دندان درد؟
منتظر بدتر شدن آن نمانید !!!
درمان زودهنگام می تواند به راحتی بار جسمی، روحی و مالی ناشی از درد را کاهش دهد.
دلایل ایجاد دندان درد چیست؟ و برای کاهش آن چه باید کرد؟
به زبان ساده، درد پاسخ حفاظتی است که از حساسیت مختصر تا درد شدید متغیر است و نشان می دهد مشکلی در بدن وجود دارد. دندان درد توسط واکنش پالپ( اعصاب) داخل تاج و ریشه دندان ایجاد می شود و شدت آن به نوع و درجه تحریک آنها وابسته است.
نمونه هایی از علایم درد و دلایل ایجاد آن :
علامت 1 : حساسیت به مایعات و غذاهای سرد و گرم
مشکل احتمالی : اگر ناراحتی فقط برای چند ثانیه باقی بماند، معمولا مشکل عصب (پالپ) دندان جدی نیست و احتمالا توسط یک پوسیدگی جدید، شل شدن و خرابی یک ترمیم قبلی و یا تحلیل لثه در اثر تجمع جرم و پلاک و یا مسواک زدن نادرست ایجاد شده است.
اقدام درمانی : با مراجعه فوری به دندانپزشک، می توان مشکل را با یک ترمیم ساده، تعویض ترمیم قبلی و یا استفاده از فلوراید برطرف ساخت و با درمان پیشگیرانه از عود مجدد، صرف زمان و هزینه بیشتر و انجام درمان های پیچیده تر جلوگیری کرد.
علامت 2: درد شدید و ادامه دار بعد از خوردن و نوشیدن غذاها و مایعات سرد و گرم
مشکل احتمالی: این وضعیت معمولا نشان می دهد که پالپ ( عصب) دندان ملتهب است و معمولا به صورت برگشت ناپذیری آسیب دیده است که دلیل آن وجود پوسیدگی عمیق و یا ضربه به دندان می باشد.
اقدام درمانی: به دندانپزشک یا متخصص درمان ریشه مراجعه کنید تا با تشخیص مشکل و درمان آن، از ایجاد عفونت و آبسه و وخیم تر شدن اوضاع جلوگیری کنید. در این مورد معمولا دندان نیازمند درمان ریشه یا عصب کِشی است.نکته مهم این است که در این موارد معمولا پالپ دندان عفونی نیست و مصرف آنتی بیوتیک توصیه نمی شود.
ولی بسیاری از بیماران شروع به مصرف آنتی بیوتیک جهت کاهش درد می کنند که چندان موثر نیست و در ضمن احتمال ایجاد گونه های مقاوم باکتریایی بالاست.به طور خلاصه، هر زمان دندان به مایعات سرد و گرم حساسیت نشان داد تا قبل از مراجعه به دندانپزشک، فقط از مسکن ها استفاده کنید و از مصرف آنتی بیوتیک ها بپرهیزید.
علامت 3: حساسیت به غذاهای سرد و گرم بعد از درمان های دندانپزشکی
مشکل احتمالی: درمان های ترمیمی عمیق معمولا باعث حساسیت دندانها و التهاب گذرای عصب دندان می شود.
اقدام درمانی: این حساسیت ها معمولا ظرف مدت 2-3 هفته برطرف می شوند که در طول این مدت می توان چند مسکن مصرف کرد. در صورت بقای مشکل یا بدتر شدن اوضاع، حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
علامت4:درد تیز در انتهای ریشه هنگام جویدن غذا
مشکل احتمالی: 3 دلیل برای این علامت وجود دارد: مورد اول مشکلات مربوط به بافت نگهدارنده اطراف دندان نظیر عفونت لثه و ترمیم های بلند؛ مورد دوم مشکلات مربوط به پالپ که کمی وخیم تر از قبل شده اند و التهاب به ناحیه استخوان اطراف دندان رسیده است که درمان نیازمند مراجعه به متخصص ریشه و درمان کامل ریشه همراه با ضدعفونی کردن ناحیه است. مورد سوم ایجاد ترک بر روی ریشه است.
اقدام درمانی: توصیه می کنم هر چه سریع تر به دندانپزشک یا اندودنتیست مراجعه کنید تا بتوانید با درمان های مورد نیاز از وخامت اوضاع کاسته و به حفظ و بقای طولانی مدت دندان کمک کنید. در غیر این صورت اگر درمان ها به تاخیر بیفتند، پیش اگهی به شدت کاهش خواهد یافت.
علامت 5: درد مبهم و احساس فشار در دندان های فک بالا و ناحیه سینوس
مشکل احتمالی: این حالت ممکن است به دلیل درگیری دندان های آسیای فک بالا باشد و یا به دلیل ایجاد سینوزیت حاد در ناحیه متعاقب یک سرماخوردگی یا آنفولانزا.
اقدام درمانی: معمولا با معاینات دقیق و تهیه رادیوگرافی لازم می توان عامل مشکل را تشخیص داد و نسبت به درمان آن اقدام کرد.
علامت 6: درد شدید مداوم همراه با تورم لثه و حساسیت به لمس و ایجاد آبسه داخل یا خارج دهانی
مشکل احتمالی: در این حالت پالپ ( عصب) دندان از بین رفته است و عفونت ایجاد شده در آن به بافت های لثه ای و استخوانی اطراف گسترش یافته است.
اقدامات درمانی: در این موارد بایستی هر چه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید تا نسبت به درمان ریشه اقدام شود. در بسیاری از موارد، درناژ ناحیه آبسه جهت تخلیه عفونت و تجویز دارو شامل مسکن و آنتی بیوتیک جهت تخفیف علایم اورژانس پیشنهاد می شود که بایستی توسط دندانپزشک یا اندودنتیست انجام شود.
توصیه می کنیم منتظر نمانید تا درد دندان شدیدتر شود و با وضعیت اورژانسی به مطب مراجعه کنید، چرا که در این موارد درمان بیماری مشکل تر بوده و کنترل علایم و درد بسیار دشوار است. در بسیاری از موارد می توان با درمان های پیشگیرانه ترمیمی از درمان ریشه جلوگیری کرد و در مواردی هم با درمان ریشه مناسب، از کشیدن دندان و عواقب بعدی آن جلوگیری کرد
نسخه اصلی مطلب پیشگیری بهتر از درمان است را در سایت دکتر سید محسن هاشمی نیا بخوانید.