سونوگرافی یک روش بدون عارضه و بدون درد برای تشخیص برخی از بیماری ها و بررسی اندازه طبیعی کبد در سونوگرافی است. در این روش به جای استفاده از اشعه های مضر، از امواج صوتی استفاده می شود. انجام سونوگرافی کبد نسبت به سایر روش های تصویربرداری و تشخیصی نسبتاً سریع و ارزان تر است. از آنجایی که برخی از بیماری های کبدی از جمله سرطان کبد در مراحل اولیه بدون علامت هستند، انجام سونوگرافی می تواند به پیدا کردن و شناسایی تومورهای بدخیم و خوش خیم کمک کند.
همچنین اگر بیماران دچار ضایعات کبدی شده باشند و یا کبد به بیماری هایی از جمله کبد چرب و سیروز کبدی مبتلا شده باشند، سونوگرافی می تواند بهترین روش تشخیصی باشد.
کبد یکی از ارگان های حیاتی بدن است که نقش بسیار مهمی در تنظیم متابولیسم و تصفیه مواد مضر و اضافی موجود در خون به عهده دارد. سلول های کبد به طور دائم در حال تولید و ترشح ماده ای زرد رنگ به نام صفرا هستند که این ماده از طریق مجاری کبدی به سمت مجرای مشترک کبد و کیسه صفرا هدایت می شود و به درون کیسه صفرا می ریزد. زمانی که غذا از مجرای انتهایی معده وارد ابتدای روده بزرگ می رسد، صفرای تولید شده توسط کبد از کیسه صفرا به درون روده بزرگ می ریزد و نقش مهمی در هضم و تجزیه مواد غذایی ایفا می کند.
کیسه صفرا یک عضو کوچک بدن است که در زیر قسمت تحتانی کبد قرار گرفته است و از طریق مجرای صفراوی به کبد متصل است. وظیفه این کیسه نگه داری مایع زرد رنگ صفرا است. این مایع به هنگام ورود مواد غذایی به معده از کبد ترشح می شود و سپس از طریق مجرایی به کیسه صفرا انتقال می یابد. صفرای تولید شده در کبد در مجاری صفراوی جمع آوری می شود. این مجاری، مجاری صفراوی داخل کبدی نامیده می شوند و هنگامی که خارج می شوند آن ها را خارج کبدی می نامند. صفرا توسط مجرای مشترک صفرا مستقیماً وارد دوازدهه (روده کوچک) می شود و یا توسط مجرای سیستیک موقتاً در کیسه صفرا ذخیره می شود. صفرا وظیفه کمک به گوارش و جذب چربی ها و دفـع مــواد زائد را بر عهده دارد. کار این مایع ایجاد تغییراتی روی چربی های غذاست که در روده کوچک انجام می گیرد.
علائم احتمالی بیماری کبدی شامل زردی، شکم متورم در ناحیه کبد است. اگر پزشک شما فکر می کند ممکن است بیماری کبد داشته باشید سعی خواهد کرد که عوامل خطر را که ممکن است در معرض آن قرار داشته باشید تعیین کند.
۱. رادیولوژیست با استفاده از لوله داخل وریدی، مقدار بسیار کمی مواد رادیواکتیو با نام «ردياب های پرتوزا» را به خون فرد تزریق می کند.
۲. ردیاب پرتوزا در کبد و طحال جمع می شود.
۳. ابزار خاصی به نام «دوربین گاما» محل دقیق ردیاب پرتوزا را به دقت مورد هدف قرار می دهد.
۴. این ابزار تصویری ۳ بعدی و بسیار دقیق از کبد و طحال و نحوه عملکرد آن ها، روی مانیتور نشان می دهد. (نقاطی که میزان مواد رادیواکتیو در آن کم است، به صورت نقاط سیاه دیده می شود. نقاطی هم که میزان مواد ردیاب پرتوزا در آن بیشتر است، روشن تر است).
۵. رادیولوژیست می تواند با سونوگرافی تشخیص دهد که در کبد تومور، عفونت، هماتوم یا کیست وجود دارد یا خیر. همچنین تصویر سونوگرافی می تواند نشان دهد که کبد یا طحال بزرگ شده است.
بیمار باید از شب قبل (از 10 ساعت قبل) از خوردن غذاهای چرب پرهیز نمایید. در روز انجام سونوگرافی، حتماً بیمار باید ناشتا باشد. (استثناء افرادی که بیماری قند و یا تیروئید دارند می توانند فقط کمی نان خالی با عسل میل نمایند). خوردن دارو بلامانع است.
طراحی سایت شخصی بستری را برای شما فراهم می کند تا بتوانید با استفاده از آن کسب و کار، محصولات و خدماتی که ارائه می دهید را در دنیای وب معرفی نمایید. شما می تواند ساخت وب سایت خود را به ما بسپارید و در قبال آن به طور چشمگیری با افزایش رتبه سایت خود مواجه شوید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09128883465 تماس حاصل فرمایید.