کبد یکی از مهمترین عضوهای بدن است که به عنوان دومین عضو بزرگ بدن شناخته شده است. کبد با عبور مواد غذایی از خود فاکتورهای مضر مواد غذایی را می گیرد و بدون اینکه ضرری ایجاد کند آنها را به سیستم های دیگر بدن وارد خواهد کرد. در واقع کبد وظیفه ی جذب مواد مغذی و در عین حال دفع سموم و چربی ها و مواد خطرناک از بدن را دارد. کبد در قسمت راست شکم و در زیر قفسه سینه نزدیک به دیافراگرام جای دارد. امروزه روش غیر تهاجمی فیبرواسکن برای تخمین درجه آسیب کبدی، پایش پیشرفت و یا بهبودی، پیش آگهی و راهنمایی در انتخاب درمان بخصوص در هپاتیت های مزمن به کار میرود. این دستگاه با استفاده از امواج اولتراسوند، مقدار شدت فیبروز و سیروز را مشخص می کند. پزشک می تواند در بسیاری از موارد فیبرواسکن را جایگزین بیوپسی کند. در انجام این تست CAP که یک فاکتور برای تشخیص میزان چربی سلول های کبدی است اندازه گیری می شود. این تست می تواند به صورت دقیق و منحصر به فرد کبد را ارزیابی کند.
فیبرو اسکن کبد در موارد زیر تجویز می شود:
در روش انجام تست فیبرواسکن بیمار به پشت می خوابد، متخصص، پروب اولتراسوند را روی پوست بالای کبد، معمولاً در سمت راست خط mid-axillary قرار می دهد. هر بار که پروب موج ارتعاشی تولید می کند، بیمار ضربه ملایمی را حس می کند. تست فیبرواسکن حدود ده دقیقه طول می کشد و کمترین ناراحتی را برای بیمار ایجاد نمی کند.
گروه هایی هستند که باید از انجام فیبرواسکن کبد خودداری کنند یا در صورت نیاز به انجام با پزشک مشورت داشته باشند. این گروه ها عبارتند از:
نتایج تست با واحد کیلو پاسکال اندازه گیری می شود و از ۲ تا ۷۵ متغیر است. محدوده نرمال بین ۲ تا ۷ و به طور متوسط ۳/۵ کیلو پاسکال است.
اسکار و آسیب کبد ۴ مرحله دارد:
به همین ترتیب، میزان تجمع چربی نیز با نمرات S0 تا S3 (بدون استئاتوز تا استئاتوز شدید) مشخص می شود.
هزینه فیبرواسکن به دستمزد پزشک، دستگاه و تجهیزات مورد استفاده، محل انجام اسکن و … بستگی دارد. در نهایت برآورد هزینه فیبرواسکن بر عهده پزشک بوده و در جلسات درمانی اعلام می شود.
در صورت رعایت نکات ایمنی به درستی، این روش خطری برای بیماران عادی ندارد.
"سرطان چیست و چگونه بوجود می آید؟" یکی از سوالات پرتکراری است که امکان دارد در ذهن شما هم مطرح شده باشد. شبکه اطلاع رسانی پزشک آنلاین با ایجاد بخش مطالب مربوط به سرطان ، بنا دارد آگاهی جامعه را پیرامون این بیماری ارتقاء دهد. شما هم اگر مایل به یافتن پاسخ سوالات خود درباره سرطان هستید؛ مطالب بخش سرطان را مطالعه فرمایید.