سندرم تخمدان پلی کیستیک اختلالی است که در 5 تا 10 درصد خانمها وجود دارد.این مشکل سه نمای کلیدی دارد:
1 ـ سطوح بالای آندروژن
2 ـ قاعدگی نامنظم
3 ـ وجود کیستهای ریز در تخمدان
بسیاری از این خانمها علائم و نشانه های همراه دیگری نیز دارند.
علت آن ناشناخته است اما علل ژنتیک تا حدودی موثر شناخته شده است. با تشخیص این اختلال کلینیکی ،علائم آن بطور موفقیت آمیز درمان می شود. ممکن است درمان طولانی مدت برای جلوگیری از خطرات سلامتی همرا با این بیماری نیاز باشد.
نشانه ها و علائم سندورم تخمدان پلی کیستیک
ـ قاعدگی نامنظم ـ خونریزی ماهیانه ممکن است وجود نداشته باشد یا غیر قابل پیش بینی باشد.
ـ نازایی ـ یکی از شایعترین علل نازایی در زنان است.
ـ چاقی ـ تا حدود 80 درصد این خانمها چاق هستند.
ـ موی زائد زیاد در صورت ـ سینه ـ شکم ـ یا بالای ران ـ این علامت بنام هیرسوتیزم نامیده می شود. که بر بیش از 70 درصد این خانمها اثر می گذارد.
ـ آکنه (جوش ) شدید یا آکنه معمولی که بعد از دوره نوجوانی شروع می شود و به درمان معمول پاسخ نمی دهد.
ـ پوست چرب
ـآکانتوز نیگریکان : تکه هایی از پوست که تیره و ضخیم میشود
ـ کیستهای ریز متعدد در تخمدانها
همه خانمهای با تخمدان پلی کیستیک همه این علائم را ندارند.اغلب به علت قاعدگی نامنظم یا مشکل در بچه دار شدن به پزشک مراجعه می کنند که این بیماری توسط پزشک در آنها شناخته می شود.
علل تخمدان پلی کیستیک
علل آن کلا ناشناخته است اما تعدادی از فاکتورها موثر هستند مانند مقاومت به انسولین، افزایش سطوح هورمون جنسی مردانه در زنان ، و سیکلهای نامنظم قاعدگی
مقاومت به انسولین : که نقشی کلیدی در بیماری دارد .انسولین هورمونی است که به خروج گلوکز از خون و ورود آن به سلولها کمک می کندتا نیاز بدن فراهم شود.اگر سلولهای بدن به اثرات انسولین پاسخ ندهند ،سطوح گلوکز در خون افزایش می یابد که بتدریج منجر به دیابت می شود که عوارض زیادی دارد. سطوح خود انسولین نیز افزایش می یابد که منجر به افزایش اشتها شده و عدم تعادل در سایر هورمونها ایجاد می کند . مقاومت به انسولین همچنین همراه است با آکانتوز نیگریکان.
سطوح بالای آندروژن (هورمون جنسی مردانه): یکی از نشانه های مهم در تشخیص این بیماری است .این هورمونها توسط تخمدانها و غدد فوق کلیه ساخته می شوند. در همه خانمها مقادیر مشخصی از این هورمونها تولید می شود. وقتی سطوح این هورمونها افزایش دارد مانع تخمک گذاری می شودهمچنین باعث رشد موی زائد و آکنه در بسیاری از این خانمها می شود.
قاعدگی نامنظم: اغلب این بیماران بی نظمی قاعدگی دارند.بعضی از آنها نازایی دارند. این مشکلات به علت عدم تخمک گذاری بوجود می ایند.خانمهایی که بطور منظم تخمک گذاری نمی کنندممکن است کیستهای متعدد تشکیل دهند.
خطرات سلامتی دیگر: این سندرم بر تمام قسمتهای بدن اثر می گذارد .آن وضعیتهایی پرخطر را در دراز مدت ایجاد می کند.
مقاومت به انسولین خطر دیابت نوع دو و بیماری قلبی و عروقی را افزایش می دهد. چاقی که اغلب همراه با مقاومت به انسولین اتفاق می افتد همیشه با دیابت نوع دو و بیماری قلبی و عروقی همراه است. وضعیت پرخطر دیگر سندرم بیماری متابولیک است. این سندرم منجر به دیابت نوع دو و بیماری قلبی و عروقی می شود.
سندرم متابولیک: ترکیبی از فاکتورهایی است که خطر دیابت نوع دو و بیماری قلبی و روقی را افزایش می دهد. حدود 30 درصد از بیماران تخمدان پلی کیستیک همچنین سندرم متابولیک دارند.
تشخیص سندرم متابولیک
وقتی تشخیص داده می شود که حداقل سه تا از این نشانه ها را داشته باشد:
ـ افزایش فشار خون
ـ دور کمر 87.5 سانت و بیشتر باشد
ـ سطوح گلوکز بیشتر از نرمال
ـ کلسترول خوب کمتر از نرمال
ـ چربی خون در سطوح بالا (تری گلیسیرید)
خانمهای با سندرم تخمدان پلی کستیک ممکن است مبتلا به رشد بیش از حد پوشش رحم (هیپرپلازی آندومتر)شوند که خطر سرطان رحم را افزایش می دهد.
ادامه دارد ...