خبرگزاری ایمنا: رییس هیئت مدیره خیریه دیابت اصفهان گفت: به منظور کاهش بیماری دیابت و مبارزه با عوارض آن باید اطلاع رسانی کاملی در این زمینه انجام شود، کتابهای آموزشی در مدارس نیز یکی از راههای اطلاعرسانی در این زمینه محسوب میشود.
جمعه ۱۵ دی ۱۳۹۱ - ۱۶:۴۹
دیابت یا بیماری قند نوعی بیماری خاموش ناشی از بروز اختلال در متابولیسم (سوخت و ساز) بدن انسان است كه به دلایل گوناگون ظاهر می شود و با درجه های مختلف با كمبود انسولین یا پاسخ ندادن به انسولین در بدن بیمار همراه می باشد.نیمی از بیماران دیابتی" نوع دو" از بیماری خود آگاهی ندارند و بیماری این افراد به طور كاملا تصادفی تشخیص داده می شود.
در این بیماری که یكی از تهدیدهای سلامت است، هر ساله تعدادی قربانی و هزینه های سربار درمانی زیادی را به كشور و استان تحمیل میكند، مشاركت همگانی مردم برای مقابله با این بیماری، حساسیت و كیفیت خدمات بهداشتی، درمانی و آموزشی را در این زمینه بالا میبرد.
دیابت شایعترین بیماری جامعه جهانی است که پیوسته رو به افزایش است، این بیماری رایجترین علت بسیاری از کوریها، نارساییهای کلیه و قطع پا، پس از تصادف رانندگی در ایران است زیرا عروق ریز را گرفتار و تمام دستگاههای حیاتی بدن را مبتلا میکند به گونهای که هیچ قسمتی از بدن از این بیماری در امان نیست.
دکتر محمد علی عطاری رییس هیئت مدیره خیریه دیابت استان اصفهان مهمترین عوامل ایجاد دیابت را بی تحرکی، استرس، مصرف غذاهای چرب و شیرین، فست فودها و دخانیات شمرد و ادامه داد: با توجه به عوامل یاد شده می توان با کنترل استرس، فعالیت برنامه ریزی شده ورزشی، قطع دخانیات و مصرف کمتر غذاهای پرچرب و شیرین دیابت را کنترل کرد.
وی با تاکید بر اطلاعرسانی دقیق در این زمینه، بیان داشت: آشنایی با بیماری دیابت در کتاب های دبستان، دبیرستانی و دانشگاهی وارد شده و آموزش داده شود، اجرای طرح غربالگری در سراسر کشور به صورت علمی و نظاممند، اجرای برنامه انجام شده توسط شهرداری تهران با استقرار اتوبوسهای دیابت در گذرگاه ها و میدانهای بزرگ شهر جهت بیماریابی، در دستور کار قرار گرفتن راهکارهای تشویق مردم یا مجبور کردن آنها به انجام ورزش و موقعیتگذاری های مناسب جهت پارکینگ های عمومی یا ورزش کارکنان توسط شهرداریها و وزارت ورزش، گرفتن آزمایش قند خون هنگام استخدام افراد برای موسسه های دولتی یا غیردولتی و در زمان ازدواج برای شناخت بیشتر از این بیماری در بین عموم مردم است.
وی داشت: اگر هزینه هر بیمار دیابتیک را ۱۱۰ دلار فرض کنیم و در وضعیت خوش بینانه هشت تا ۱۰ درصد جامعه دیابت داشته باشند که البته به باور برخی استادان دانشگاه این آمار بالاتر است، سالانه حدود ۱۰ میلیارد دلار هزینه درمان دیابت در ایران است، زیرا بیماران به عوارض کلیوی با هزینه ۱۰ برابر و عوارض قلب و پیوند با هزینه ۲۰ برابر دچار می شود.
وی با اشاره به اینکه در هر ۱۰ ثانیه یك نفر بیمار دیابتی در دنیا فوت میكند، افزود: در ایران آمارگیری در این زمینه انجام نشده است و اطلاع دقیقی در دست نیست.رییس هیئت مدیره خیریه دیابت استان اصفهان تصریح کرد: ۹۵ درصد از افراد دیابتیک برای ادامه روند درمان ابراز بیمیلی دارند که این امر موجب ابتلا به بیماری افسردگی میشوند، در حالیکه افراد مبتلا به دیابت ۱۳ سال زودتر از افراد سالم در معرض آسیب و خطر جسمانی قرار میگیرند.
وی با بیان این که ۱۰ تا ۲۵ درصد از افراد جامعه دارای کبد چرب هستند ،بیماری دیابت و چاقی را از مهمترین علل ایجاد کبد چرب دانست و اظهار داشت: در حال حاضر شیوع دیابت نوع دوم در کودکان ، تغییر الگوی سبک زندگی افراد جامعه ، عدم تخصیص زمان مناسب برای ورزش، گسترش استفاده از فست فودها و میل افراد برای خوردن غذاهای آماده، زنگ خطری برای ابتلا به بیماری دیابت است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در ادامه به معرفی انواع بیماری دیابت پرداخت و خاطرنشان کرد: در دیابت نوع اول سلولهای بتای "لانگرهانس" تخریب شده و سبب کاهش مطلق ترشح انسولین می شود، در حالیکه در دیابت نوع دوم به تدریج کاهش ترشح انسولین و مقاومت در برابر آن در بدن پدیدار میشود.
وی ادامه داد: کیست پانکراس که به دلیل مصرف داروهای شیمیایی ایجاد میشود و یا دیابت حاملگی که در زنان باردار مشاهده میشود نیز از انواع دیگر این بیماری مرموز است.دکتر عطاری در پاسخ به این پرسش که "میزان قندخون در افراد مبتلا به دیابت چه اندازه است"، گفت: میزان قندخون ا خون طبیعی در افراد ناشتا تا99 میلی گرم در100سی سی است، از ۹۰ تا ۱۳۰ مستعد دیابت (پری دیابتیک) و بالاتر از آن دیابت تلقی میشود.
وی با تاکید بر انجام آزمایشهای مستمر قند خون در افراد سالم، تصریح کرد: ا افزود: افراد با وزن بالا با اندکس توده بدنی، افرادی که تحرک بدنی ندارند، خویشاوندان درجه یک بیماران دیابتی، زنانی که کودکان بالای چهار و نیم کیلو به دنیا آوردهاند، افرادی که فشار خون بالای ۱۴۰ دارند، افرادی با سابقه بیماری عروق مغزی، مردانی که دور شکم بیش از ۱۰۲ سانتی متر و زنانی که دور شکم بیش از ۸۸ سانتی متر دارند و بالاخره تمام افراد بالای ۴۵ سال باید این آزمایش را انجام دهند.
منبع :خبرگزاری ایمنا