التهاب و آماس بافت ( مجموعه ای از سلول ها با ساختمان و کار یکسان) کبد را هپاتیت می نامند و اگر علت این التهاب ویروس باشد هپاتیت ویروسی و در صورتی که این ویروس از نوع ویروس سیC باشد که در سال 1989کشف گردید این نوع از هپاتیت به نام هپاتیت سیHCV نامیده میشود.
کبد که بزرگترین عضو تو پر بدن بوده و در حدود 50/1 وزن بدن وزن دارد با انجام صد ها فعل و انفعال بیو شیمیایی وتولید مواد لازم برای سوخت و ساز دسته های مختلف غذائی ( کربوهیدرات ها- لیپید ها - پروتئین ها ) و همچنین سم زدائی و تقویت سیستم ایمنی بدن رل مهمی را در حیات زیستی موجودات زنده و انسلن بازی میکند. تنها زمانی کارهای کبد مختل میشود که 75- 80 درصد ازبافت کبد تخریب شده باشد.
ویروس هپاتیت سی از طریق تماس مستقیم با خون و سایر مایعات بدن شخص مبتلا گسترش پیدا میکند لذا بعضی از افراد در معرض خطر بیشتر ابتلا قرار دارند. گروهایی که درریسک ابتلا بیشتری هستند عبارتند از:
افرادی که به علل مختلف انتفال خون انجام داده اند.
افرادی که با سرنگ های آلوده و غیر استریل تزریق انجام داده اند.
افرادی که بطور غیر بهداشتی خال کوبی نموده و یا گوش و نواحی دیگر را برای گوشواره سوراخ میکنند.
اشخاصی که بدون رعایت موازین بهداشتی از مسواک و یا تیغ های مشترک با دیگران استفاده میکنند.
افرادی که امور دندان پزشکی خود را بطور غیر بهداشتی و غیر استریل توسط افراد متفرقه و غیر متخصص انجام میدهند.
زندانیان نیز جزو گروه پر خطر در هر جامعه ای محسوب میشوند.
با توجه به نکات فوق ابتلا به هپاتیت سی C د ر سایر گروه های جامعه بسیار نادر میباشد. و در صورت در پیش گرفتن روش زندگی و تغذیه سالم و بهداشتی جای نگرانی وجود ندارد . ذکر این نکته نیز لازم است که بر عکس هپاتیتB تا کنون هیچ واکسنی برای هپاتیتC ساخته نشده است.
هپاتیت سی در شروع ابتلا به عفونت ویروس هیچگونه علامتی در شخص مبتلا ایجاد نمی کند وممکن است سالها بدون علانت واضحی در کبد شخص جایگزین بوده و مشغول تخریب بافت کبد باشد لذا در اکثر مواقع بصورت تصادفی ودر آزمایش خونی کشف میشود . بتدریج با پیشرفت بیماری علائمی از قبیل خستگی زودرس .. کاهش اشتها و بروز زردی ( یرقان ) در پوست و چشم شخص را متوجه وجود بیماری مینماید.
با توجه به نکات فوق توصیه میشود کسانی که سابقه رفتارهای پر خطردر زندگی خود داشته اند به پزشک مراجعه و تقاضای انجام آزمایش هپاتیت سی C را بنمایند.
هپاتیت سی با پیشرفت بیماری و در صورت عدم درمان مناسب به نوع مزمن آن تبدیل شده و در نهایت سیروز کبدی و در دراز مدت سرطان اولیه کبد ( هپاتوما ) در زمینه هپاتیت سی ایجاد میشود .
بیمار مبتلا به هپاتیت سی بایستی تحت نظر پزشک متخصص مدیریت شده و ضمن تغیر کامل روش و اسلوب زندگی و تغذیه خود تحت درمان دارویی با داروهای تخصصی ( الفااینترفرون- ریباویرین) و یا درمان های کمکی جراحی و پیوند کبد قرارگیرد.
شبکه پزشک آنلاین جزو اولین پایگاه های اطلاع رسانی در حوزه سلامت به زبان فارسی می باشد که مطالب مفید و جدیدی در زمینه های گوناگون از جمله پوست و مو و زیبایی، کنترل درد، طب مکمل و ... در اختیار علاقمندان قرار می دهد.