فشا ر خون مقاوم به درمان :
فشا رخون بعنوان شایعترین ریسک فاکتور قابل اصلاح و قابل کنترل بیماریهای قلبی و عروقی در امریکا و کشور های توسعه یافته دیگر است که در 25درصد افراد دیده می شود و شیوع این بیماری از یک طر ف بدلیل تغییر در شیو ه زندگی و اپیدمی چاقی درجوانان و جمعیت فعال و از طرفی بواسطه افزایش امید به زندگی و جمعیت مسن در تمام کشورها رو به افزایش است .
هم چنین بدلیل بی علامت بودن این بیماری وگاهی 30-10سال بعد عوارض دیررس بیماری مثل نارسایی کلیه یا نارسایی قلب و یا تنگی عرو ق کرونر ظاهر می شوند .این بیماری را بعنوان کشند ه پنها ن می شناسند و بسیاری از بیماران از بیماری خود خبر ندارند و بیمارانی هم که به پزشک مراجعه می کنند تنها در 30-25 درصد موارد فشار خون کنترل شده دارند .
اما در بسیاری از بیماران وحدود 75درصد موارد فشار خون کنترل شده ای ایده ال ندارند و دربعضی از این افراد فشار خون به داروهای مصرفی مقاوم بوده ویا پاسخ مناسبی به درمان ندارند.
فشار خون مقاوم زمانی گفته می شود که با حداقل سه دارو ی ضد فشا رخون که یکی از آنها داروی دیورتیک یا ادرار آورباشد فشار خون مینیمم بیمار به کمتر از 90میلی متر نرسد .اغلب این موارد مقاوم بدلیل عدم مصرف مناسب داروهای تجویز شده است ودربسیاری بیماران بدلیل افزایش مصرف نمک ویا ناکافی بودن دوز دیورتیک یا نامناسب بودن داروهایا افزایش حجم مایعات بدن است بهتر است قبل از اینکه برچسب فشار خون مقاوم به بیمار زده شود یک ارزیابی مجدد از نظر درجه فشار خون و داروهای مصرفی بیمار اعم از داروهای ضد فشار و بخصوص داروهای خارج از نسخه و یا بیمارهای همراه با فشارخون و داروی مصرفی غیر فشا رخون و بررسی غذاهای مصرفی و میزا ن فعالیت بیمار یا مصرف مشروبا ت الکلی صورت گیرد.
مهمترین عوامل و بیماریهایی که سبب نا کافی بودن پاسخ به درمان یا فشارخون مقاوم می شوند عبارتند از :
1.مقاومت کاذب :
افزایش کاذب فشار خون ناشی از استرس و اضطراب و ترس از مطب یا روپوش سفید یا فشار خون کاذب افراد مسن تر بدلیل سفتی شدید دیواره رگها و خطا در اندازه گیری فشا خون .
2.عدم همکاری بیمار دردرمان :
مواردی که سبب عدم همکاری مناسب و مطلوب بیمار درطو ل درما ن می شوند : عوارض دارویی و هزینه بالای داروها وعدم آگاهی در بعضی بیماران و یا بیماری بااختلال حافظه یا زوال عقل و...
3.علل دارویی :
- ناکافی بودن دوز دارو
- نا مناسب بودن ترکیب داروهای مصرفی
- تداخل های دارویی :
داروهای مسکن ضد التهاب غیر استروییدی مصرف داروهای ضد بارداری خوراکی محرک ها ی سمپاتیک استروئیدها داروها و قطره های ضد احتقان بینی داروی ضد اشتها کوکائین کافئین داروهای ضد افسردگی تنباکوی جویدنی سیکلو سپورین اریترو پوئیتین کلستیرامین
افزایش حجم مایع ناشی از فعال شدن سیستم رنین آنژیو تنسین
کاهش پتاسیم یا هیپو کالیمی ناشی از دیورتیکها
فشار خون ناشی از قطع داروها مثل کلونیدین یا بتا بلو کرها
4.اختلال های همراه با فشار خون:
- استعمال سیگار
- افزایش چاقی
- آپنه خواب
- مقاومت به انسولین یا هیپر انسولینمی
- مصرف بیش از یک انس اتانول یل بیش از سه قسمت در در روز
-حملات پانیک یا هیپر ونتیلاسیون ناشی از اضطراب
- اسپاسم عروقی یا آرتریت یا فنومن رینود
5. فشار خون ثانویه :
- نارسایی کلیه
- فشار خون رنو واسکولار
- بیماری فئو کرومو سیتوما
- آلدوسترو نیسم اولیه
6. افزایش حجم مایعات :
- افزایش مصرف نمک
-آسیب پیشرونده کلیوی یا نفر و اسکلروز
-افزایش حجم ناشی از کاهش فشا رخون
- ناکافی بودن د وز دیور تیک
.....ادامه دارد