادل هورمونی بوجود می آید.
اضافه وزن و چاقی یکی از معضلات دوران بلوغ دختران مخصوصا در نسل جدید می باشد که نه فقط به علت تنبلی تخمدان بلکه به علت بی تحرکی و رژیم های پر کالری نیز بوجود می آید.در تخمدان پلی کیستیک ، متابولیسم و سوخت و ساز بدن کم بوده و در صورت بی تحرکی و رعایت نکردن تغذیه صحیح ، باعث تجمع چربی در ناحیه شکم و پهلو می شود.البته همه افراد مبتلا به تنبلی تخمدان چاق نیستند و حتی ممکن است بسیار لاغر باشند.
عوارض جسمی تنبلی تخمدان در دختران علاوه بر علایم فوق و تأثیر بر روحیه و اعتماد به نفس دختران ، شامل عوارضی در آینده نیز می شود. افزایش شانس ابتلا به دیابت ، فشارخون ، چاقی ، چربی خون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی در این افراد از عوارض جدی و مهم بیماری تخمدان پلی کیستیک می باشد . یکی از نگرانی های جدی مادران ، وضعیت باروری دختران شان در آینده است . نازایی و تأخیر در باروری به علت عدم تخمک گذاری ، نیز یکی از عوارض تنبلی تخمدان می باشد که در برخی افراد ممکن است بوجود آید.
اگر دختران نوجوان و یا جوانی دارید که مشکل تخمدان پلی کیستیک دارند ، جهت کنترل علایم و پیشگیری از نازایی و عوارض دیگر در آینده ، به بهترین متخصص زنان و نازایی مراجعه و تحت نظر باشند. قدم اول در درمان تنبلی تخمدان ، اصلاح روش زندگی ( تغذیه مناسب و رعایت رژیم کم کالری و نیز افزایش تحرک و ورزش مانند پیاده روی منظم روزانه ) است که در کنار درمان دارویی ، قطعا به درمان و پیشگیری از عوارض بسیار کمک خواهد کرد.
در صورت نیاز به مشاوره و درمان تنبلی تخمدان در دختران و نیز پیشگیری از عوارض تنبلی تخمدان در اینده به کلینیک دکتر منصوره پژمان منش یکی از بهترین پزشکان فوق تخصص بیماریهای زنان و ناباروری اصفهان مراجعه فرمایید. رزرو نوبت اینترنتی از طریق سایت امکان پذیر می باشد.