این روش به طور مختصر به prp معروف است .روشی است به منظور افزایش در بهبودی و رشد موها پس از انجام جراحی پیوند مو به کار می رود .چنانکه می دانیم پلاکت ها در کنار گلوبولهای قرمز و سفید از اجزای بیولوژیک خون می باشند.در هنگام آسیب و پارگی عروق خونی و خونریزی فعال شده و سریعا در محل مورد نظر با ایجاد لخته جریان خونریزی را متوقف می نماید . از طرف دیگر همین پلاکت ها بیش از یک عامل در خط مقدم پاسخ به آسیب های خونریزی دهنده بوده و به عنوان انبار بیوشیمیایی از تنظیم کننده محرک مولکولها و یا فاکتورهای رشد می باشند.
در فرایند بهبودی و ترمیم زخم در بافت ها به خوبی وارد شده و سبب افزایش سرعت ترمیم بافت می شوند.در روش prpما به طور مصنوعی تعداد پلاکت ها را در حجم بخصوص افزایش داده و آن را تغلیظ می نماییم یعنی پلاسمای خون که شامل غلظت چند برابر پلاکت نسبت به غلظت آن به طور طبیعی می باشد.prpاوتولوگ است یعنی از بدن خود شخص مشتق می شود و آن شبیه به وقتی است که بیمار خون خود را قبل از عمل اهدا می کند تا در بانک خون برای عمل ذخیره شده و در هنگام جراحی در صورت نیاز بکار رود . به علت خودی بودن پلاکت ،ایمنی بدن علیه خود وارد عمل نمیشود، به عبارتی یکی از مزایای prpخنثی بودن نسبت به تحریک واکنش های ایمینولوژیک بدن است .
1- از بیمار خون تهیه می شود
2- لوله حاوی خون بیمار در داخل سانتریفیوژ گذاشته شده و پس از مدت زمان مشخص که می تواند بین 5 10 دقیقه باشد سلولهای خونی ته نشین شده و پلاسما با پلاکت تغلیظ شده در سطح قرار می گیرد .
3- این پلاسما به داخل سرنگ کشیده می شود.
4- پس از اضافه کردن یک کیت فعال کننده فاکتورهای رشد با گان و یا نیدل با تزریق های مکرر به محل مورد نظر تزریق می شود .
5- عوارض جانبی گزارش شده تاکنون کم و قابل اغماض می باشد .
امروزه این روش در طب ورزشی جهت بهبود آسیب های عضلانی اسکلتی در ورزشکاران حرفه ای همچنین ارتوپدی جراحی های دهان و دندان ، سایر جراحی ها جهت ترمیم زخم ، در جوانسازی پوست و جراحی های زیبایی کاربرد دارد. در پیوند مو prpکاربرد بالقوه داردکه سبب پیشبرد بهبود زخم و رشد بهتر مو پس از عمل پیوند موی طبیعی میگردد، محوریت با سه عملکرد زیر می باشد :
1- جهت حفظ و افزایش حیات فولیکولهای مو در حین و پس از عمل پیوند مو . از زمانی که فولیکول مو از ناحیه بانک مو و پشت سر برداشته شده تا زمان کاشته شدن در محل گیرنده امکان آسیب دیدن آن به دلایل زیر وجود دارد :
- کم آبی فولیکول های برداشت شده
- اشکال در تغذیه و اکسیژن رسانی موهای برداشته شده
- تغییرات دما و اسیدی محیط فولیکول
- آسیب به وضعیت خون رسانی در زمانی که فولیکولهای مو برداشته شده و به محل کاشت، پیوند می شود نیاز به بازسازی خون رسانی دارد .
با توجه به موارد مذکور یک فرایند مشترک جهت زنده نگاه داشتن و حفظ حیات و بقای فولبکولهای برداشت شده در مدت زمان برداشت و انتقال مو از پشت سر به محل گیرنده نگهداری آنها در یک محلول مناسب به لحاظ دما ، تعادل شیمیایی و تغذیه ضروری می باشد تا این محیط بتواند پیازها یا فولیکولهای مو را تا زمان کاشت حفاظت نماید . برخی از بررسی های اخیر بیانگر افزودن prpبه محیط نگهداری این فولیکولها جهت افزایش زمان زنده بودن فولیکولها میباشد .
2 - برای پیشبرد افزایش ترمیم و بهبودی بافتی پس از آسیب های جراحی پیوند مو : فاکتورهای رشد ذخیره شده در پلاکت ها آزاد شده و سبب تسریع بهبود زخم می شوند .
فاکتورهای رشد اختصاصی مثل PDGFجهت بهبود زخم ناشی از جراحی در بیماران بستری توسط جراحان به کار برده می شده است . کاربرد prpو پلاکتهای حاوی فاکتورهای رشد در جراحی سرپائی عمل پیوند مو سبب پیشبرد بهبود زخم و کاهش تشکیل اسکار زخم در عمل fut شده و از طرفی باعث ماکزیمم رشد مو در فولیکولهای کاشته شده می گردد.
یکی دیگر از کاربردهای این روش تزریق ژل prpبه داخل زخم عمل futدر هنگام بستن زخم است . البته این گزارشات به شکل موردی انجام و گزارش شده و هنوز توسط تحقیقات بالینی فراوان تائید نشده است . از طرفی سازمان غذا و داروی امریکا ( FDA) مجوز کاربرد prpرا به طور اختصاصی در پیوند مو با ادعاهای مبالغه آمیز اثر بخشی قاطع و ایمنی کامل صادر نکرده است .از طرف دیگر برخی از پژوهشگران معتقدند که prpبه طور معمول در عمل پیوند مو برای بهبود زخم نیاز به محور و تائیدFDAندارد .
3 - دوباره احیاء شدن فولیکولهای موهای در فاز استراحت
تعدادی از مطالعات انجام شده درباره ی اثرات PRPبر فولبکولهای موی در حال خواب نشان می دهد در افرادی که عمل پیوند مو انجام نشده ، فاکتورهای رشد و پلاکت می تواند فولیکول های موی خواب یا در حال استراحت را تقویت نموده و باعث ایجاد موهای جدید و ضخیم شود . این مطالعات نشان میدهد PRPبه کار برده شده در پشت سر به منظور بهبود محل آسیب دیده سبب افزایش مو در این ناحیه شده است . افزایش رشد مو پس از 3 تا 4 ماه بعد از انجام PRPگزارش شده است .این کاربرد PRPهنوز به شکل تجربه حمایت می شود و نیاز به مطالعات بیشتر دارد .