امروزه بیماری ایدز در کانون توجه رسانه ها و مردم قراردارد. البته بیماری ایدز اهمیت بسیار دارد. همه ما در قبال اطلاع رسانی و آگاهی دادن به مردم در خصوص این بیماری مسئولیت داریم. اما نباید بیماریهای آمیزشی دیگر که اتفاقا از شیوع بالاتری نیز برخوردار هستند غافل شویم. از جمله بیماریهای آمیزشی مهم که در حال حاضر از شیوع بالایی برخوردارند می توان به زگیل ناحیه تناسلی ( وارت ژنیتال ) و تبخال ناحیه تناسلی (هرپس ژنیتال ) اشاره کرد. این دو بیماری از اهمیت زیادی برخوردارند. این دو بیماری زمینه ابتلا به بیماری ایدز را فراهم میکنند.
در اینجا به اصول کلی که رعایت آنها برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای آمیزشی لازم است اشاره میشود.
1-کاندوم : کاندوم یک روش پیشگیری از باداری و پیشگیری از بیماریهای آمیزشی است. اما این پیشگیری صد درصد نیست. در هنگام استفاده از کاندوم باید نکات زیر رعایت شود تا کارایی ان در پیشگیری از بیماریهای آمیزشی افزایش یابد.
- کاندوم باید از ابتدا تا انتهای تماس جنسی استفاده شود.
- کاندوم به طور نسبی در پیشگیری از انتقال زگیل و تبخال ناحیه تناسلی مؤثر است. یعنی فقط تا حدودی جلوی انتقال این دو بیماری را میگیرد. ضایعات پوستی زگیل یا تبخال که در خارج از آلت تناسلی یا روی عانه باشند با وجود استفاده از کاندوم منتقل میشوند.
2-محدود کردن شرکای جنسی : باید از تماس جنسی با افراد مختلف به شدت پرهیز کرد. همچنین ازتماس جنسی با فردی که آن فرد با افراد مختلف رابطه جنسی دارد پرهیز نمود.
3- پرهیز از تماس های مشکوک : از تماس جنسی با فردی که ضایعات پوستی مشخص مانند زگیل یا زخم در ناحیه تناسلی دارد پرهیز کنید همچنین در صورتی که پوست ناحیه تناسلی خودتان به هر دلیلی زخمی و آسیب دیده است از تماس جنسی پرهیز کنید.
4- از تماسهای جنسی به شیوه های غیر معمول به شدت پرهیز کنید. تماسهای جنسی مقعدی یا دهانی شانس انتقال بیماریهای آمیزشی را به شدت افزایش میدهند.
5- اگر در طی هفته گذشته دچار تبخال ناحیه تناسلی بوده اید و یا بافردی که در طی هفته گذشته سابقه زخم در ناحیه تناسلی داشته تماس جنسی برقرار نکنید. زیرا تا یک هفته پس از بهبودی زخم ناشی از تبخال ناحیه تناسلی دفع بدون علامت ویروس ازپوست سالم صورت میگیرد. و احتمال انتقال این بیماری در این دوره بسیار بالاست.
6-انتقال بیماری های آمیزشی ممکن است از یک فرد به ظاهر سالم صورت بگیرد. یعنی در ظاهر آن فرد چیزی نداشته باشد ولی ویروس ناشی از زگیل یا تبخال ناحیه تناسلی را بدون علامت دفع کند.
7-واکسن : در حال حاضر برای زگیل ناحیه تناسلی واکسن وجود دارد. از آنجایی که زگیل ناحیه تناسلی در جنس مونث در طولانی مدت احتمال ابتلا به سرطان گردن رحم را افزایش میدهد. این واکسن از اهمیت بسیاری برخوردار است. در حال حاضر این واکسن در ایران به نام گاردازیل در دسترس می باشد. برای استفاده از این واکسن باید به متخصص پوست یا زنان مراجعه نمود.
به عنوان جمله پایانی باید گفت کاندوم برای جلوگیری از انتقال بیماریهای آمیزشی ضروریست اما به طور صد درصد جلوی انتقال این بیماریهارا نمیگیرد. و رعایت اصول بالا علاوه بر کاندوم در پیشگیری از انتقال بیماریهای جنسی ضروریست.
نسخه اصلی مطلب روش های پیشگیری از بیماریهای آمیزشی:بیماریهای ناشی از تماس جنسی را در سایت دکتر محمد شیزرپور بخوانید.