متدهای غربالگری سه روش مهم غربالگری برای سرطان پستان وجود دارد:
1. ماموگرافی ،
2. معاینه پستان توسط پرسنل ،
3. معاینه پستان توسط خود بیمار.
ماموگرافی یک عکس برداری از پستان توسط اشعه ایکس می باشد. این روش بهترین روش غربالگری برای کاهش ریسک مرگ ومیر سرطان پستان است.با استفاده از دستگاه های جدید ماموگرافی فرد در معرض اشعه بسیار کمی قرار می گیرد که خطری برای وی ایجاد نکرده و احتمال سرطان پستان را بالا نمی برد.
هزینه های ماموگرافی اکثرا توسط بیمه های دولتی یا خصوصی تامین می گردد.
قبل از ماموگرافی ،بیمار باید لباسهای بالاتنه را در آورده و گان بیمارستانی بپوشد.هر پستان جداگانه تحت اشعه قرار می گیرد .پستان را در میان دو سطح مسطح قرار داده و اشعه داده می شود و به این طریق بررسی پستان توسط رادیولوژیست راحتر می شود.ولی این فشار برای بیمار ممکن است برای چند ثانیه ایجاد درد و ناراحتی بکند که گذرا است.هر گاه ماموگرافی بلافاصله قبل و یا در شروع منس انچام شود دردناک تر است لذا توصیه میشود در صورت امکان در این زمان ماموگرافی صورت نگیرد.
ماموگرافی را متخصص رادیولوژی باید تفسیر کند. ممکن است رادیولوژیست در هنگام انجام ماموگرام حضور داشته واز بیمار بخواهدبعداز ماموگرام برای اقدامات تکمیلی دیگر مانند ماموگرام با فشار و یا سونوگرافی و یا نمونه برداری با سوزن در دسترس باشد .مراکز ماموگرافی در عرض حداکثر یکماه باید بیمار را از نتیجه آزمایشات باخبرکند. در صورت غیر طبیعی بودن ماموگرافی بیمار در عرض پنج روز باید مراجعه مجدد کند.
تشخیص سرطان پستان تنها بر مبنای ماموگرافی استوارنیست.در صورتیکه در ماموگرام توده مشکوک، رسوب کلسیم ، ویا یافته غیر طبیعی مشخص شود به تستها دیگر مانند سونوگرافی ویا بیوپسی نیز نیاز پیدا میشود.البته وجود این ضایعات دلیل وجود سرطان نیست. در یک بررسی در آمریکاحدود 11%از ماموگرافی های انجام شده مشکوک بوده و به بررسی بیشتر نیاز داشته است،ودر 90% موارد نیاز به بررسی بیشتر وجود نداشته است.
یافته های غیر طبیعی که به طور اهم رادیولوژیست در ماموگرافی به دنبال آن است کلسیفیکاسیون و توده می باشد(شکل 1 و 2 )
ماکروکلسیفیکاسیون(رسوب ذرات بزرگ کلسیم ) اغلب به دلیل تغییرات دژنراتیومانند التهابات قبلی یا ضربه قبلی به پستان و یا در اثر تغییرات ناشی از پیری اتفاق می افتد.ماکروفیکاسیون بخصوص در افراد بالاتر از 50 سال شایع بوده وعموما نیاز به بیوپسی ندارد.
میکروکلسیفیکاسیون ذره های ریز کلسیم است که اغلب مطرح کننده سرطان پستان است.بر اساس شکل و پاترن میکروکلسیفیکاسیون رادیولوژیست ممکن است توصیه به بیوپسی و یا تکرار ماموگرافی سه تا شش ماه بعد کند.
توده هایی که در ماموگرافی پستان تظاهر می کند ممکن است سرطان و یا انواع مختلفی از ضایعات خوش خیم مانندکیست، یافیبروادنوم باشد.آسپیراسون توسط سوزن به طور مستقیم و یا تحت سونوگرافی جهت افتراق توده از کیست به کار می رود . در صورتیکه کیست نباشد،قدم بعد بیوپسی می باشد.