مواد آرایشی ممکن است درماتیت تماسی ایجاد کنند . البته احتمال بروز چنین پدیده ای با توجه به تعداد افرادی که از فرآورده های آرایشی استفاده می کنند ، نسبتاً پایین است . تخمین زده اند که حدود 10 درصد خانم هایی که از فرآورده های آرایشی استفاده می کنند ، حداقل یک بار در طی زندگی دچار درماتیت تماسی از مواد آرایشی می شوند . مواد آرایشی از اجزای مختلف زیر تشکیل شده اند که هر یک از آن ها ممکن است التهاب پوستی ایجاد کنند .
- ماده فعال موجود در فرآورده
- ماده حامل (پایه ) که حاوی ماده فعال است
- مواد اضافی موجود در فرآورده مانند عطر ها و مواد نگهدارنده .
قبل از استفاده از مواد آرایشی لازم است مطمئن شویم که مصرف کننده به هیچ یک از اجزای فرآورده حساسیت ندارد . پیش از اولین مرتبه مصرف فرآورده آرایشی لازم است مقدار بسیار کمی از آن را در محلی که در معرض دید نباشد (پشت گوش)برای مدت چند روز استفاده کنیم . فقط در صورتی که اطمینان حاصل کردیم هیچ نوع حساسیتی نسبت به فرآورده وجود ندارد ، می توان به مصرف منظم آن اقدام کرد . البته باید به یاد داشت که حساسیت نسبت به فرآورده ممکن است در طی زمان بروز کند ، حتی با موادی که به طور مکرر مصرف شده اند .
اگر حساسیت نسبت به فرآورده ای مشاهده شد :
1- مصرف آن باید قطع شود .
2- باید با یک درماتولوژیست جهت تعیین جزئی از فرآورده که موجب حساسیت شده مشورت و از کلیه فرآورده هایی که حاوی آن ماده شیمیایی خاص باشند ، اجتناب کرد .
فرآورده های هیپوآلرژیک معمولاً شامل اجزایی مثل عطر و مواد نگهدارنده ای که به طور آماری مشخص شده که خطر واکنش آلرژیک در مورد آن ها بیش تر است ، نمی شوند .
توجه : فراموش نکنید که حتی مواد هیپوآلرژیک نیز ممکن است ایجاد حساسیت کنند .
حساسیت به یک ماده خاص مشخصه ای فردی است (یعنی در هر فردی متفاوت است ) و عملاً هیچ ماده آرایشی وجود ندارد که هیچ گاه و برای هیچ کس حساسیت ایجاد نکند .
واژه (کم حساسیت زا ) ممکن است باعث اشتباده شود . خیلی از افراد تصور می کنند که چنین فرآورده هایی هیچ ماده حساسیت زایی در خود ندارند . اگر چه فرآورده های هیپو آلیژیک نیز ممکن است حاوی عطر و مواد نگهدارنده ای باشند که حساسیت زا باشد ، از نظر آماری احتمال ایجاد حساسیت مواد هیپو آلرژیک به طور مشخص کم تر از فرآورده های عادی است .