شایعترین علت افزایش اندروژن ها(هورمونهای مردانه) و هیرسوتیسم (رویش موهای زائد) میباشد.افزایش طول سیکلها و فواصل بین قاعدگیها و حتی امنوره(عدم قاعدگی) از علائم ان میباشد.
معیارهای اصلی:
1)عدم تخمک گذاری
2)افزایش هورمونهای مردانه
1)افزایش نسبت LH بهFSH
2)مقاومت به انسولین
3)تخمک گذاری به دفعات کم
4)شروع موهای زائد(هیرسوتیسم)
5)چاقی در حوالی منارک (سن اولین قاعدگی)
6)وجود شواهد سونوگرافیک
این اختلال ممکن است تا پایان عمر وجود داشته باشد و با اختلال قاعدگی از هنگام بلوغ و اکنه و هیرسوتیسم در دوران نوجوانی شروع شود و یا ممکن است بیماری در بزرگسالی بدلیل چاقی ایجاد شود.چاقی بیشتر به شکل اندروئید است یعنی افزایش دور کمر نسبت به باسن که با مقاومت به انسولین نیز همراه است که این خود ممکن است در نهایت باعث هیپرگلیسمی و بروز دیابت نوع دو شود.
از عوارض دیگر این بیماری افزایش کلسترول و LDL (چربی مضر) و کاهش HDLبا گذشت زمان پیدایش فشار خون.اترواسکلروز و افزایش شیوع انفراکتوس میوکارد.
افزایش اندازه تخمدان و افزایش دو طرفه میکروکیستهای 0.5-0.8 cm مهمترین یافته سونوگرافیک است.اما به تنهایی ارزش تشخیصی ندارد.
نوع درمان بر اساس نیاز یا عدم نیاز بیمار به باردار شدن میباشد.اگر باردار شدن مورد نظر نباشد افرادیکه اختلال زیادی در عملکرد تخمدان داشته و در نتیجه در تماس با استروژن بدون پروژسترون هستند که به شکل خونریزی غیر طبیعی نمایان میشود باید به خاطر جلوگیری از سرطان اندومتر(رحم) تحت درمان با پروژسترون قرار گیرند که این کار با استفاده دوره ای از قرصهای جلوگیری و یا تجویز دوره ای عوامل پروژسترونی امکان پذیر است.
اگر علائم افزایش اندروژنها(هورمونهای مردانه) وجود دارد مثل اکنه و هیرسوتیسم (موهای زائد) باید درمان براساس انها صورت گیرد.درمان قطعی موهای زائد الکترولیز و لیزر است. واگر فرد خواهان باروری میباشد باید تحت درمان قرار گیرد.در تمام موارد اولین توصیه درمانی در بیماران چاق کاهش وزن است بطوریکه کاهش 5-7% از وزن بدن در طی یک دوره 6 ماهه در 75% از زنان سبب از سر گرفته شدن باروری و تخمک گذاری میشود.
به طور کلی درمان PCO بر اساس علائم میباشد.کاهش وزن و استفاده از قرص متفورمین که سبب افزایش حساسیت سلولها به انسولین میشود در تمام موارد اولین قدم درمانی است.