پوکی استخوان را "بیماری خاموش" میگویند زیرا ضعیف شدن استخوان ها علامت واضحی ندارد. اولین علامت واضح آن یک شکستگی دردناک است که با کوچکترین ضربه در مچ دست، استخوان ران یا ستون فقرات اتفاق می افتد. دلیل هر شکستگی پوکی استخوان نیست ولی اگر یکی از علائم زیر را در خودتان مشاهده کرده اید باید به فکر پوکی استخوان باشید!
1. اگر قدتان نسبت به گذشته کوتاهتر شده است.
2. اگر احساس می کنید ستون فقرات شما قوز دار شده است.
3. اگر با ضربه خفیف یا افتادن ساده یا بدون علت، دچار شکستگی شده اید.
کوتاه شدن قد، روند طبیعی افزایش سن است، ولی چنانچه کاهش قد قابل توجه و بیش از 2/5 سانتی متر باشد ( نسبت به 20 سالگی)، ممکن است همین، اولین علامت پوکی استخوان باشد. به هر ترتیب چنانچه بیش از یکی از علایم بالا در شما هست حتماً به پزشک مراجعه کنید. به خاطر داشته باشید که ممکن است هیچ علامتی مشاهده نشود ولی به پوکی استخوان دچار شده باشید. پس بهترین راه، پیشگیری از بروز پوکی استخوان است.
شکستگیهای ناحیه لگن، معمولاً در اثر افتادن و سقوط کردن فرد رخ می دهند. این شکستگی ها در بین شکستگیهای دیگر از همه بدتر است، زیرا می تواند حتی خطر مرگ در پی داشته باشد. نیمی از افرادی هم که زنده می مانند معمولاً تا آخر عمر علیل بوده چنانچه بتوانند بدون مراقبت دایمی آشنایی یا پرستاری زندگی کنند، برای همۀ عمر به عصا یا چهار پایه های مخصوص راه رفتن افراد معلول (واکر) نیاز دارند.
بعضی از محققان عقیده دارند افتادن دندانها در سالهای بالا نیز ناشی از همین پوکی استخوان است. از نمونه های شکستگیهای خود به خودی این است که شاید روزی که فرد خم می شود تا ساک خرید روزانه اش را بردارد و به خرید برود، دردی شدید در پهلویش احساس می کند و بعداً متوجه می شود که دنده ای شکسته دارد. وقتی بیماری خیلی شدید باشد، فشارهای خفیفی مثل خم شدن به جلو، بلند کردن جاروبرقی، عطسه یا سرفه کردن می تواند باعث شکستگی مهره شود. پوکی استخوان می تواند توسط پزشکان عمومی، متخصصین داخلی، غدد، زنان، روماتولوژی و ارتوپدی تشخیص داده شده و درمان شود.
منبع: انجمن استئوپروز ایران و کتاب استتئوپروز یا پوکی استخوان
www.isfahan-dxa.ir